Κύμα αντιδράσεων για τις δηλώσεις της Α. Λατινοπούλου-Οι αφοπλιστικές απαντήσεις 6 γνωστών κυριών

Κύμα αντιδράσεων έχει προκαλέσει εδώ και δύο ημέρες ένα βίντεο που ανέβασε η πολιτευτής της ΝΔ, Αφροδίτη Λατινοπούλου, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο μιλά για τα πρότυπα ομορφιάς, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, ότι απεχθάνεται να βλέπει φωτογραφίες με αξύριστες μασχάλες και τα αξύριστα πόδια των γυναικών και ότι «βλέπουμε από την άλλη, συνεχώς τους άνδρες ολοένα και περισσότερο να γέρνουν προς τη γυναικεία φύση καθώς ξυρίζονται παντού».

Πέραν των χιλιάδων χρηστών των social media που αποδοκίμασαν και επέκριναν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τις δηλώσεις αυτές, πολλές κυρίες της τηλεόρασης και του καλλιτεχνικού χώρου σχολίασαν τόσο το βίντεο όσο και της αντιλήψεις που απηχούν τέτοιου είδους λόγια.

Το σοβαρότατο αυτό ζήτημα σχολίασαν, μεταξύ άλλων, η Ελένη Φουρέιρα, η Μαίρη Συνατσάκη και η Ζέτα Δούκα, η καθεμιά με το δικό της τρόπο.

Ελένη Φουρέιρα: «Αγαπώ την κυτταρίτιδά μου-Είμαι γυναίκα»

Με έμμεσο τρόπο αποφάσισε να απαντήσει η διάσημη pop τραγουδίστρια, Ελένη Φουρέιρα, η οποία  ανήρτησε μια φωτογραφία της με μαγιό, στην οποία έγραφε: «Αγαπώ το σώμα μου, αγαπώ τις ραγάδες μου, αγαπώ την κυτταρίτιδά μου, είμαι γυναίκα».

Ζέτα Δούκα: «Ας μη δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που δεν έχουν κάτι να πουν»

Έμμεση ήταν και η απάντηση της ηθοποιού Ζέτας Δούκα σε σχέση με το θέμα. Η ηθοποιός έκανε μια ανάρτηση, στην οποία έγραψε: «Ας μη δίνουμε βήμα σε ανθρώπους που δεν έχουν κάτι να πουν. Ας μην ασχολούμαστε με τρίχες».

Μαίρη Συνατσάκη: «Αυτό έμαθε, αυτό αναπαράγει»

Η γνωστή youtuber Μαίρη Συνατσάκη αναφέρθηκε επίσης στο βίντεο της κ. Λατινοπούλου, χαρακτηρίζοντάς το  ως «το απόλυτο παράδειγμα του πώς μοιάζει ο εσωτερικευμένος μισογυνισμός».

«Και ξέρετε κάτι; Δεν έχει νόημα να βγούμε όλοι και να την κράξουμε. Τη συμπονώ. Μεγάλωσε όπως όλοι μας σε μια κοινωνία εξαιρετικά προβληματική στο πώς αντιμετωπίζει τους ανθρώπους με βάση το φύλο τους. Αυτό έμαθε. Αυτό αναπαράγει», ανέφερε χαρακτηριστικά σε βίντεο στο κανάλι της στο youtube.

Μελέτη: «Κάτι τύπισσες σαν εσένα ενοχλούν»

Με άμεσο τρόπο επέλεξε να τοποθετηθεί η Ελεoνώρα Μελέτη επί του ζητήματος, αφού  σε μια ιστορία της στο instagram  αναφέρθηκε στο πρόβλημα των πανάδων που αντιμετωπίζει η ίδια, «κληρονομιά», όπως τις αποκάλεσε από την εγκυμοσύνη της.

«Λατινοπούλου, άκου κάτι… οι πανάδες που τις αποκαλείς “αντιαισθητικές” λέγονται επιστημονικά μελάγχρωση και έχουν παθολογικά αίτια, συχνά νόσους ή τις αποκτά μια γυναίκα δώρο από την εγκυμοσύνη. Βγαίνουν παντού. Εμένα βγήκαν στο κούτελο και στο άνω χείλος. Κοινώς, όταν με δει ο ήλιος, ναι, έχω μουστάκι! Αλλά μάντεψε. Εμένα δεν με ενοχλούν τελικά, ούτε τον άνδρα μου… κάτι τύπισσες σαν εσένα ενοχλούν… δεν άκουσα τι λες στο βίντεό σου. Σταμάτησα όταν άκουσα να λες πως φωτογραφίζουμε κάποιες γυναίκες “ό, τι αντιαισθητικό έχουμε πάνω μας”. Πάρε λοιπόν τις αντιαισθητικές πανάδες μου. Ορόσημο από τη γέννηση της κόρης μου!», έγραψε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα η δημοσιογράφος και  παρουσιάστρια επανήλθε με νέα ανάρτηση λέγοντας: «Και μάθε κάτι άλλο. Καμία μας δεν θέλει τις πανάδες της. Κάποιες κάνουμε επώδυνες θεραπείες με χημικά για να τις απαλύνουμε. Δεν τις θέλουμε. Να τις αγαπήσουμε προσπαθούμε και εσύ μας ενοχλείς».

Έλλη Τρίγγου: «Αγαπητή Αφροδίτη κρίμα που έχεις τόσο μπερδευτεί»

Με απόλυτα άμεσο τρόπο η ηθοποιός Έλλη Τρίγγου σχολίασε τις δηλώσεις της Αφροδίτης Λατινοπούλου, η οποία επέμεινε στα λεγόμενά της, παρά τις χιλιάδες αντιδράσεις.

«Αγαπητή Αφροδίτη, κρίμα που έχεις τόσο μπερδευτεί», έγραψε η τηλεοπτική Ασημίνα από τις «Άγριες Μέλισσες» σε μια ιστορία της στο Instagram, ενώ στη συνέχεια ανήρτησε ένα σκίτσο που δείχνει τρεις διαφορετικές γυναίκες, σε ό, τι αφορά τον σωματότυπο, το χρώμα του δέρματός τους και το κατά πόσο ξυρίζουν ή όχι τα πόδια τους.

Δανάη Μπάρκα: «Δεν γεννηθήκαμε για να είμαστε όλοι ίδιοι»

Παράλληλα, έμμεση ήταν η αναφορά της Δανάης Μπάρκα στη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε το βίντεο της Αφροδίτη Λατινοπούλου.

Με μια ανάρτησή της στο Instagram, η παρουσιάστρια του MEGA έκανε λόγο για έναν κόσμο που «προσπαθεί να μας επιβάλλει να είμαστε όλοι/όλες ίδιοι», τον ίδιο που γυμνάζει «το «έξω» του και καθόλου το «μέσα του».

Αναλυτικά η ανάρτηση της Δανάης Μπάρκα στο Instagram

«Σ’ έναν κόσμο που αλλάζει καθημερινά με ραγδαία ταχύτητα,σ έναν κόσμο που η μαζοποίηση μας κατακλύζει, σ’ έναν κόσμο που προσπαθεί να μας επιβάλλει να είμαστε όλοι/όλες ίδιοι, σ’ έναν κόσμο που η ευκολία και η παθητικότητα κυριαρχεί, σε έναν κόσμο που ελαχιστοποιείται η ατομική βούληση και όλοι ακολουθούμε την «μόδα», σ’ έναν κόσμο που ο μιμητισμός είναι σχεδόν κανόνας, σ’ έναν κόσμο γεμάτο κριτική, σ’ έναν κόσμο γεμάτο ανασφάλειες και διαγωνισμούς ομορφιάς ή πλούτου, σ’ έναν κόσμο γεμάτο φόβους, σ’ έναν κόσμο που ο σεξισμός βρίσκεται στην ρίζα μας, σ’ έναν κόσμο που επαναπαύεται στην εικόνα, σ’ έναν κόσμο που γυμνάζει το «έξω» του και καθόλου το «μέσα του», σ’ έναν κόσμο γεμάτο εκμετάλλευση και σκοπιμότητες, σ’ έναν κόσμο πλημμυρισμένο από «ξεπερασούρες», σ’ έναν κόσμο γεμάτο ταμπέλες και ψευτιά… βρες τον εαυτό σου, βρες την αλήθεια σου, βρες την χαρά σου, βρες αυτά που εσένα σε κάνουν ευτυχισμένο, βρες αληθινούς ανθρώπους, βρες ωραίους ανθρώπους με καλή ψυχή, βρες πίστη, βρες εμπιστοσύνη, βρες αγάπη, δικαιοσύνη, ενσυναίσθηση, αλληλεγγύη και εμπιστεύσου το μυαλό και το ένστικτο σου. Αποδέξου την μοναδικότητα σου και μην προσπαθείς να συγκριθείς με άλλους. Φρόντισε τον εσωτερικό σου κόσμο και θα κανείς καλύτερο τον εξωτερικό. Ένα ωραίο μυαλό και μια καλή ψυχή είναι ευτυχία. Αυτό μας εύχομαι. Δεν γεννηθήκαμε για να είμαστε όλοι ίδιοι, αλλά για να είμαστε όλοι ίσοι. Αλήθεια & μοναδικότητα».

Αποδοκιμάστηκαν οι απόψεις της Α. Λατινοπούλου από την Επιτροπή Ισότητας της Βουλής-Μ.Συρεγγέλα: «Οι απόψεις αυτές δεν απηχούν τις απόψεις του υπουργείου, της κυβέρνησης και της ΝΔ»

Δεδομένου ότι η κ. Λατινοπούλου είναι πολιτευτής της ΝΔ, το θέμα αυτό δεν θα μπορούσε να μην απασχολήσει και τον πολιτικό κόσμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής και Ισότητας Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, και τα μέλη της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής προχώρησαν στην αποδοκιμασία συμπεριφορών σεξισμού και έμφυλων διακρίσεων, με αφορμή τις συγκεκριμένες δηλώσεις της υποψήφιας βουλευτή της ΝΔ.

«Οι απόψεις αυτές δεν απηχούν τις απόψεις του υπουργείου, της κυβέρνησης και της ΝΔ» ανέφερε η κα Συρεγγέλα, παραπέμποντας σε σχετική ανακοίνωση της γενικής γραμματείας.

«Δεν εκφράζουν την ΝΔ και την κυβέρνηση αυτές οι συμπεριφορές. Είναι αυτονόητο όπως υπερασπιζόμαστε το δικαίωμα του καθενός να διαχειρίζεται το σώμα του όπως θέλει. Πρέπει να απομακρύνουμε αυτές τις συμπεριφορές» ανέφερε παράλληλα  η πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Άννα Καραμανλή.

Σημειώνεται ότι το ζήτημα έθεσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνη Αγαθοπούλου, η οποία κάλεσε την κυβέρνηση και τους βουλευτές της ΝΔ να απομονώσουν τις απόψεις της κας Λατινοπούλου.

Τι ανέφερε η Αφροδίτη Λατινοπούλου στο βίντεο που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων

«Αφήνουν τρίχες στα πόδια και το φωτογραφίζουν, τρίχες στη μασχάλη, τρίχες στο μουστάκι, ραγάδες, πανάδες, κυτταρίτιδα και οτιδήποτε άλλο αντιαισθητικό υπάρχει πάνω τους», αναφέρει η Αφροδίτη Λατινοπούλου στο επίμαχο βίντεο και εξηγεί ότι βλέποντας τέτοιες φωτογραφίες στα social media ως γυναίκα «νιώθει άβολα, αισθάνεται ντροπή και απεχθάνεται να βλέπει τέτοιου είδους φωτογραφίες.

«Δεν μου αρέσει όλο αυτό που βλέπω. Και δεν καταλαβαίνω, αφού το αγαπάς τόσο πολύ το αξύριστο πόδι σου, εγώ γιατί πρέπει να το δω; Το βλέπεις εσύ και το χαίρεσαι. Εγώ γιατί να το βλέπω; Γιατί προσπαθείς να μου περάσεις ότι όλο αυτό είναι πάρα πολύ όμορφο και πάρα πολύ ωραίο και πάρα πολύ φυσιολογικό; Δεν είναι. Είναι άσχημο», σημειώνει.

Παράλληλα, στο βίντεό της η πολιτευτής της ΝΔ μιλάει και για την περιποίηση των ανδρών, λέγοντας ότι «βλέπουμε από την άλλη, συνεχώς τους άνδρες, ολοένα και περισσότερο να γέρνουν προς τη γυναικεία φύση. Ξυρίζονται παντού. Και όταν λέμε παντού, παντού. Βάφονται. Φοράνε ολοένα και περισσότερο γυναικεία ρούχα και γενικότερα κάνουν πράγματα τα οποία συνηθίζουν να κάνουν οι γυναίκες».

«Από την άλλη οι γυναίκες γέρνουν προς τους άνδρες. Μένουν αξύριστες, προβάλλουν ότι είναι αξύριστες. Ντύνονται με oversized ρούχα και πολλές φορές με ανδρικά ρούχα. Και όλο αυτό θέλουν να δείξουν ότι είναι φυσιολογικό. Δεν είναι. Και δεν είναι όχι μόνο φυσιολογικό, είναι αποκρουστικό. Και για τις γυναίκες και για τους άνδρες», προσθέτει και καταλήγει:

«Ε, λοιπόν, μια νοσηρή μειοψηφία δεν θα καταφέρει να αλλάξει στην πλειοψηφία τα πρότυπα ομορφιάς, ούτε το φυσιολογικό που έχουμε μάθει έως τώρα. Όλοι μας. Εμείς θα συνεχίσουμε να πιστεύουμε αυτά που πιστεύαμε. Και αυτοί οι άνθρωποι, οι οποίοι μιλούν για υποτιθέμενη εξέλιξη, ας κάτσουν να ξανασκεφτούν τι σημαίνει εξέλιξη, διότι σε καμία περίπτωση, αυτό το οποίο αναδεικνύουν δεν είναι εξέλιξη. Αυτό είναι εποχή των σπηλαίων. Γιατί τότε ήταν η τελευταία φορά που μία γυναίκα δεν περιποιούνταν τον εαυτό της».

Α. Λατινοπούλου: «Αν γυρνούσα και έλεγα αυτήν την στιγμή ότι έχω μετανιώσει δεν θα ήταν αλήθεια»

Aποφασισμένη να υποστηρίξει τις απόψεις που εξέφρασε μέσω του παραπάνω βίντεο, εμφανίστηκε η κ. Λατινοπούλου, μιλώντας το πρωί της Τετάρτης στην εκπομπή «Πρωινό» του ΑΝΤ1.

«Αν γυρνούσα και έλεγα αυτήν την στιγμή ότι έχω μετανιώσει δεν θα ήταν αλήθεια», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ξεκίνησε όλο αυτό από την κόρη της Κάμαλα Χάρις. Με ενόχλησε ότι έχει κυκλοφορήσει ένα φαινόμενο το οποίο έρχεται από το εξωτερικό και είναι πολύ έντονο και στην Ελλάδα», εξήγησε ξεκινώντας τη συνέντευξη στην εκπομπή του ΑΝΤ1 και συνέχισε λέγοντας ότι «οι γυναίκες έχουν δώσει τεράστιους αγώνες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι ένα κεκτημένο της γυναίκας η εικόνα».

«Είμαστε σε μια δημοκρατία, και εγώ ένιωσα την ανάγκη να πω την άποψη μου ότι δεν μου αρέσει αυτή η εικόνα», επεσήμανε στη συνέχεια, συμπληρώνοντας ότι «υπάρχουν σημαντικότερα πρότυπα να δείξουμε. Μιλάω για τους αγώνες που μπορεί να δώσει μια γυναίκα. Η ενδοοικογενειακή βία για παράδειγμα. Έχουμε βαφτίσει επανάσταση την τριχωτή μασχάλη. Με ενοχλεί ότι μια γυναίκα θέλει να δείξει την τρίχα στη μασχάλη της είναι λίγο. Άλλο να φαίνεται η κοιλιά σε μια φωτογραφία και άλλο να ζουμάρει σε αυτό».

«Συγκεκριμένες οργανωμένες μειοψηφίες προσπαθούν να επιβάλλουν πράγματα. Θα πρέπει να αναδείξουμε το έργο μας, τις πράξεις μας και να παλέψουμε για κάτι καλύτερο και όχι να ασχολούμαστε με τρίχες», σημείωσε.