Πλήρης άρση μέτρων: Τέλος στην απαγόρευση κυκλοφορίας - Τι άλλο αλλάζει από σήμερα

Στην κατ’ ουσίαν πλήρη άρση του lockdown, περνάει από σήμερα Δευτέρα 28 Ιουνίου 2021, ολόκληρη η Ελλάδα, καθώς παύει να ισχύει το μέτρο του περιορισμού της νυχτερινής κυκλοφορίας, στο πλαίσιο της σταδιακής άρσης και των τελευταίων πια περιοριστικών μέτρων για τη λοίμωξη Covid-19.

Επίσης, από σήμερα οι πλήρως εμβολιασμένοι εργαζόμενοι στους χώρους εργασίας, καθώς και οι αθλούμενοι στα γυμναστήρια, δεν υποχρεούνται να διενεργήσουν  αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους (self test), εφόσον έχουν συμπληρωθεί 15 ημέρες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού και της δεύτερης δόσης, εφόσον πρόκειται για εμβόλιο δύο δόσεων.

Παράλληλα, από σήμερα αλλάζει και το πρωτόκολλο στην εστίαση, με αύξηση του ανώτατου ορίου παρουσίας μέχρι 10 άτομα ανά τραπέζι, από 6 άτομα που ίσχυε.

Όσον αφορά τη λειτουργία των εξωτερικών χώρων δεξιώσεων, το ανώτατο όριο ατόμων θα είναι 300 άτομα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και με τα υφιστάμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Σχετικά με τη λειτουργία των οργανωμένων παραλιών/πλαζ, ορίζεται μέγιστος αριθμός 120 ατόμων ανά 1.000 τετραγωνικά μέτρα επιφάνειας παραλίας με ελεγχόμενη είσοδο.

Αναφορικά με αιτήματα αρμοδιότητας του υπουργείου Εσωτερικών, τα μέλη της Επιτροπής έχουν αποφασίσει τα παρακάτω:

Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, στην Β κατηγορία, δύνανται να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία.
Οι εμβολιασμένοι και μη εμβολιασμένοι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, Α κατηγορία, δύνανται επίσης να επανέλθουν στην εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με το κοινό.

Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, θα κρίνεται από τη διοίκηση κάθε υγειονομικού σχηματισμού η αξιοποίησή τους σε κατάλληλες θέσεις, αναλόγως της κατηγορίας κινδύνου που ανήκουν.

Τέλος, επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος εξυπηρέτησης του κοινού στις δημόσιες υπηρεσίες. Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται κατά προτίμηση, αλλά όχι αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένων ραντεβού, τηρουμένων πάντα των μέτρων προστασίας και των κανόνων που ισχύουν για το λιανεμπόριο. Ένα άτομο ανά 16 τετραγωνικά για τον αριθμό των εξυπηρετούμενων πολιτών και την υποχρεωτικά μάσκας, ακόμα και σε εξωτερικό χώρο, εφόσον παρατηρούνται ουρές.

Ανακοινώσεις εντός της ημέρας, για διευκολύνσεις για εμβολιασμένους

Παράλληλα, η αντίστροφη μέτρηση για τις επίσημες ανακοινώσεις σήμερα, περί των «διευκολύνσεων» που θα έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες έχει ήδη ξεκινήσει.

Η αναγγελία έγινε από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του πρωθυπουργού, όταν την Παρασκευή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς για τυχόν «προνόμια» σε όσους είναι πλήρως εμβολιασμένοι απάντησε: «Λίγη υπομονή έως την επόμενη εβδομάδα. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα προσεγγίσουμε πιο έξυπνα όλους όσοι δεν έχουν πάρει ακόμη απόφαση να εμβολιαστούν».

Το ζήτημα είναι λεπτό, και από συνταγματικής σκοπιάς, γι’ αυτό και η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει «χειρουργικά» μέτρα, τα οποία μεν θα διευκολύνουν όσους έχουν εμβολιαστεί, αλλά δεν θα περιορίζουν τις ελευθερίες των πολιτών που δεν πήραν ακόμη την απόφαση.

Στόχος, όπως εξήγησε το Σάββατο 26 Ιουνίου 2021, μιλώντας στον ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, είναι να ενθαρρυνθεί ο πληθυσμός να εμβολιαστεί, και όχι η επιβολή περιορισμών.

Σημειώνεται ότι όποια επιπλέον χαλάρωση θα γίνει πάντα με το βλέμμα στη μετάλλαξη Δέλτα η οποία αρχίζει να εξαπλώνεται ραγδαία στην Ευρώπη.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι τη Δευτέρα θα γίνουν ανακοινώσεις για τα «προνόμια» των εμβολιασμένων, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να κινούνται πιο ελεύθερα, σε περισσότερους χώρους ιδιαίτερα τον χειμώνα.

Τα 5 βασικά «προνόμια» για τους εμβολιασμένους που αναμένεται να ανακοινωθούν, σύμφωνα με όσα μετέδωσε σχετικά, η ΕΡΤ, είναι τα εξής:

  • Ελεύθερη πρόσβαση σε κλειστούς χώρους χωρίς μάσκα.
  • Μετακινήσεις και ταξίδια χωρίς τεστ.
  • Είσοδος σε γήπεδα, θέατρα, σινεμά, συναυλίες, φεστιβάλ, μπαρ, εστιατόρια χωρίς περιορισμούς.
  • Έχει ήδη ανακοινωθεί ότι από τη Δευτέρα οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μεταβαίνουν χωρίς self test σε εργασία και γυμναστήρια (15 μέρες μετά τη β’ δόση).
  • Ελεύθερη διακίνηση σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με το Ψηφιακό Πιστοποιητικό Εμβολιασμού που ενεργοποιείται την 1η Ιουλίου.

Μία πρόγευση για τα «προνόμια» έδωσε ήδη, η ΠΑΕ Ολυμπιακός που ανακοίνωσε ότι πρόσβαση στο γήπεδο θα μπορούν τη νέα χρονιά να έχουν μόνο όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν νοσήσει.