Γ. Σουρβίνος για ινδική μετάλλαξη κορωνοϊού: Προσβάλλει νέους και ανεμβολίαστους

Τη στιγμή που όλη η Ευρώπη βρίσκεται σε επιφυλακή λόγω της εξάπλωσης της μετάλλαξης «Δέλτα», γνωστής και ως ινδικής μετάλλαξης, του κορωνοϊού, αναφορικά με την εξάπλώσή της στη χώρα μας αλλά και τη σημασία του πλήρους εμβολιασμού ως μοναδική ασπίδα έναντι των παραλλαγών του ιού, μίλησε ο Γιώργος Σουρβίνος καθηγητής Ιολογίας και μέλος του ΔΣ του ΕΟΔΥ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ το βράδυ της Πέμπτης.

Αρχικά, ο καθηγητής εξήγησε ότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν και ότι το συγκεκριμένο στέλεχος έχει εντοπιστεί σε πάνω από 23 χώρες και η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.

Στην Κρήτη, όπου εντοπίστηκαν σήμερα 18 νέα κρούσματα της «Δέλτα» ο κ. Σουρβίνος διαβεβαίωσε ότι έχει γίνει εκτενής ιχνηλάτηση, τα κρούσματα φαίνεται πως δεν σχετίζονται με τον τουρισμό αλλά είναι μόνιμοι κάτοικοι και τα περισσότερα είναι επαφές γνωστών κρουσμάτων.

«Μιλάμε για άτομα που είναι νεαρής ηλικίας και ανεμβολίαστα» επεσήμανε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, σημειώνοντας ότι το μήνυμα είναι πως έως ότου μπορέσουμε να δαμάσουμε την πανδημία, το μοναδικό μας όπλο και η μοναδική ασπίδα για τέτοιου είδους μεταλλαγμένα, παραλλαγμένα στελέχη είναι ο εμβολιασμός.

«Χρειαζόμαστε πλήρη εμβολιασμό για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία»

«Και μιλάμε για πλήρη εμβολιασμό με δύο δόσεις. Οι μελέτες δείχνουν ότι ακόμη και ο μειωμένος εμβολιασμός με μια δόση παρέχει μειωμένη προστασία σε ανοσολογικό επίπεδο και είναι κάτι που πρέπει να τονιστεί ιδιαίτερα. Χρειαζόμαστε πλήρη (εμβολιασμό) για να έχουμε τη μέγιστη δυνατή προστασία», τόνισε ο κ. Σουρβίνος.

Παράλληλα, εξήγησε ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» έχει μεταδοτικότητα μεγαλύτερη κατά 50% έως 60% σε σχέση με τη βρετανική αλλά και διπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας και νόσησης.

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της μετάλλαξης «Δέλτα», αναφέρθηκε σε μελέτες του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που «δείχνουν» προστασία από σοβαρή νόσηση κατά 79% με το εμβόλιο της Pfizer και κατά 60% με το εμβόλιο της AstraZeneca.