Ανοιχτό το ενδεχόμενο εμβολιασμού μαθητών που δίνουν Πανελλήνιες-Προστατεύουν τα εμβόλια από τη μετάλλαξη Δέλτα;

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να επεκταθεί ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού σε εφήβους, και συγκεκριμένα μαθητές Λυκείου που ετοιμάζονται να δώσουν Πανελλήνιες, ο επίκουρος καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ειδικότερα, μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο κεντρικό δελτίο του ΣΚΑΪ, ο καθηγητής επεσήμανε ότι βρισκόμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο όπου ένα μεγάλο κομμάτι πλέον του πληθυσμού έχει πια εμβολιαστεί, βλέπουμε τι συμβαίνει στο Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ όπου το ποσοστά είναι πολύ υψηλά και βλέπουμε το αποτέλεσμα που έχει η μετάλλαξη Δέλτα.

Θετικό ότι δεν αυξάνονται οι νοσηλείες σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ισραήλ-Δεν πρέπει να εφησυχάζουμε

Όπως σημείωσε, βρισκόμαστε σε μια μεταβατική κατάσταση που αναμένουμε πως θα εξελιχθεί, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αυξημένη διεισδυτικότητα του στελέχους Δέλτα σε σχέση με το βρετανικό στέλεχος Α. «Είναι μια δυναμική κατάσταση την οποία πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά», υπογράμμισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Ο επίκουρος καθηγητής τόνισε, ωστόσο, ότι αν και το θετικό είναι ότι δεν αυξάνονται οι νοσηλείες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στο Ισραήλ, αυτό δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε.

Παράλληλα, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για το πόσο βαριά είναι η νόσηση από αυτή την παραλλαγή. «Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εμβολιασμένοι προστατεύονται και στο να μολυνθούν και στο να καταλήξουν στο νοσοκομείο», τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης και σημείωσε πως το μεγαλύτερο κομμάτι που δεν έχουν εμβολιαστεί σε Βρετανία και Ισραήλ, όπως και στη χώρα μας είναι οι νέοι και γι’ αυτό θα πρέπει να επισπευστεί ο εμβολιασμός τους.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για εμβολιασμό εφήβων που δίνουν Πανελλήνιες

Αναφορικά με το ενδεχόμενο εμβολιασμού των εφήβων στη χώρα μας, ο καθηγητής δήλωσε ότι ίσως προχωρήσουμε σε αυτό με βάση τις ηλικιακές ομάδες. «Ίσως δούμε πρώτα τις ηλικίες που είναι πιο κοντά στις Πανελλήνιες ώστε να μην έχουν προβλήματα του χρόνου στην πρόοδό τους. Σε κάθε περίπτωση θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις άλλες χώρες και την εξέλιξη της πανδημίας».

Αποτελεσματικότητα εμβολίων έναντι της μετάλλαξης Δέλτα

Στο ερώτημα αν τα διαθέσιμα εμβόλια μας καλύπτουν έναντι της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης απάντησε ότι τα στοιχεία για το εμβόλιo της Moderna είναι λίγα γιατί δεν έχει εμβολιαστεί πολύς κόσμος σε παγκόσμιο επίπεδο και πως τα στοιχεία που υπάρχουν είναι για τα πιο διαδεδομένα της Pfizer και της Αstrazeneca ενώ οι διαφορές τους είναι μικρές. «Το εμβόλιο της Astrazeneca είχε πρόβλημα κυρίως με την Νοτιοαφρικάνικη μετάλλαξη που δεν την κάλυπτε καλά, όμως στην μετάλλαξη Δέλτα βλέπουμε ότι έχει αρκετά καλή κάλυψη», επεσήμανε.

Σε σχέση με το εμβόλιο της Johnson & Johnson,  ανέφερε ότι ακόμα δεν έχουν αρκετά νούμερα αλλά είναι σε εξέλιξη μελέτη που εξετάζει και το ενδεχόμενο 2ης δόσης.