Πάμε ή όχι σήμερα παραλία;-Πώς θα είναι ο καιρός το μεσημέρι (Πίνακες)

Iδανικές συνθήκες κολύμβησης δημιουργούν οι γενικά εξασθενημένοι άνεμοιστις περισσότερες παραλίες της χώρας μας την Κυριακή 30/05, ενώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, τοπικές βροχές αναμένονται στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και τις θερμές ώρες τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά.

Στο Χάρτη 1 παρουσιάζονται οι συνθήκες κολύμβησης για τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 30/05, όπως υπολογίζονται από τη σχετική ενότητα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, Στην ενότητα του κόμβου μας παρουσιάζονται προγνώσεις 6 ημερών, με χρονικό βήμα τριών ωρών, σε 730 ελληνικές παραλίες. Εκτός των βασικών μετεωρολογικών συνθηκών και του δείκτη UV δίνεται και ένδειξη καταλληλότητας για κολύμβηση. Ταυτόχρονα δίνονται βασικές πληροφορίες για την κάθε παραλία (τύπος, βάθος, ευκολία πρόσβασης, πρόσβαση από ΑΜΕΑ), χάρτης της περιοχής καθώς και η επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας, όπως εκτιμάται από δορυφορικές μετρήσεις.

Χάρτης 1. Οι συνθήκες κολύμβησης για τις μεσημεριανές ώρες της Κυριακής 30/05, σύμφωνα με τη σχετική υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Όμως, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, για την Κυριακή 30/05 προβλέπονται λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές καταιγίδες στα ηπειρωτικά τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ τοπικές βροχές αναμένονται σε θαλάσσιες ή παραθαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, των Κυκλάδων, της Βόρειας και Ανατολικής Πελοποννήσου και της Εύβοιας (Χάρτης 2). Επίσης αργά το απόγευμα της Κυριακής, οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο και το Ιόνιο θα ενισχυθούν και θα φτάσουν τοπικά τα 5-6 Μποφόρ.

Χάρτης 2. Τα εκτιμώμενα αθροιστικά ύψη βροχόπτωσης για την Κυριακή 30/05, όπως υπολογίζονται από το αριθμητικό μοντέλο πρόγνωσης καιρού του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Υπενθυμίζεται ότι οι χρήστες του meteo.gr θα πρέπει να σταθμίζουν τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν όταν βρίσκονται στις παραλίες, τις τοπικές μετεωρολογικές συνθήκες και τον κυματισμό και κυρίως τις οδηγίες των υπευθύνων/ναυαγοσωστών στις οργανωμένες παραλίες. Επίσης πέραν των συνθηκών ανέμου και κύματος, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη και οι υπόλοιπες καιρικές συνθήκες (φαινόμενα) τα οποία μπορεί να εμποδίσουν την κολύμβηση ή την παραμονή στην ακτή (πχ. έντονη βροχόπτωση ή καταιγίδα). Ας απολαύσουμε με ασφάλεια τις θάλασσές μας.