Εργασιακό: Πλήθος κόσμου στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας (Εικόνες & Video)

Γενική απεργία σήμερα Πέμπτη 10 Ιουνίου  2021, σε ολόκληρη η χώρα, ενάντια στο νέο σκληρό εργασιακό νομοσχέδιο, ενώ λίγο μετά τις 10:00 το πρωί, ξεκίνησαν στο κέντρο της Αθήνας οι πρώτες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των εργαζομένων κατά του νέου νομοσχεδίου για τα εργασιακά.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/ergasiako-nomosxedio-a.jpg.webp?itok=FS1OdeTn

Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται ήδη από το πρωί, στην Πλατεία Κοραή και στα Προπύλαια στη  συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, ενώ στις 11:00 ξεκίνησε και το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στην Πλατεία Κλαυθμώνος.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-06/apergia-poreia-athina.jpg.webp?itok=jyLpgW86

Σύμφωνα με εκτιμήσεις πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών, παρά την σχεδόν καθολική απεργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν στην πλατεία Κοραή και στα Προπύλαια, στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Μάλιστα στις 11:00 ξεκίνησε το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του ΕΚΑ στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Στο συλλαλητήριο ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ βρέθηκαν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά ενώ στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ συμμετείχε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπας. Παρών στις διαδηλώσεις και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης.

Τα συνδικάτα, δηλώνουν αποφασισμένα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις, ζητώντας την απόσυρση του εργασιακού νομοσχεδίου.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, περίπου 16.500 άτομα συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας με μαζικότερη όλων αυτή του ΠΑΜΕ με περίπου 11.000 άτομα.

 

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ενημέρωση της ΓΑΔΑ στο πλαίσιο 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, πραγματοποιήθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, οι παρακάτω συναθροίσεις-πορείες:

1. Την 10.00 ώρα, με πρωτοβουλία του ΠΑ.Μ.Ε πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (11.000) περίπου ατόμων στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου στο Σύνταγμα, όπου παρέμειναν μέχρι την 12.30 ώρα, οπότε και αποχώρησαν.

2. Την 10.30 ώρα, με πρωτοβουλία διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (1.500) περίπου ατόμων στα Χαυτεία. Οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν μέσω της οδού Πανεπιστημίου στο Σύνταγμα και επέστρεψαν στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η πορεία ολοκληρώθηκε την 14.00 ώρα.

3. Την 11.00 ώρα, με πρωτοβουλία της Γ.Σ.Ε.Ε. της Α.Δ.Ε.Δ.Υ και διαφόρων Οργανώσεων, Συλλόγων και Συλλογικοτήτων, πραγματοποιήθηκε συνάθροιση (4.000) περίπου ατόμων στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Οι συγκεντρωμένοι πορεύθηκαν μέσω της οδού Σταδίου στο Σύνταγμα και σταδιακά μέσω της οδού Πανεπιστημίου στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών, όπου η πορεία ολοκληρώθηκε την 13.30 ώρα.

Στο διάστημα των συγκεντρώσεων-πορειών, υπήρξε σταδιακή διακοπή της κυκλοφορίας στις οδούς Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πλατείας Συντάγματος, Βασ. Αμαλίας και Βασ. Σοφίας από το ύψος της οδού Σέκερη.

   

Οι μεγάλες συγκεντρώσεις ολοκληρώνονται σταδιακά από τις τρεις περίπου, το απόγευμα.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/ergasiako.jpg.webp?itok=rm6_5GZe

Συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες και για αργότερα σήμερα, με εργατικά σωματεία και ενώσεις να καλούν σε απεργιακές κινητοποιήσεις κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή.

Μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις  διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν επίσης και σε Θεσσαλονίκη, όπου το συγκεντρωμένο πλήθος δεν πτοήθηκε, ούτε από το ξαφνικό μπουρίνι και ακόμα στα Χανιά, στην Πάτρα και σε άλλες μεγάλες πόλεις της Ελλάδας.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/apergia_0.jpg.webp?itok=IrNxwSuG

Ενεργή σαφώς στις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις είναι η συμμετοχή της Αντιπολίτευσης.

«Ό,τι και να κάνει η κυβέρνηση το νομοσχέδιο αυτό είναι καταδικασμένο στη συνείδηση των εργαζομένων. Τον τελικό λόγο πλέον έχουν οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι και οι νέες, που αν καταλάβουν και συνειδητοποιήσουν τη δύναμη τους, μπορούν να το αχρηστεύσουν, μπορούν να το στείλουν εκεί που ανήκει, στα σκουπίδια. Για να μη ζήσουν μια ζωή σκλάβου τον 21ο αιώνα», δήλωσε ο κ. Κουτσούμπας από το κέντρο της Αθήνας.

Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα: «Όχι στον εργασιακό Μεσαίωνα, κάτω τα χέρια από το 8ωρο» | newsbreak

Φωτογραφίες: EUROKINISSI: Τατιάνα Μπόλαρη, Klodian Lato, Γιάννης Παναγόπουλος