Ορατή από το διάστημα η πυρκαγιά στην Κορινθία: Στάχτη 40.000 στρ. δάσους (Εικόνες)

Φωτιά τέτοιου μεγέθους και έντασης μέσα στον μήνα Μάιο, είχε να ξεσπάσει από το 2000...

Πάνω από τη δυτική Αττική και την ανατολική Κορινθία, πέρασε το πρωί της Πέμπτης 19 Μαΐου 2021, ο ένας από τους δύο ευρωπαϊκούς δορυφόρους Sentinel-2, ο οποίος και κατέγραψε την καμένη έκταση, καθώς και τα ενεργά μέτωπα της φωτιάς, που μαίνονταν στην περιοχή από το βράδυ της Τετάρτης.

Όπως αναφέρει το meteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, σύμφωνα με τη δορυφορική εικόνα και την εκτίμηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εκτάκτων Αναγκών Copernicus – EMS, περισσότερα από 25.000 στρέμματα είχαν γίνει στάχτη, ήδη  λίγο πριν από το μεσημέρι της Πέμπτης.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/%CE%95%CE%B9%CE%BA%CF%8C%CE%BD%CE%B1%2B%CF%80%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%B1%CE%B3%CE%B9%CE%AC%CF%82%2B%CE%A0%CE%B7%CE%B3%CE%AE%2BMeteo-ESA-Copernicus.jpg.webp?itok=uplhEJM_

Η εκτίμηση αυτή έγινε δε, πριν από την απογευματινή ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή και την ολονύχτια συνέχιση του καταστροφικού έργου της πυρκαγιάς. Σημειώνεται, ότι η πυρκαγιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης από τον Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, από καύση κλαδιών σε ελαιώνα.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/in_article/public/article-images/2021-05/geraneia-ori.jpg.webp?itok=DNqX9IPy

Στάχτη έγιναν 40.000 στρέμματα δάσους

Ωστόσο, σύμφωνα με την σημερινή ενημέρωση που προχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς η καμένη γη στην πυρόπληκτη ζώνη, ξεπερνά πια, τα 40.000 στρέμματα, συνεπεία της πυρκαγιάς που ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, από τον γραφικό Σχίνο της Κορινθίας.

Στο Video η ενημέρωση που έκανε ο Νίκος Χαρδαλιάς την Παρασκευή 21/05ου:

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς από τη μεγάλη πυρκαγιά υπήρξαν ζημιές, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις έχουν καταστραφεί οικίες, που στην συντριπτική τους πλειονότητα ήταν εξοχικές ή αγροικίες απομακρυσμένες από οργανωμένους οικισμούς, η καταγραφή των οποίων είναι ήδη σε εξέλιξη.

Φωτιά στην Κορινθία: Η ζώνη κινδύνου και τα μέτωπα της πυρκαγιάς από δορυφόρο | in.gr

Όπως υπογράμμισε το βράδυ είχαν δύο επιχειρησιακά στοιχήματα να κερδίσουν, πρώτον να αποτραπεί η επέκταση της φωτιάς στη δυτική πλευρά της πυρκαγιάς, ώστε να μην επεκταθεί προς τα νότια άρα και να μην απειληθεί το καταφύγιο άγριας ζωής Πλάτανος στους Μύλους, και δεύτερον να ανασχεθεί η πορεία της φωτιάς στη νοτιοανατολική πλευρά και προς την πόλη των Μεγάρων μέσα από τα δυσπρόσιτα ρέματα της ευρύτερης περιοχής της μονής του Αγίου Ιερόθεου.

Φωτιά στον Σχίνο Κορινθίας: Εκκενώθηκαν οικισμοί - Προληπτική εκκένωση και στο Αλεποχώρι - Σε ύφεση το μέτωπο

Από το 2000 είχε να ξεσπάσει φωτιά τέτοιου μεγέθους τον μήνα Μάιο

Είκοσι ένα χρόνια είχε να ξεσπάσει πυρκαγιά τέτοιου μεγέθους, με παρόμοιες καιρικές συνθήκες στην συγκεκριμένη χρονική περίοδο, δηλαδή 20 Μαΐου, όπως αυτή που εκδηλώθηκε προχτές στο Σχίνο Κορινθίας και έχει κάνει στάχτη μέχρι στιγμής 40.000 στρέμματα δάσους, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε το πρωί της Παρασκευής 21 Μαΐου,  ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Η προηγούμενη μεγάλη πυρκαγιά τέτοια εποχή συνέβη  το 2000 στην Σάμο, όπως υπενθύμισε, χαρακτηρίζοντας «ατυχία» τη συγκεκριμένη στιγμή που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, ενώ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην προετοιμασία για την αντιπυρική περίοδο και ειδικότερα στην πρόληψη, αναφέροντας τις πρωτοβουλίες της Πολιτικής Προστασίας, τονίζοντας παράλληλα τις υποχρεώσεις των δήμων και όλων των φορέων.