Η ζωή σχεδόν όπως την ξέραμε 6 μήνες μετά: Οι αλλαγές & τα επόμενα μεγάλα ανοίγματα

Την κυβερνητική στρατηγική για το πέρασμα της ελληνικής κοινωνίας στη θερινή περίοδο, αλλά με ασφάλεια, παρουσίασε χθες ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, με αναλυτικές πληροφορίες για τις δραστηριότητες που απελευθερώνονται και για τους κανόνες ασφαλείας.

Έτσι από αύριο 14 Μαΐου λέμε «αντίο» στα SMS στο 13030 για μετακινήσεις και στο 1332 για το λιανεμπόριο, ενώ όλοι μπορούν να πάνε ελεύθερα από νομό σε νομό και στα νησιά, χωρίς περιορισμού, απλώς με κάποιες υποχρεώσεις για την προστασία των ίδιων και της δημόσιας υγείας.

Περισσότερες ώρες ελεύθερης κυκλοφορίας: Τι φεύγει – Τι έρχεται

Επίσης το ωράριο κυκλοφορίας επεκτείνεται ως τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα. Βέβαια, θα συνεχίσει να απαγορεύεται για όλο τον Μάιο η μουσική στα καταστήματα εστίασης και στα καφέ.

Με «όπλο» το εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του νέου κορωνοϊού που προχωράει με γοργούς ρυθμούς, αλλά και τα θετικά μηνύματα που ήρθαν από το πρόσφατο «ξεκλείδωμα» της εστίασης, των οργανωμένων παραλιών, των νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων, φροντιστηρίων, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων άναψε το πράσινο φως για την άρση του lockdown.

Το «λουκέτο» βγαίνει και η χώρα απελευθερώνεται, ενώ μέσα σε όλα ανοίγει και ο τουρισμός με τον αρμόδιο υπουργό Χάρη Θεοχάρη να αναμένεται να κάνει σήμερα ανακοινώσεις για το άνοιγμα του τουρισμού το Σάββατο 15 Μαΐου 2021.

Άρση αναστολής κανονικών αδειών από σήμερα σε γιατρούς, προσωπικό νοσοκομείων, υγειονομικούς, με απόφαση του υπ. Υγείας Βασίλη Κικίλια

Από σήμερα Πέμπτη 13 Μαΐου γίνεται άρση της αναστολής κανονικών αδειών του προσωπικού των νοσοκομείων του ΕΣΥ, του ΕΚΑΒ, του ΕΟΔΥ, των Δημοσίων Δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Κέντρα Υγείας, Περιφερειακά Ιατρεία), του ΕΚΕΑ, ΤΟΥ ΙΦΕΤ, της ΕΚΑΠΥ, των Κεντρικών Υπηρεσιών των ΥΠΕ της Κεντρικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Υγείας

Τι καταργείται από αύριο Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

Από αύριο Παρασκευή ξεκινάει και πάλι για την Ελλάδα η επιστροφή στην κανονικότητα, καθώς στο «χρονοντούλαπο» μπαίνουν SMS και μετακινήσεις, ενώ σταδιακά ανοίγουν κι άλλοι τομείς.

Αναλυτικά από αύριο τελειώνουμε με :

  • Τον περιορισμό στις μετακινήσεις.
  • Την υποχρέωση αποστολής SMS στο 13033 και το 13032.
  • Τις μέθοδοι αγορών  click in a shop και click away και έτσι πλέον  οι αγορές στο λιανεμπόριο θα γίνονται χωρίς ραντεβού, αλλά φυσικά με υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη ανά 25 τμ και πάντα με χρήση μάσκας.

Τι ανοίγει στη συνέχεια

Το «ξεκλείδωμα θα έχει και συνέχεια στο αμέσως επόμενο διάστημα, καθώς θα ξεκινήσουν και πάλι να λειτουργούν βρεφονηπιακοί σταθμοί, θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Αναλυτικά ανοίγουν:

  • Στις 17 Μαΐου οι βρεφονηπιακοί σταθμοί.
  • Στις 21 Μαΐου οι θερινοί κινηματογράφοι.
  • Στις 28 Μαΐου οι ανοιχτοί πολιτιστικοί χώροι.

Επίσης από τον Ιούνιο θα μπορούν ξανά, να γίνονται δεξιώσεις για γάμους και βαφτίσεις σε εξωτερικούς πάντα χώρους και με ανώτατο όριο καλεσμένων τα 100 άτομα.