«Επέστρεψε» ο χειμώνας-Σφοδρή χαλαζόπτωση στην Ξηρολίμνη Κοζάνης (Video)

Παρά το γεγονός ότι είναι Ιούνιος και βαδίζουμε ολοταχώς προς την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το μεσημέρι της Δευτέρας την ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κοζάνης.

Χαρακτηριστικό το βίντεο από το χωριό Ξηρολίμνη του Δήμου Κοζάνης, το οποίο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα kozan.gr, όπου η χαλαζόπτωση εκεί ήταν μεγάλη σε ένταση.

Έρχονται «ηλεκτρικές» καταιγίδες & χαλαζοπτώσεις

Νέα στοιχεία για τη μεταβολή που θα παρουσιάσει ο καιρός έδωσε στη δημοσιότητα το μεσημέρι της Δευτέρας το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr. Λίγη ώρα μετά το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η ΕΜΥ, το meteo.gr επεσήμανε πως άστατος καιρός αναμένεται να επικρατήσει τις επόμενες ημέρες σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Στις περιοχές που θα επηρεαστούν (κυρίως ηπειρωτικά και Κρήτη) θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα συνοδεύονται από έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και χαλαζοπτώσεις.

Καιρός: Ισχυρές καταιγίδες με χαλαζοπτώσεις και ανεμοστρόβιλους - Ελλάδα - Νέα Κρήτη

Μετά το μεσημέρι της Δευτέρας 7 Ιουνίου, τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν, κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά και στο Βόρειο Αιγαίο.

Στον πρώτο από τους προγνωστικούς χάρτες που ακολουθούν παρουσιάζονται με μπλε-πράσινες αποχρώσεις οι περιοχές όπου θα εκδηλωθούν βροχοπτώσεις κατά το τρίωρο 12:00-15:00 και με κίτρινα σύμβολα οι περιοχές εκδήλωσης καταιγίδων.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/kairos-vroxes-kataigides-xalazi-meteo-1-07-06-2021.jpg.webp?itok=6tjGk08f

Στο δεύτερο προγνωστικό χάρτη παρουσιάζονται, για το ίδιο χρονικό διάστημα, οι περιοχές όπου εντοπίζεται η μεγαλύτερη πιθανότητα εκδήλωσης χαλαζοπτώσεων, με τμήματα της Κεντρικής Στερεάς, της Νότιας Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου να εμφανίζουν πιθανότητα για χαλάζι σχετικά μεγάλου μεγέθους:

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-06/kairos-vroxes-kataigides-xalazi-meteo-07-06-2021-2.jpg.webp?itok=hHy8z8DM