Μπαράζ ραντεβού στην πλατφόρμα των 18ρηδων: Πάνω από 51.000 ραντεβού μέσα σε λίγες ώρες

Για τη μεγάλη συμμετοχή των νέων 18-24 στον εμβολιασμό, μίλησε ο Γιώργος Γεωργαντάς, καθώς από τις πρώτες κιόλα ώρες λειτουργίας από το άνοιγμα της πλατφόρμας το πρωί της Τετάρτης 16 Ιουνίου 2021 για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα, έχουν ήδη κλειστεί 51.000 ραντεβού.

Σχετικά με την αμέσως επόμενη ηλικιακή ομάδα (25-29) ο κ. Γεωργαντάς μιλώντας στον ΑΝΤ1 αποκάλυψε ότι έχουν κλειστεί περίπου 100.000 ραντεβού.

«Όποιοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, μπορούν να ακυρώνουν οι ίδιοι την δεύτερη δόση. Όμως επειδή το άγχος αυτών των ανθρώπων είναι αν θα μπορέσουν να πάρουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού, μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, καθώς είναι ζήτημα συνεννόησης και με άλλες χώρες, το αργότερο από την 1η Ιουλίου θα μπορούν όσοι έχουν νοσήσει και κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου να παίρνουν το πιστοποιητικό ασθενείας.

Τα δεδομένα προκύπτουν συνδυαστικά από τα μητρώα που υπάρχουν και το σύστημα τους αναγνωρίζει», ήταν τα λόγια του.

«Δεν υπάρχει κύμα ακυρώσεων των ραντεβού με AstraZeneca»

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε και στην κουβέντα που έχει ανοίξει και πάλι για το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο κ. Γεωργαντάς ξεκαθάρισε ότι η χώρα μας θα συνεχίσει να χορηγεί τη δεύτερη δόση του εμβολίου, όπως συμβαίνει και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

«Μέχρι τώρα έχουν γίνει 1.067.000 εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca, εκ των οποίων 271.000 αφορούν την δεύτερη δόση, χωρίς να υπάρξει κάποια παρενέργεια. Η σύσταση στην χώρα μας, όπως και στις άλλες χώρες, είναι ότι συνεχίζουμε με την δεύτερη δόση του AstraZeneca.

Αν για κάποιον κρίνει ο γιατρός ότι δεν πρέπει να κάνει την δεύτερη δόση του εμβολίου αυτού, θα μπορεί από τις 21 Ιουνίου να κάνει μέσω του gov.gr την σχετική αίτηση για να κάνει δεύτερη δόση από άλλο εμβόλιο, αίτηση η οποία θα εξεταστεί από την αρμόδια Επιτροπή», ανέφερε.

Ο κ. Γεωργαντάς αποκάλυψε ότι δεν υπάρχει ακόμα κάποιο κύμα ακυρώσεων των ραντεβού που είναι προγραμματισμένα για εμβολιασμό με AstraZeneca. Συγκεκριμένα τόνισε ότι υπάρχει ένα ποσοστό 1,89%. Παράλληλα σημείωσε ότι την Τρίτη η χώρα μας ξεπέρασε τα 7 εκατομμύρια εμβολιασμούς.

Υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων

Στη συνέχεια ο κ. Γεωργαντάς απάντησε στους ισχυρισμούς ότι οι νέοι δεν βρίσκουν διαθέσιμα ραντεβού. Ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα σε εμβόλια της Pfizer και της Moderna, οπότε όσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο ίσως ψάχνουν το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γιώργου Γεωργαντά τον Ιούνιο η χώρα μας περιμένει 165.000 δόσεις εμβολίων. Παράλληλα υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός της πρώτης ή της δεύτερης δόσης μπορεί να γίνει και στον τόπο που θα παραθερίζουν οι πολίτες. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να έχουν κλείσει νωρίς το ραντεβού τους, με βάση πάντα την υπάρχουσα διαθεσιμότητα.

Υπήρχαν αναφορές πάντως ότι σε νησιά και άλλες περιφέρειες, όπως και στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, την Κρήτη, αυτή τη στιγμή, το σύστημα σε πόλεις όπως το Ρέθυμνο, δεν δείχνει απόθεμα διαθέσιμων εμβολίων για τους νέους, πλην του Johnson & Johnson και αυτό για δύο εβδομάδες, επομένως κρίσιμο ζήτημα είναι ο ανεφοδιασμός, καθώς πολλοί 18ρηδες σπεύδουν να ορίσουν ραντεβού για να  εμβολιαστούν αμέσως με το πέρας των Πανελλαδικών Εξετάσεων.