Κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα: «Άνδρας από την Αθήνα» ο φορέας

Επιβεβαιώθηκε και ανακοινώθηκε από τον ΕΟΔΥ, σήμερα Παρασκευή 11 Ιουνίου 2021, το πρώτο κρούσμα βραζιλιάνικης μετάλλαξης στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κρούσμα αφορά άνδρα από την Αθήνα, ενώ είναι υπό διερεύνηση το πώς η συγκεκριμένη ιική παραλλαγή έφτασε στη χώρα μας, ενώ παράλληλα γίνεται και η απαραίτητη και κρίσιμης σημασίας, ιχνηλάτηση των επαφών του κρούσματος.

Την είδηση είχε επιβεβαιώσει νωρίτερα μιλώντας στο iefimerida.gr και ο Δημήτρης Θάνος, ακαδημαϊκός και πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ), ο οποίος μαζί με την ομάδα του στο παρελθόν είχαν ανιχνεύσει και τις παραλλαγές της Νοτίου Αφρικής και της Ινδίας.

Σημειώνεται ότι η παραλλαγή της Βραζιλίας (P.1.2) φαίνεται πως είναι αρκετά πιο μεταδοτική από τα υπόλοιπα στελέχη του κορωνοϊού, ενώ πιθανολογείται πως διαφεύγει σε έναν διόλου ευκαταφρόνητο βαθμό από τη φυσική ανοσία, αφού μπορεί να μολύνει ξανά ασθενείς, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στην Covid-19.

Περισσότερα επί του θέματος, αναμένεται ότι θα διευκρινιστούν στο πλαίσιο των τακτικών ανακοινώσεων για την πορεία της πανδημίας στην Ελλάδα το απόγευμα στις έξι.