Άγρια αναζωπύρωση κοντά στα Μέγαρα: Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα

Εντολή για προληπτική εκκένωση των οικισμών Παπαγιαννέικα και Καλκάνι στα Μέγαρα δόθηκε πριν από λίγο, καθώς η φωτιά που ξέσπασε το απόγευμα της Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας συνεχίζει να μαίνεται έχοντας φτάσει πια έως στα Μέγαρα Αττικής.

Στη περιοχή υπάρχει μάλιστα σοβαρή αναζωπύρωση, καθώς ο άνεμος άλλαξε φορά, προς άκαυτη περιοχή και η εντολή δόθηκε από την Πυροσβεστική που τονίζει ότι πρόκειται για οργανωμένη απομάκρυνση, με την ελπίδα ο άνεμος να γυρίσει ξανά προς τα καμένα και η πυρκαγιά να τεθεί υπό έλεγχο προκειμένου να διασωθούν άλλες εκτάσεις και οικήματα.

Αναζωπύρωση της φωτιάς στα Μέγαρα Αττικής: Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα | Ειδήσεις

Στάχτη πάνω από 40 χιλιάδες στρέμματα στα Γεράνεια Όρη

Νωρίτερα, σήμερα Παρασκευή 21 Μαΐου, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης για την εξέλιξη της φωτιάς, ανέφερε ότι πάνω από 40.000 στρέμματα δασικής έκτασης κάηκαν εξαιτίας της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας.

Παράλληλα, όπως είπε, υπήρξαν ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί οικίες, που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν εξοχικές ή αγροικίες απομακρυσμένες από οργανωμένους οικισμούς, η καταγραφή των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη.

Καθημερινή] Φωτιά σε Κορινθία και Δυτική Αττική: Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα - NeaTora

Τόνισε δε, πως ο μηχανισμός και οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος παραμένουν σε απόλυτη επιφυλακή και επαγρύπνηση, ενώ συμπλήρωσε ότι οι προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνεχίστηκαν αδιάκοπα για δεύτερο βράδυ.

Φωτιά στο Σχίνο: Εκκενώνεται ο οικισμός Παπαγιαννέικα στα Μέγαρα | kontranews.gr

«Η προσπάθεια συνεχίζεται και πιστέψτε με είναι τιτάνια. Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι στη διάρκεια της μέρας και με τη σταδιακή βελτίωση των καιρικών συνθηκών που αναμένουμε, η πυρκαγιά θα οριοθετηθεί, ενώ όλες οι δυνάμεις μας, σε κάθε περίπτωση, θα παραμείνουν στο πεδίο μέχρι την πλήρη κατάσβεση της», υπογράμμισε.

Δείτε την ενημέρωση που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς το πρωί της Παρασκευής:

 

Η μεγάλη επιχείρηση ελέγχου και κατάσβεσης της μεγάλης πυρκαγιάς

Συνολικά επιχειρούν 278 πυροσβέστες, με 10 ομάδες πεζοπόρου, 89 οχήματα και όλα τα διαθέσιμα στη χώρα εναέρια μέσα. Παράλληλα, συνδράμουν προσωπικό και μηχανήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας.

Φωτιά τώρα στο Σχίνο: Νέα αναζωπύρωση! Εκκενώνεται οικισμός στα Μέγαρα - eretikos.gr

Όσον αφορά στα εναέρια μέσα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι, από το πρώτο φως στις 6 το πρωί, επιχειρούν μαζί με τις επίγειες δυνάμεις τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 8 αεροσκάφη Canadair (σε κύκλο των 4 αεροσκαφών), 10 PZL (σε κύκλο των 30 λεπτών), 2 Ελικόπτερα Chinook του Στρατού ξηράς, 1 Super Puma του ΠΣ, 2 συντονιστικά ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και 1 της ΕΛΑΣ ενώ στο σημείο παραμένουν ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, ο εθνικός διοικητής Πολιτικής Προστασίας, κ. Δημακογιάννης αλλά και ο αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος, κ. Κολοκούρης.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-05/fotia-korinthia-copernikos-21-5-21.jpeg.webp?itok=CYQ2lSPT

Εικόνες από το διάστημα: Ευρωπαϊκός δορυφόρος αποτύπωσε την καταστροφή

Ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2 πέρασε το πρωί της Πέμπτης πάνω από τη Δυτική Αττική και την Ανατολική Κορινθία και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς που μαινόταν στην περιοχή, ξεσπώντας από το βράδυ της Τετάρτης.

Νεότερη  ενημέρωση από Πυροσβεστική: Βελτιωμένη η εικόνα της πυρκαγιάς

«Για καθαρά προληπτικούς λόγους έγινε η απομάκρυνση κατοίκων από τους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, στην περιοχή του Πευκενέα. Μάλιστα, οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα. Βελτιωμένη είναι πλέον η εικόνα της πυρκαγιάς», τονίζει στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλης Βαθροκογιάννης, ενώ προσθέτει πως οι αναζωπυρώσεις της φωτιάς αντιμετωπίζονται δραστικά.

Στην ευρύτερη περιοχή της μεγάλης πυρκαγιάς, που είναι σε εξέλιξη σε ένα μεγάλο μέτωπο, στα Γεράνεια Όρη, για δεύτερο 24ωρο, επιχειρούν αυτή την ώρα 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ειδικό μηχανοκίνητο της Πυροσβεστικής, το κινητό επιχειρησιακό κέντρο “Όλυμπος”, ενώ από αέρος συνδράμουν 18 αεροπλάνα και 3 ελικόπτερα, από τα οποία τα 2 κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, και 1 ελικόπτερο της Πυροσβεστικής, ως συντονιστικό. Ταυτόχρονα, στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς συνδράμουν εθελοντές πυροσβέστες και μηχανήματα έργου.