Επαφή πλήρως εμβολιασμένων με κρούσμα κορωνοϊού: Tι αλλάζει σε καραντίνα και τεστ

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά τη σημερινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέρθηκε στο τι ισχύει στην Ελλάδα στην περίπτωση που ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης έρθει σε επαφή με κρούσμα κορωνοϊού.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε τα εξής: «Όπως ισχύει κατά CDC και σύντομα, στην χώρα μας, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο που έχει την λοίμωξη, απλώς παρακολουθούνται χωρίς να απαιτείται να κάνουν μοριακά και self τεστ.

Εκτός κι αν εμφανίσουν συμπτώματα. Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση, θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η επαφή να έγινε σε χρονική περίοδο που τα αντισώματα της πρώτης δόσης δεν έχουν αναπτυχθεί».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση που αφορούσε τα περιστατικά των σοβαρών θρομβώσεων και αν αυτά σχετίζονται με τα εμβόλια, στην χώρα μας είπε ότι για ορισμένες περιπτώσεις η επιτροπή φαρμακοεπαγρύπνησης έχει αποφανθεί και έχει στείλει τα στοιχεία στους ευρωπαϊκούς οργανισμούς. «Είχαμε περιπτώσεις σοβαρές που συνδυάζονται με το εμβόλιο αλλά δεν έχουν ξεπεράσει τον αναμενόμενο αριθμό των σπάνιων ανεπιθύμητων ενεργειών», τόνισε.

Στην αρχή της τοποθέτησής της, μίλησε για μία ακόμη φορά για την αναγκαιότητα του εμβολιασμού και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ήταν ανεμβολίαστοι το 90% όσων μπήκαν με κορωνοϊό στα νοσοκομεία.

Η ίδια ανέφερε παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ότι υπάρχει κάποια απροθυμία των ατόμων άνω των 60 ετών να κλείσουν ραντεβού για να εμβολιαστούν και τόνισε για μια ακόμη φορά πως «όλα τα εμβόλια προστατεύουν κάποιον να μην νοσηλευτεί με βαριά νόσο ή να καταλήξει σε ΜΕΘ». Η ίδια κατέληξε λέγοντας ότι όλοι μας μπορούμε να συμβάλουμε ώστε κάποιοι που δεν θέλουν να εμβολιαστούν να το πράξουν.