Το καταστροφικό της έργο συνεχίζει η φωτιά στον Σχίνο: Στάχτη 55.000 στρέμματα-Μάχη με τις συνεχείς αναζωπυρώσεις

H φωτιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας το βράδυ της Τετάρτης συνεχίζει τα καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της, με το μέτωπο να έχει φτάσει μέχρι τα Μέγαρα Αττικής.

Η επιχείρηση κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς βρίσκεται σε εξέλιξη και παρά το γεγονός ότι τα διάσπαρτα πύρινα μέτωπα βρίσκονται σε ύφεση, οι πυροσβεστικές δυνάμεις συνεχίζουν τη μάχη ώστε να καταφέρουν να την οριοθετήσουν.

Επισημαίνεται ότι παρά την ύφεση, ανησυχίες εκφράζονται για τα δύο μέτωπα στο Καλκάνι και τα Παπαγιαννέικα, όπου δόθηκε νωρίτερα εντολή εκκένωσης.

Συνεχείς είναι οι αναζωπυρώσεις σε ολόκληρο το πύρινο μέτωπο, ενώ το ανάγλυφο της περιοχής δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, δεν υπάρχει ένα ενιαίο μέτωπο της πυρκαγιάς και οι εστίες της φωτιάς είναι πολλές και διάσπαρτες.

Πυρκαγιά στην Κορινθία: Μάχη με τις αναζωπυρώσεις – Οι τελευταίες εξελίξεις από τα πύρινα μέτωπα - Στάχτη 55.000 στρέμματα

Αυτοψία στο σημείο που μαίνεται η φωτιά πραγματοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Ο κ. Χαρδαλιάς βρέθηκε από το μεσημέρι στον οικισμό Παπαγιαννέικα, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν τη δική τους μάχη.

Όπως δήλωσε ο ίδιος νωρίτερα σήμερα, υπάρχουν διάφορα μέτωπα, «τα οποία έχουν μαζέψει, ωστόσο το ανάγλυφο δεν βοηθάει». Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι η φωτιά είναι σε ύφεση αλλά δεν μπορούν να πουν ότι είναι οριοθετημένη αυτή τη στιγμή. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα βρίσκεται σε αυτό εδώ το σημείο, νομίζω όμως ότι θα πάνε όλα καλά. Θα δουλέψουμε και το βράδυ», ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι σε κάθε περίπτωση όλες οι επίγειες δυνάμεις με τη βοήθεια των εναέριων μέσων επιχειρούν στην περιοχή.

Στη μάχη επιχειρούν αυτή την ώρα 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «Ολυμπος», ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και ένα ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.

Η τρομερή αυτή πυρκαγιά σαρώνει τα πάντα στο πέρασμά της, , ενώ η εικόνα από τον ευρωπαϊκό δορυφόρο είναι πραγματικά σοκαριστική.

Στάχτη 55.000 στρέμματα

Η φωτιά στον Σχοίνο κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμά της και άφησε πίσω της πάνω από 55.000 στρέμματα καμμένης γης και δεκάδες κατεστραμμένα σπίτια.

Η επιχειρησιακή μονάδα Meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επιχειρεί να προσφέρει μία πρώτη ματιά στις συνθήκες που οδήγησαν στην καταστροφή. Οι σημαντικότερες εξ αυτών είναι η ξηρασία στην περιοχή καθώς εδώ και 26 μέρες υπήρξε μηδενική βροχόπτωση. Παράλληλα από τις 15 Φεβρουαρίου μέχρι τις 20 Μαΐου έβρεξε έξι μέρες. Το μέγιστο αθροιστικό ύψος της βροχής σε Ισθμό και Λουτράκι ήταν μικρότερο των 30 χιλιοστών.

Παράλληλα, οι άνεμοι ήταν ενισχυμένοι με ριπές που στον μετεωρολογικό σταθμό του Ισθμού από τις 19/5/2021 και ώρα 20:30 έως τις 20/5/2021 και ώρα 04:50, όπως επίσης από τις 20/5/2021 και ώρα 11:00 έως και τις 21/5/2021 και ώρα 10:10 κυμαίνονταν κατά διαστήματα μεταξύ των 50 χλμ/ώρα και των 66 χλμ/ώρα.

Χθες Πέμπτη η φωτιά απέκτησε χαρακτηριστικά ακραίου φαινομένου και εξαπλώθηκε ραγδαία αναπτύσσοντας δική της τοπική κυκλοφορία όπως αναφέρει το meteo. Όσον αφορά την ακραία, όπως χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά της φωτιάς το meteo, πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες μετεωρολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την καύσιμη ύλη, ο βαθμός ξηρότητας της οποίας ήταν ψηλός, ως συνέπεια της απουσίας βροχοπτώσεων στην περιοχή.

Slide1