Γώγος: Nέο κύμα κορωνοϊού ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο-Τι ανέφερε για τη θρόμβωση της 44χρονης στην Κρήτη

Ο καθηγητής Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα νέο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού τον Σεπτέμβριο.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας σήμερα στο OPEN, «τίποτα δεν αποκλείεται. Η αβεβαιότητα είναι χαρακτηριστικό αυτής της πανδημίας. Αλλά είναι στο χέρι μας. Με πάνω από το 50-60% εμβολιασμένων μέσα στο καλοκαίρι, θα το αποφύγουμε».

Αναφορικά με το περιστατικό θρόμβωσης της 44χρονης στην Κρήτη, μετά τον εμβολιασμό της με το σκεύασμα της AstraZeneca, ο κ. Γώγος σημείωσε ότι έχουμε να κάνουμε με «σπάνιες περιπτώσεις. Μια στο δισεκατομμύριο να έχουμε θρομβοπενία, είναι εξαιρετικά σπάνια αυτή η παρενέργεια» ενώ τόνισε ότι αν κάποιος έχει θρομβωτικό επεισόδιο μετά την Α δόση του εμβολίου, «τότε μόνο μπορεί να αλλάξει τη Β δόση με άλλο εμβόλιο».

Ο ίδιος ανέφερε παράλληλα ότι η αποκλιμάκωση στους επιδημιολογικούς δείκτες συνεχίζεται, ωστόσο με αρκετά αργούς ρυθμούς. «Έχει φανεί ότι η ύφεση της καμπύλης δεν είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε 10-15% ελάττωση ιικού φορτίου και έχουν μειωθεί πολύ οι νοσηλείες και βαριά πάσχοντες. Το ποσοστό θετικότητας 4% είναι καλό», ανέφερε συγκεκριμένα.

Σε σχέση με την αξιοπιστία των self test, επεσήμανε ότι όποιος έχει συμπτώματα πρέπει να κάνει και μοριακό ή rapid test και να μη βασιστεί μόνο στο self test. «Τα self test δεν έχουν την ίδια ευαισθησία με τα μοριακά ή τα rapid. Μπορεί να μην ανιχνεύει το 100% αλλά το 60-80%», είπε ο κ. Γώγος.