Κύμα αντιδράσεων για το σποτ του συνεδρίου Γονιμότητας-Η ΠτΔ απέσυρε την αιγίδα της

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει το διαφημιστικό σποτ για το «1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γονιμότητας και Αναπαραγωγικής Αυτονομίας: Όρια και Επιλογές» και στο πλαίσιο αυτό την αιγίδα της απέσυρε αργά το βράδυ της Κυριακής η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Είχε μάλιστα προηγηθεί η δήλωση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ, Θοδωρή Λιβάνιου, που μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Twitter απέσυρε την ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) από χορηγούς επικοινωνίας της εκδήλωσης:

«Το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση είναι αδιαπραγμάτευτο. Οτιδήποτε θίγει την προσωπικότητα της γυναίκας και περιορίζει τον ρόλο της είναι αναχρονιστικό και απαράδεκτο. Η ΕΡΤ και το ΑΠΕ αποσύρονται από χορηγοί επικοινωνίας του πρώτου συνεδρίου γονιμότητας και αναπαραγωγικής αυτονομίας», έγραψε.

Παράλληλα, η Μαρία Συρεγγέλα, ανακοίνωσε το βράδυ ότι η Γενική Γραμματεία Δημογραφικής, Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων αποσύρει τη συμμετοχή της.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε ανάρτηση του σχολιάζει πως , «η αυτοδιάθεση του σώματος των γυναικών είναι αδιαπραγμάτευτη. Χιλιάδες ενεργοί πολίτες αντέδρασαν και εξέθεσαν όσους στήριξαν μια δράση προσβλητική για τη γυναίκα. Οι υπουργοί που παραμένουν ομιλητές είναι έκθετοι στα μάτια των γυναικών και των ανδρών της χώρας μας».

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά, έκανε λόγο για Μεσαίωνα, λέγοντας πως «οι γυναίκες επιλέγουμε αν και πότε θα γίνουμε μητέρες. Είναι δικαίωμά μας. Το δημογραφικό απαιτεί πολιτικές και πόρους από την Πολιτεία. Ας δεσμευτεί η Κυβέρνηση, αντί να στηρίζει προσπάθειες που μας γυρίζουν δεκαετίες πίσω».

Ο επικεφαλής του ΜΕΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, σημειώνει πως το κόμμα του, «απερίφραστα καταδικάζει αυτή τη νέα καμπάνια που ακολούθησε την “συνεπιμέλεια”», προσθετόντας ότι ενοχοποιεί τις γυναίκες και αναιρεί όλες τις φεμινιστικές κατακτήσεις.

Το επίμαχο βίντεο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

Αιτία των αντιδράσεων είναι το διαφημιστικό σποτ του συνεδρίου, στο οποίο αναφέρονται τα εξής:

«Και ξαφνικά, έρχεται η μέρα που κλείνεις τα πολλά. Κι έτσι απλά, αρχίζει ο απολογισμός. Όχι γι’ αυτά που έκανες, αλλά γι’ αυτά που θα έπρεπε να έχεις κάνει. “Άντε τι κάθεσαι; Πότε θα παντρευτείς; Πότε θα γίνεις μάνα;”. Κι αναρωτιέσαι: Πέρασες στο πανεπιστήμιο. Έπιασες μια καλή δουλειά.

Γνώρισες τον άνδρα των ονείρων σου. Και ξαφνικά μαθαίνεις πως αυτό το 4 στον διψήφιο αριθμό της ηλικίας σου, δεν σου επιτρέπει να γίνεις μητέρα. “Τι έχω κάνει λάθος;”. Τίποτα δεν έχεις κάνει λάθος. Απλά δεν γνώριζες. Αν ονειρεύεσαι να κάνεις την δική σου οικογένεια αύριο, φρόντισε να ενημερωθείς σήμερα».

Σημειώνεται ότι κάτω από το επίμαχο βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στο YouTube, δεκάδες χρήστες εκφράζουν την δυσαρέσκειά  τους σε σχέση με το περιεχόμενό του, το οποίο χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, «ενοχοποιητικό και ρατσιστικό», σημειώνοντας ότι είναι «υποτιμητικό για όλες τις γυναίκες» και ζητώντας να διαγραφεί.

Η αντίδραση του καλλιτεχνικού-δημοσιογραφικού κόσμου

Άμεσα αντέδρασε και η γνωστή τραγουδίστρια, Καίτη Γαρμπή, η οποία έγραψε στο Instagram: «Πριν από μερικές εβδομάδες μου ζητήθηκε από τον κύριο Κωνσταντίνο Πάντο, τον γυναικολόγο που με βοήθησε μέσω εξωσωματικής γονιμοποίησης να φέρω στον κόσμο το παιδί μου, να κάνω ένα βίντεο όπου θα απευθύνω πρόσκληση για το συνέδριο γονιμότητας. Επειδή του χρωστώ αιώνια ευγνωμοσύνη, δέχτηκα να το κάνω. Πριν από λίγο όμως είδα το προωθητικό βίντεο και εξεπλάγην! Εδώ παρουσιάζουν τη γυναίκα σαν ένα κομμάτι μιας αναπαραγωγικής διαδικασίας χωρίς το δικαίωμα ελεύθερης βούλησης! ΝΤΡΟΠΗ! Δεν θα στήριζα ποτέ τέτοιες προσεγγίσεις και εννοείται πως εγώ και Διονύσης ΔΕΝ δεν θα είμαστε εκεί».

kaiti-garbi-sinedrio-gonimotita-1

Παράλληλα, η παρουσιάστρια Νάταλι Κάκκαβα με τη σειρά της απέσυρε τη στήριξή της γράφοντας στο Τwitter: «Θέλω να δηλώσω κι εγώ δημόσια πως δεν συμφωνώ καθόλου με το σποτ το οποίο κυκλοφόρησε για το #συνεδριο υπογονιμότητας..Κάθε γυναίκα οφείλει να ορίζει το σώμα,τη ζωή και την ψυχή της όπως εκείνη θέλει.. Αποσύρω τη στήριξη μου και δεν θέλω να έχω καμία συμμετοχή».

Την αποχώρησή του από το συνέδριο ανακοίνωσε και ο δημοσιογράφος Γρηγόρης Γκουντάρας, επισημαίνοντας τα εξής: «Μου ζητήθηκε να στηρίξω τον αγώνα κατά της υπογεννητικότητας στην πατρίδα μας και το έκανα με μεγάλη χαρά…Όμως δε συναινώ καθόλου με το σποτ που προβλήθηκε και αποσύρω τη συμμετοχή μου…».

Κ. Πάντος: Ενδέχεται να ακυρωθεί το Συνέδριο Γονιμότητας – Το βίντεο είχε την έγκριση του ΕΣΡ

Μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το σποτ προώθησής του συνεδρίου,  ο γενικός γραμματέας της Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, Κωνσταντίνος Πάντος, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για ακύρωσή του.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή ΣΚ ΠΑΡΕΑ, ανέφερε ότι το σποτάκι εγκρίθηκε από το ΕΣΡ και παίζει εδώ και 10 μέρες στην τηλεόραση χωρίς να προκαλέσει καμία αντίδραση. «Αυτό το σποτάκι δε λέει στη γυναίκα υποχρεώσου να κάνεις παιδί, αλλά ενημερώσου. Είναι η αυτοβιογραφία μιας γυναίκας», σημείωσε.

Σημείωσε μάλιστα ότι μετά την κριτική που ασκήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χθες το βίντεο αποσύρθηκε.

«Παρόλο που πιστεύω ότι δεν κάναμε κάτι λάθος, μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε χθες, το αποσύραμε. Μπορεί να ακυρώσουμε το συνέδριο και ας βρει τρόπους η πολιτεία να ενημερώσει τις γυναίκες», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Πάντος σχολίασε «ότι το πρόσωπο της ημέρας δεν πρέπει να είμαι εγώ. Πρέπει να είναι η σύγχρονη γυναίκα που πασχίζει μέσα από την καριέρα της να φτάσει εκεί που θέλει, αλλά είναι ανενημέρωτη όσον αφορά στα όρια που θέτει η φύση στη γονιμότητά της. Η φύση είναι ωμή και αδίστακτη και λέει ότι μετά τα 40 η γυναίκα οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να μπει στην εμμηνόπαυση. Εμείς πασχίζουμε να βοηθήσουμε τις γυναίκες που έχουν κλείσει τα 40-45 έτη, έρχονται σε εμάς για να αποκτήσουν παιδί και δεν ξέρουν ότι μπαίνουν στην εμμηνόπαυση».

Όπως εξήγησε υπάρχει μια ορμόνη που δείχνει τη γονιμότητα και βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο της στα 18-20 έτη και ήδη στα 35 έτη πέφτει στο 5% της αρχικής τιμής.