Όλα τα εμβόλια πλην της AstraZeneca ανοίγουν για τους 18-30 - Από 7 Ιουνίου τα ραντεβού

Θέμα ημερών αποτελεί πια το «άνοιγμα» τριών τύπων εμβολίων για την ηλικιακή ομάδα των 18 έως 30 ετών, με την ανταπόκριση των νέων στον εμβολιασμό να είναι πολύ μεγάλη. Χαρακτηριστικό είναι πως τα πρώτα 50.000 ραντεβού για το εμβόλιο της Johnson & Johnson κλείστηκαν σε διάστημα λίγων μόνον ωρών. Τα ραντεβού των νέων για εμβολιασμό με όλα τα εμβόλια πλην εκείνο της AstraZeneca, ξεκινούν από την προσεχή Δευτέρα 7 Ιουνίου.

Για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα μίλησε στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Γιώργος Γεωργαντάς, σημειώνοντας ότι με το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J έχουν ήδη εμβολιαστεί 65.000 νέοι, ενώ πολύ περισσότεροι έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στην μεγάλη ανταπόκριση που είχε από την πρώτη κιόλας ημέρα της εφαρμογής του, το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid και επιβεβαίωσε πως στο άμεσο διάστημα θα ανοίξουν τρεις τύποι εμβολίων για τους 18 έως 30 ετών.

«Σε αυτή τη φάση περιμένουμε καινούριες παραλαβές του εμβολίου Johnson & Johnson, όμως σύντομα θα δώσουμε τη δυνατότητα να εμβολιάζονται οι έως 30 ετών με τρία εμβόλια» τόνισε.

Ερωτηθείς σχετικά, εξήγησε ότι τα διαθέσιμα εμβόλια για τους 18 έως 30 ετών θα είναι αυτά των Johnson & Johnson,  Pfizer και Moderna – όλα δηλαδή, πλην του AstraZeneca.

Τι ισχύει για όσους νόσησαν

Ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αναφέρθηκε στη συνέχεια και στο Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid. «Με πολύ μεγάλη επιτυχία, από χθες το πρωί, εξελίσσεται το πρόγραμμα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού. Έχουν εκδοθεί 81.200 πιστοποιητικά μέχρι το βράδυ της Τρίτης», υπογράμμισε.

Μέχρι στιγμή, το πιστοποιητικό χρησιμοποιείται σε «επτά χώρες, μαζί με την Ελλάδα. Σύντομα αναμένουμε να προστεθούν και οι υπόλοιπες.

Σε Ενωσιακό επίπεδο θα λειτουργήσει από την 1η Ιουλίου», προσέθεσε. Καταλήγοντας, ο Γιώργος Γεωργαντάς αναφέρθηκε στον κανονισμό που θα ισχύσει για τους εμβολιασμούς και όλους όσοι νόσησαν από κορωνοϊό.

Ο υφυπουργός είπε ότι σε όσους έχουν ήδη κάνει την πρώτη δόση, θα έρθει SMS με το οποίο θα ακυρώνεται το ραντεβού για τη δεύτερη, ενώ σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα κανένα εμβόλιο, αλλά έχουν κλείσει ραντεβού, θα έρθει επίσης μήνυμα ακύρωσης και θα εμβολιαστούν αφότου περάσουν 6 μήνες από τότε που νόσησαν. Τότε θα λάβουν και νέο SMS, υπενθύμισης, ότι μπορούν ξανά να προγραμματίσουν τον εμβολιασμό τους.