Μόσιαλος: Εμβολιαστική κάλυψη στο 80% για να αποφευχθεί το τέταρτο κύμα της πανδημίας

Για τη μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι αυτής και την αναγκαιότητα να εμβολιαστούν άμεσα οι πολίτες προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας, μίλησε σήμερα ο Ηλίας Μόσιαλος.

«Δεν θα βγάλουμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους. Μόνον στους εξωτερικούς όπου η μετάδοση είναι 18-20% μικρότερη, τόνισε ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, μιλώντας στον κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Ο κ. Μόσιαλος, αναφερόμενος στην μετάλλαξη Δέλτα, εκτίμησε ότι θα επικρατήσει στον Ευρώπη σε ποσοστό 90%, υπογράμμισε  ότι μεταδίδεται ταχύτερα από την βρετανική και προειδοποίησε ότι κινδυνεύουν κυρίως οι ανεμβολίαστοι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα εμβόλια της Pfizer και της AstraZeneca, αντιμετωπίζουν την μετάλλαξη Δέλτα σε ποσοστά 96% και 92%, αντιστοίχως, όπως έχουν δείξει μελέτες στην Μεγάλη Βρετανία. Για τα εμβόλια της J&J και Moderna διευκρίνισε ότι δεν υπάρχουν σχετικές μελέτες αλλά εκτίμησε ότι ως «αδελφάκια» των Pfizer και AstraZeneca  θα έχουν κάλυψη πάνω από 90%.

Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα πρέπει να φτάσουν το 80% προκειμένου να αποφύγουμε το 4ο κύμα τον Σεπτέμβριο. Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε εντατικοποίηση των εμβολιασμών στους άνω των 60 ετών.

Υπογράμμισε, τέλος, ότι στις ΗΠΑ, τους τελευταίους 2 μήνες, το 99,9% των νέων κρουσμάτων ήταν ανεμβολίαστοι όπως και το 99,2% των θανόντων.