Χριστός Ανέστη! Με κατάνυξη & ελπίδα για τον θρίαμβο του καλού...

Με τις εκκλησίες ανοιχτές, αλλά με περιορισμένο αριθμό πιστών στο εσωτερικό τους, καθώς και στο προαύλιο, με μάσκες και αποστάσεις εορτάστηκε φέτος η Ανάσταση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Όμως η βραδιά ήταν όμορφη και η Αθήνα,  η Ελλάδα ολόκληρη σείστηκε από τα πυροτεχνήματα, τις ευχές και τη διάχυτη χαρά της νίκης της ζωής επί του θανάτου… Και του χρόνου λοιπόν… Χωρίς πανδημία, με υγεία, χωρίς άλλες απώλειες, μαζί ξανά, χωρίς απομόνωση και χωρίς αποστάσεις… Και του χρόνου, με ελεύθερους ρυθμούς στην καθημερινότητα και τη ζωή μας.

Και του Χρόνου με πραγματωμένη τη ευχή που φανερά συγκινημένη εξέφρασε έξω από την  Μητρόπολη Αθηνών, μετά από την Ανάσταση Του Κυρίου, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ευχόμενη τον θρίαμβο του καλού…

«Γιορτάζουμε σήμερα τη νίκη της ζωής πάνω στον θάνατο, την έξοδο από το σκοτάδι προς το φως, την ψυχική μετατόπιση από τον φόβο και την απόγνωση προς την ελπίδα.

Εύχομαι ολόψυχα η φετινή Ανάσταση να σημάνει το τέλος της πανδημίας, την επούλωση των πληγών στο σώμα της ανθρωπότητας και τον τελικό θρίαμβο του καλού, μέσα στο φως της αγάπης και της αλληλεγγύης. Χριστός Ανέστη!

Σακελλαροπούλου: Η φετινή Ανάσταση να σημάνει το τέλος της πανδημίας

Μια διαφορετική Ανάσταση

Όπως και οι λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας, έτσι και η Ανάσταση, πραγματοποιείται με 5 ειδικούς κανόνες, που αφορούν την ώρα τέλεσης της ακολουθίας, το πώς θα προσέρχονται οι πιστοί στους ναούς, τι ώρα θα πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους καθώς και την επιτρεπόμενη αναλογία ατόμων ανά εμβαδό της εκκλησίας και προαυλίου.

Σακελλαροπούλου: Η φετινή Ανάσταση να σημάνει το τέλος της πανδημίας

Συγκεκριμένα, φέτος, η ακολουθία της Αναστάσεως τελέστηκε στις 21:00 αντί για τα μεσάνυχτα και οι ειδικοί κάλεσαν τους πιστούς να τηρούν τις αποστάσεις και να φορούν διπλή μάσκα. Εντός της εκκλησίας επετράπη να είναι ένα άτομο ανά 25τ.μ., με ανώτατο όριο 100 άτομα ανά ιερό ναό. Περιορισμοί ισχύουν και για τους εξωτερικούς χώρους, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα συνωστισμού. Συγκεκριμένα, στους προαύλιους χώρους των εκκλησιών επιτρέπεται ένα άτομο ανά 10 τ.μ. εμβαδού.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ της Ανάστασης θα ξεκινήσει από τις 22:00, προκειμένου οι πιστοί να επιστρέψουν έγκαιρα στα σπίτια τους.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/big_article_image/public/2021-05/pirotexnimata-akropoli-likabnito-xristos-anesti.jpg.webp?itok=-U1b20df

Άγιο Πάσχα με self test και κωδικό «6»

Διαφορετικό θα είναι και το Πάσχα, καθώς οι πολίτες καλούνται να περάσουν την γιορτινή ημέρα σε στενό οικογενειακό κύκλο. Συγκεκριμένα, την Κυριακή του Πάσχα και μόνο την Κυριακή του Πάσχα υπάρχει δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών έως 9 άτομα σε εσωτερικό χώρο και έως 12 άτομα αν πρόκειται για υπαίθριο χώρο.

Η μετακίνηση θα γίνεται με την υποχρεωτική αποστολή SMS με τον κωδικό 6, ενώ συστήνεται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους μετέχουν σε αυτές τις συγκεντρώσεις.

Μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα υπενθυμίζεται ότι το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι από τις 10 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.
Ανεβάζει ρολά η εστίαση τη Δευτέρα του Πάσχα

Η επιτάχυνση των εμβολιασμών, που έχουν αρχίσει να «θωρακίζουν» τον πληθυσμό αλλά και ο καλός καιρός, οδήγησαν τους ειδικούς να πάρουν την απόφαση και να ανοίξει η εστίαση.

Έτσι από τη Δευτέρα του Πάσχα, καταστήματα εστίασης θα ανεβάσουν ρολά και θα λειτουργούν σε εξωτερικούς χώρους. Η μετακίνηση όσων θέλουν να βρεθούν σε ένα εστιατόριο ή ένα καφέ θα γίνεται με χρήση SMS και συγκεκριμένα του κωδικού 6 στο 13033.

Τα καταστήματα εστίασης και τα καφέ βέβαια θα κλείνουν νωρίτερα και το αργότερο ως τις 10.45 μμ. θα πρέπει να έχουν κατεβάσει ρολά. «Σε κάθε περίπτωση, όλοι θα πρέπει να βρισκόμαστε στα σπίτια μας στις 11», τόνισε μάλιστα ο κ. Χαρδαλιάς.