Θεοδωρίδου: Πάνω από 1 χρόνο η προστασία όσων έχουν νοσήσει από κορωνοϊό ή έχουν εμβολιαστεί

«Η εβδομάδα αρχίζει πιο αισιόδοξα», ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και ομότιμη καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου στην εισήγησή της κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Η κα. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε σε μια πολυκεντρική μελέτη, το συμπέρασμα της οποίας ήταν ότι τα αντισώματα -όσων έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί- παραμένουν μέχρι και για 13 μήνες και μειώνουν την πιθανότητα της επαναλοίμωξης με τον κορονοιό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι πρόκειται για την «πρώτη μελέτη που επιβεβαιώνει την παραμονή εξουδενωτικών αντισωμάτων και την μείωση του κινδύνου επαναλοίμωξης». Ανοσία μάλιστα που περιλαμβάνει και τις μεταλλάξεις.

«Η μελέτη συμπεριέλαβε πάνω από 1.300 άτομα που νόσησαν και εμβολιάστηκαν», είπε χαρακτηρίζοντας τη μελέτη ως ενθαρρυντική, καθώς «είναι η πρώτη που διαπιστώνει προστασία από την ανοσία μεγαλύτερη του ενός έτους».

Η κα. Θεοδωρίδου πρόσθεσε ότι δεν ισχύει ότι οι μεταλλάξεις αδυνατίζουν την ισχύ των εμβολίων, και όσοι το λένε είναι λάθος. «Ο κύριος τρόπος αντιμετώπισης των μεταλλάξεων είναι ο άμεσος εμβολιασμός όλων», σημείωσε.