Μειώνονται οι δικαιούχοι των self test - Αλλαγές στη διανομή τους, από 19 Ιουνίου

Μειώνονται οι δικαιούχοι self test το επόμενο διάστημα, καθώς με το κλείσιμο των σχολείων βγαίνουν από τη διαδικασία μαθητές και εκπαιδευτικοί. Παράλληλα, με τη συζήτηση για τα προνόμια των εμβολιασμένων να έχει ξεκινήσει στη λίστα της κυβέρνησης βρίσκονται ορισμένες διευκολύνσεις για όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Μία από αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες είναι από τα τέλη Ιουνίου, όσοι έχουν εμβολιαστεί να μην έχουν την υποχρέωση να κάνουν self test, όπου απαιτείται για την είσοδό τους (εργασία, εκπαίδευση, πλοία κ.α.).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και το Σάββατο 12/6/2021 θα διατεθούν τρία self tests για τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που θα αφορούν στο διάστημα 7/6 μέχρι 30/6. Επίσης από την Δευτέρα 14/6/2021 έως και το Σάββατο 19/6/2021 θα διατεθούν τρία self tests για την εκπαιδευτική κοινότητα (μαθητές, εκπαιδευτικοί, διοικητικό προσωπικό).

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για τη διανομή και από τα Super Market

Εν αναμονή των ανακοινώσεων για διανομή των self tests ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας χθες Τετάρτη 9 Ιουνίου 2021, στην ΕΡΤ δήλωσε ότι θα διανέμονται και από άλλα κανάλια πέραν των φαρμακείων.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Πιστεύω ότι η διανομή μπορεί να γίνεται και από τα Super Market».

Ο υπουργός σημείωσε ότι οι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες ή ενδεχομένως αύριο. Τα φαρμακεία, επέστρεψαν μετά τις δηλώσεις αυτές, χθες 9 Ιουνίου, στις αποθήκες τα αποθέματά τους, αντί στις 19 Ιουνίου, όπως είχα εξαγγείλει αρχικά.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των προσωπικών δεδομένων, προκειμένου οι πολίτες να προμηθευτούν τα self test, ο Άδωνις Γεωργιάδης υποστήριξε πως δεν τίθεται θέμα, αφού ο ίδιος ο πολίτης θα επιλέγει εάν θέλει να δώσει τον ΑΜΚΑ του ή όχι. Πρόσθεσε πάντως ότι το μείζον ζήτημα είναι να εμβολιαστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες, σημειώνοντας ότι δεν καταλαβαίνει την παράνοια να μη θέλουν κάποιοι να εμβολιαστούν.

 

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης για τη νέα διαδικασία διανομής των self tests.

Στην κυβέρνηση κρίνουν θετικά την τα αποτελέσματα από την στρατηγική αυτή. Σε στοιχειά που παρέθεσε μάλιστα αναφέρει ότι από τις 12/4 που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

  • 73% κρούσματα COVID
  • 65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID
  • 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID
  • 53% μείωση δείκτη θετικότητας

Έτσι, η δωρεάν διανομή self test αναμένεται να συνεχιστεί. Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος.

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας», ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Facebook ο Άκης Σκέρτσος:


«Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες», διαβεβαίωσε.