Σκέψεις κατάργησης της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, για τους εμβολιασμένους

Υπάρχουν σκέψεις, οι εμβολιασμένοι να μπορούν σύντομα να κυκλοφορούν χωρίς μάσκα, τουλάχιστον στους εξωτερικούς χώρους, όπως ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή, ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, ο οποίος και εξήγησε πως στους κλειστούς χώρους, η μετάδοση είναι μεγαλύτερη.

Από την άλλη, στους ανοιχτούς χώρους τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και οι εμβολιασμένοι θα μπορούσαν ενδεχομένως να κυκλοφορήσουν και χωρίς μάσκα.

Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, είπε ότι το 85% των γιατρών έχει εμβολιαστεί, όμως θα πρέπει να πειστεί και το υπόλοιπο υγειονομικό προσωπικό.

Για τις φτωχές χώρες που δεν έχουν πρόσβαση σε εμβόλια, τόνισε ότι είναι σημαντικό οι χώρες που έχουν περισσευούμενα να τα δώσουν, καθώς αν εμβολιαστεί παγκοσμίως ο πληθυσμός δεν θα αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.

Συμπλήρωσε, επίσης, ότι η φαρμακοβιομηχανία τρέχει για να καλύψει όλες τις μεταλλάξεις, ωστόσο, προς το παρόν δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τα υπάρχοντα στελέχη.

Τέλος, σχετικά με το αν θα ξαναδούμε lockdown ο κ. Γώγος είπε ότι ένα γενικευμένο lockdown είναι πολύ μακριά από το να συμβεί, όμως αν χρειαστεί μπορεί να γίνουν μικρά τοπικά lockdown.

Βασιλακόπουλος: Έγιναν μεγάλες συναθροίσεις στα νησιά

Στα νησιά που υπήρξε πρόβλημα και χρειάστηκαν να τεθούν σε περιορισμό, έγιναν μεγάλες συναθροίσεις και υπήρξε μετάδοση, είπε ο κ. Βασιλακόπουλος, ο οποίος μίλησε επίσης στον ΣΚΑΪ. «Ενώ πάμε πολύ καλά δεν είμαστε έτοιμοι για μαζικά πράγματα ελεύθερα», τόνισε.

Σχετικά με το χάπι κατά του κορωνοϊού, είπε ότι αν πάρει έγκριση θα είναι πολύ χρήσιμο, όμως αυτό είναι κάτι πολύ μακρινό για να το συζητάμε τώρα. Επίσης, έκανε μια προσωπική πρόβλεψη ότι δεν θα είναι 100% αποτελεσματικό. «Αυτή τη στιγμή μόνο με τα εμβόλια μπορεί να αντιμετωπιστεί η πανδημία», τόνισε.