Το «όχι» στη μουσική έχει επιστημονική εξήγηση: Γιατί απαγορεύθηκε στην εστίαση

Με ποιο σκεπτικό και για ποιους λόγους, ειδικοί και κυβέρνηση είπαν όχι στην μουσική κάθε είδους, στους χώρους εστίασης που μετά από έξι μήνες, ανοίγουν ξανά από την Δευτέρα 3 Μαΐου εξήγησε σήμερα Μεγάλη Πέμπτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

«Η μουσική επιβάλλει μεγαλύτερη ένταση φωνής και προσπάθεια ή επιβάλλει στους ανθρώπους να πλησιάσουν πιο κοντά για να ακουστούν και αυτό ευνοεί την μετάδοση του ιού. Δεν υπάρχει κανένας άλλος λόγος. Δεν έχει να κάνει με τον ήχο, έχει να κάνει με το ότι προσαρμόζουμε τη φωνή μας», είπε ο κ. Εξαδάκτυλος μιλώντας στο Open TV.

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου σημείωσε: «Χωρίς μουσική δεν θα καταβάλλετε την επιπλέον προσπάθεια που καταβάλλετε όταν χρειάζεται να μιλήσετε σε έναν χώρο που έχει δυνατή μουσική, η οποία στέλνει τα σταγονίδιά σας και μαζί με αυτά και τον ιό πιο μακριά από εκεί που τα στέλνει η φυσιολογική ομιλία».

«Με αυτό τον τρόπο θα είναι ασφαλέστερη η δραστηριότητα που ανοίγει. Με τον άλλο τρόπο δεν θα είναι ασφαλής. Φοβόμαστε ότι υπάρχει μια παρανόηση πως το πρόβλημα είναι πίσω μας. Δεν είναι πίσω μας. Είμαστε σε μια εύθραυστη πορεία βελτίωσης και σταθεροποίησης αλλά δεν είμαστε σε φάση που έχουμε ξεπεράσει εντελώς το πρόβλημα και τα έχουμε αφήσει όλα πίσω μας», κατέληξε.

Ανοίγει η εστίαση με «λουκέτο» στη μουσική - Χαμός στα social media

Σωρεία αντιδράσεων στα social media

Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ένα επιστημονικό επιχείρημα που στόχο έχει την προφύλαξη του πληθυσμού από την πανδημία, ο ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να αντιδράσει και να επικρίνει την κυβέρνηση και για την μουσική στην εστίαση:

«Μέχρι τώρα μιλούσαμε για αλλοπρόσαλλες κυβερνητικές αποφάσεις που δεν εντάσσονται σε κάποιο σοβαρό σχέδιο. Με την απαγόρευση της μουσικής στην #εστίαση περνάμε σε άλλο επίπεδο: εκεί που ο αυταρχισμός συναντά τον παραλογισμό. Η κυβέρνηση έχει χάσει κάθε επαφή με την κοινωνία», έγραψε στο Twitter o βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης.

Πέραν όμως από μέλη της αντιπολίτευσης οι αντιδράσεις είναι πολλές και από πολίτες κάθε ηλικίας, στα social media και στις καθημερινές συζητήσεις, καθώς η lounge music για παράδειγμα και σε κάθε περίπτωση η χαλαρωτική ατμοσφαιρική μουσική σε χαμηλές πάντα εντάσεις, αναρωτιούνται ακόμα πολλοί εάν θα μπορούσε να δημιουργήσει πρόβλημα.