Τέλος η παροχή Self Test από τα φαρμακεία στις 19/06 - Η σκυτάλη στα Super Market

Αναστάτωση επικρατεί από το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου, με την ανακοίνωση των φαρμακοποιών, πως σταματούν την δωρεάν διάθεση των Self Test, από τις 19 Ιουνίου. Αφότου δηλαδή ολοκληρωθεί η διάθεση τεστ αυτοδιάγνωσης σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, καθώς αυτά είναι απαραίτητα για τη διεξαγωγή των Πανελληνίων Εξετάσεων, αλλά και την ολοκλήρωση του σχολικού έτους.

Οι διευκρινήσεις από την κυβέρνηση ήρθαν άμεσα με τον υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσο, να ενημερώνει με ανάρτησή του, ότι η πολιτική της δωρεάν διάθεσης των self test σε πολίτες, θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού, σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η διανομή των Self Tests θα γίνεται πλέον από τα Super Market.

Ωστόσο ακόμα δεν έχουν δοθεί διευκρινίσεις για το πότε θα ξεκινήσει η διανομή τους από νέα πηγή διάθεσης και ποια θα είναι η διαδικασία, ώστε να τα προμηθεύονται οι πολίτες.

«Η πολιτική δωρεάν διανομής self test στον πληθυσμό μέσω των φαρμακείων ολοκληρώνεται για τον μήνα Ιούνιο έως 19/6, με τη διάθεση 3 τεστ στις ομάδες δικαιούχων (όπως αυτές ορίζονται από τα αρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Παιδείας) κατά τη διάρκεια αυτής και της επόμενης εβδομάδας», επιβεβαιώνει στην ανάρτησή του ο κ. Σκέρτσος και επισημαίνει:

Συγκεκριμένα, την τρέχουσα εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα καθώς και όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Την επόμενη εβδομάδα μπορούν να λαμβάνουν από 3 τεστ όλοι οι μαθητές, εκπαιδευτικοί και διοικητικό προσωπικό πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και όλοι οι πολίτες 18-30 ετών.

Η πολιτική της δωρεάν διάθεσης self test θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού σε ομάδες δικαιούχων και από κανάλια διανομής που θα εξειδικευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Η συμβολή των τεστ αυτοδιάγνωσης στην ανάσχεση του νέου κορωνοϊού

Ο κ. Σκέρτσος σημειώνει επίσης ότι από τις 12 Απριλίου, που τέθηκε σε εφαρμογή αυτή η πολιτική δημόσιας υγείας έχει καταγραφεί, με την ταυτόχρονη συνδρομή του εμβολιασμού και της στοχευμένης δειγματοληψίας του ΕΟΔΥ, η ακόλουθη πτώση στους εξής δείκτες:

  • 73% κρούσματα COVID-19.
  • 65% νοσηλευόμενοι λόγω COVID-19.
  • 0,73 λόγος εισαγωγών προς εξιτήρια στα νοσοκομεία για ασθενείς COVID-19.
  • 53% μείωση δείκτη θετικότητας.

Τι ανακοίνωσε ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος

Υπενθυμίζεται ότι σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ανέφερε ότι μετά την 19η Ιουνίου οι φαρμακαποθήκες θα πρέπει να παραλάβουν από τα φαρμακεία τα αποθέματα που έχουν μείνει αδιάθετα και επιστρέφονται, καθώς τερματίζεται η δωρεάν διάθεση των self tests.

Σημειώνεται, ότι Kit αυτο-διάγνωσης με αντίτιμο, σαφώς και θα παραμείνουν διαθέσιμα από τα φαρμακεία.