Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα που «έπεσαν» σήμερα σε Ιστορία, Φυσική & Οικονομία

Η  φετινή δοκιμασία των Πανελλήνιων εξετάσεων ολοκληρώνεται σήμερα για τους υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ).

Βάσει του προγράμματος των Πανελλήνιων 2021, η «σκυτάλη» θα περάσει, εκ νέου, αύριο στους υποψηφίους από τα ΕΠΑΛ. Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι νωρίς ακόμα ώστε να σχηματίσει κάποιος εικόνα για τις Βάσεις.

Παρά ταύτα, ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης έκανε έναν πρώτο απολογισμό για τα «βατά» -στην πλειονότητά τους- θέματα καθώς και για τον ρόλο που θα παίξει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής.

Πανελλήνιες 2021: Τα θέματα που «έπεσαν» σήμερα

Το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε λίγο μετά τις 10:00 το πρωί τα θέματα που «έπεσαν» σήμερα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία.

Τα θέματα σε Ιστορία, Φυσική και Οικονομία

Δείτε τα θέματα της Ιστορίας ΕΔΩ.

Δείτε τα θέματα της Φυσικής ΕΔΩ.

Δείτε τα θέματα της Οικονομίας ΕΔΩ.

Βατά τα θέματα σε Ιστορία και Οικονομία, «ζόρικη» ωστόσο η Φυσική

«Βατά» χαρακτηρίζουν εκπαιδευτικοί αναλυτές τα περισσότερα θέματα στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Πανελληνίων από τα ΓΕΛ.

Το γεγονός ότι τα σημερινά θέματα των Πανελληνίων ήταν βατά επιβεβαίωσαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, καθηγητές του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Αγίου Δημητρίου. Εξαίρεση, κατά τους ίδιους, αποτελούν τα θέματα της Φυσικής καθώς είχαν αρκετά δύσκολα, δεδομένων των συνθηκών, σημεία.

Τα τελικά σχόλια

Για τα θέματα της Ιστορίας

«Ελαφρώς δυσκολότερα τα θέματα από πέρσι, αλλά οι καλά διαβασμένοι υποψήφιοι δεν θα έχουν πρόβλημα», αναφέρει η καθηγήτρια Ιστορίας, Στέλλα Χατζοπούλου. Η δομή ήταν τυπική και αναμενόμενη και κλιμακούμενης δυσκολίας, προσθέτει. «Καλύφθηκε μεγάλο μέρος της ύλης και τα θέματα αντλήθηκαν από όλα τα κεφάλαια.

Οι θεματοδότες απέφυγαν να ζητήσουν πολλά από τα υποκεφάλαια της ύλης που είχε προστεθεί πέρσι, που πιθανόν να δυσκόλευε τους υποψηφίους», εξηγεί η κ. Χατζοπούλου.

Συγκεκριμένα, στην ομάδα Α χρειάζεται προσοχή στη λεπτομέρεια, στην Ομάδα Β οι υποψήφιοι δεν κλήθηκαν να επιστρατεύουν τη συνδυαστική σκέψη, αλλά την ικανότητα απομνημόνευσης.

Προσοχή χρειάζεται στη διαχείριση του χρόνου στο Θέμα Γ, γιατί τα παραθέματα είναι τρία και στο Θέμα Δ, το οποίο παραδοσιακά, είναι το πιο απαιτητικό, απαιτεί κριτική ικανότητα και συνδυαστική σκέψη, ιδιαίτερα το Δ1β.

Για τα θέματα της Οικονομίας

«Πολύ προσεγμένα τα θέματα, χωρίς παγίδες και δυσκολίες», περιγράφει η καθηγήτρια Οικονομικών, Βάια Μανιά.

Όσο αφορά το θεωρητικό (Β’ Θέμα) ήταν αναμενόμενο, καθότι είχε να εξεταστεί πολύ καιρό και δεν υπήρχε στην ύλη πριν 2-3 χρόνια. Το ίδιο ισχύει για την άσκηση στο Θέμα Γ από την καινούργια ύλη. Κατά κανόνα, το Δ Θέμα είναι το πιο δύσκολο, και κάποια παιδιά που δεν ήταν καλά διαβασμένα και δεν είχαν λύσει πολλές ασκήσεις, το Δ3 μπορεί να τους δυσκόλεψε, επισημαίνει η κ. Μανιά.

Για τα θέματα της Φυσικής

«Τα θέματα ήταν σαφώς διατυπωμένα και δεν υπήρχαν παραλείψεις, αλλά απαιτήθηκε από τους υποψηφίους μια διαρκής προσπάθεια για την παραγωγή ενός άριστου βαθμού», εκτιμά η καθηγήτρια Φυσική, Αριάννα Σφακιανάκη.

Οι θεματοδότες επέλεξαν να εξετάσουν κάποια κομμάτια της ύλης, τα οποί προκαλούν «τρόμο» στους μαθητές, όπως το Θέμα Γ, περιγράφει η κ. Σφακιανάκη. Το Β2 ήταν διαχειρίσιμο, αλλά με μια δυσκολία, το Β3 ήταν αρκετά απαιτητικό και το Θέμα Δ λίγο πιο απαιτητικό και σύνθετο από τα περσινά, συμπληρώνει.

«Μοιάζει να έχουν αγνοήσει την ιδιομορφία των δυο τελευταίων ετών. Επίσης εκμεταλλεύτηκαν πλήρως, ότι τα παιδιά είχαν μια επιπλέον μέρα για διάβασμα και έθεσαν τα θέματα της Φυσικής ένα επίπεδο πιο πάνω από τα υπόλοιπα μαθήματα των θετικών Επιστημών», σχολιάζει η κ. Σφακιανάκη και προσθέτει «θα μπορούσαν να δείξουν περισσότερο σεβασμό, δεδομένων των συνθηκών».

Με τη σημερινή ημέρα ολοκληρώθηκαν οι εξετάσεις των μαθημάτων προσανατολισμού για τους υποψηφίους των ΓΕΛ. Αύριο Τετάρτη, 23 Ιουνίου, συνεχίζουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ με Ηλεκτροτεχνία 2, Αρχιτεκτονικό Σχέδιο και Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογές.