Μεγάλη επιχείρηση αντι-γκράφιτι από τον Δήμο Αθηναίων στην Ερμού-Εικόνες από το πριν και το μετά

Μετά την μεγάλη επιχείρηση αντι-γράφιτι του Δήμου Αθηναίων, καθαρός και απαλλαγμένος από μπογιές, συνθήματα και τον αισθητικό βανδαλισμό ετών αλλά και με τα γκράφιτι εικαστικής αξίας προστατευμένα, αποδίδεται στους πολίτες και τον εμπορικό κόσμο.

Στην μεγάλη επιχείρηση ευπρεπισμού και αντιγκράφιτι τα εξειδικευμένα συνεργεία της Διεύθυνσης καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων, υπό τον συντονισμό του αρμόδιου αντιδημάρχου Νίκου Αβραμίδη, εργάστηκαν νυχθημερόν για περισσότερες από 18 ημέρες και ανέτρεψαν την εικόνα εγκατάλειψης και βρωμιάς σε μια περιοχή πλούσια σε υπαίθρια αρχαιολογικά ευρήματα.

ΑΝΤΙΓΚΡΑΦΙΤΙ_ΕΡΜΟΥ_ΕΡΓΑΣΙΕΣ_1

Μετά από χρόνια αισθητικού βανδαλισμού ο πέτρινος τοίχος -συνολικής έκτασης 2.300 τ.μ- που βρίσκεται επί του αρχαιολογικού χώρου του Κεραμεικού και διατρέχει την οδό Ερμού, από το Θησείο προς την Πειραιώς, έλαμψε.

ΑΝΤΙΓΚΡΑΦΙΤΙ_ΕΡΜΟΥ_ΕΡΓΑΣΙΕΣ_4

Χρησιμοποιήθηκαν 600 λίτρα διαλυτικού υγρού με το οποίο αφαιρέθηκαν το άναρχο γκράφιτι ετών, καθώς και 88 τόνοι νερού για τον γενικό καθαρισμό, ενώ τα εξειδικευμένα συνεργεία χρησιμοποίησαν 200 λίτρα ειδικό υγρό για τη μελλοντική προστασία του πέτρινου τοίχου από τυχόν νέο βανδαλισμό.

ΑΝΤΙΓΚΡΑΦΙΤΙ_ΕΡΜΟΥ_ΠΡΙΝ_2

Το έργο ήταν απαιτητικό, καθώς η πολυετής εγκατάλειψη, είχε ως αποτέλεσμα τα συνεργεία να συναντούν στρώσεις μπογιάς σε κάθε εφαρμογή του υλικού αφαίρεσης.

ΑΝΤΙΓΚΡΑΦΙΤΙ_ΕΡΜΟΥ_ΕΡΓΑΣΙΕΣ_2

Παράλληλα, τα καλόγουστα γκράφιτι εικαστικής αξίας σε όλο το μήκος του πέτρινου τοίχου προστατεύθηκαν με ειδικά καλυπτικά, που δρουν ανασταλτικά σε κάθε προσπάθεια βανδαλισμού. Αυτή, άλλωστε, είναι η γενική αρχή που ακολουθεί ο Δήμος Αθηναίων για αυτή την μορφή σύγχρονης τέχνης.

ΑΝΤΙΓΚΡΑΦΙΤΙ_ΕΡΜΟΥ_ΜΕΤΑ_1