«Η ηθική της αναγνώρισης & της συγνώμης»: Μήνυμα της ΠτΔ, για την Ήμερα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

«Τιμάμε, σήμερα, τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων θυμάτων του Ποντιακού Ελληνισμού που εξοντώθηκαν με απάνθρωπο και αποτρόπαιο τρόπο πριν από έναν αιώνα», τονίζει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου σε δήλωσή της για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού.

Γενοκτονία Ποντίων: 102 χρόνια από τη σφαγή και τον ξεριζωμό του Ποντιακού  Ελληνισμού | Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου…

«Παράλληλα εξαίρουμε τον ηρωικό βίο των Ελλήνων του Πόντου, που διασώθηκαν και συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανόρθωση και την πρόοδο της μητέρας πατρίδας, στην οικονομική ανάπτυξη και τον πλούτο της πολιτισμικής μας ταυτότητας», σημειώνει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξ αφορμής της μαύρης επετείου των 102 ετών από την 19η Μαίου 1919, ημερομηνία που ξεκίνησε  η Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, από τους νεότουρκους.

Μήνυμα Σακελλαροπούλου για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων |  Κοσμοδρόμιο

Η ηθική της αναγνώρισης, της ευθύνης και της συγνώμης…

Και η κα Σακελλαροπούλου υπογραμμίζει κλείνοντας στο μήνυμά της: «Η αναγνώριση της Γενοκτονίας υπήρξε αυτονόητο και ελάχιστο χρέος της χώρας μας. Η διαφύλαξη της ιστορικής μνήμης δεν εξαντλεί τη δυναμική της στο παρελθόν. Λειτουργεί συμβολικά και αποτρεπτικά για το μέλλον. Η σημερινή ημέρα είναι μια ζωντανή και διαρκής υπόμνηση σε όλη τη διεθνή κοινότητα της σπουδαίας σημασίας που έχει για την ειρηνική συνύπαρξη των λαών, η ηθική της ευθύνης και της συγγνώμης. Η απερίφραστη καταδίκη των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας είναι μια πράξη με βαθιά πολιτική και ανθρώπινη αξία».