Ανεμβολίαστοι το 95% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ με κορωνοϊό

Με τα στοιχεία ανά εβδομάδα και όχι ανά ημέρα, θα πρέπει να εξετάζεται η πορεία της πανδημίας, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας.

«Είναι η τρίτη εβδομάδα που πέφτουν τα κρούσματα, έχει πέσει η θετικότητα, ενώ μετά από 9 εβδομάδες είχαμε μείωση και στους θανάτους» ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ στην εκπομπή ΒΑΒΕΛ του Mega, υπογραμμίζοντας ότι αυτά τα στοιχεία είναι που δημιουργούν την αισιοδοξία για το μέλλον.

«Μόνη λύση ο εμβολιασμός»

«Βρισκόμαστε στο τρίτο κύμα της πανδημίας, έχουμε αυξημένα κρούσματα, το σύστημα υγείας πιέζεται, αλλά βλέπουμε και τα αισιόδοξα στοιχεία όπως είναι τα εμβόλια που αυξάνονται και μέχρι τέλος Μαΐου θα έχουν φτάσει τα 5 εκατομμύρια» συμπλήρωσε ο κ. Αρκουμανέας, ξεκαθαρίζοντας ότι ο εμβολιασμός είναι η μόνη λύση κατά της πανδημίας.

«Η χαλάρωση θα αργήσει, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα», πρόσθεσε ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, υπενθυμίζοντας πως όλοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα την περίοδο των εορτών του Πάσχα, προκειμένου να μην υπάρξει νέα έξαρση. «Υπάρχει μια κούραση από τον κόσμο, όμως τώρα πρέπει να δείξουμε αντοχή» συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην απελευθέρωση των δραστηριοτήτων που έγινε στο Ισραήλ, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των εμβολιασμών, ενώ αναφέρθηκε στις οδηγίες που έδωσε το αμερικανικό CDC για τους πολίτες που είναι πλήρως εμβολιασμένοι και θα μπορούν να βγάλουν τις προστατευτικές μάσκες. «Μέσα στο καλοκαίρι νομίζω θα έχουμε αρκετά καλύτερη εικόνα και από το φθινόπωρο, ανάλογα με τις παραδόσεις, θα έχουμε το τείχος ανοσίας που απαιτεί πάνω από το 70% του κόσμου» πρόσθεσε ο κ. Αρκουμανέας.

«Το 95% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι»

Ο κ. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι το 95% των ανθρώπων που βρίσκονται σε ΜΕΘ και αυτών που χάνουν τη ζωή τους δεν έχει εμβολιαστεί. «Το να πάμε να εμβολιαστούμε, αν έχουμε τη δυνατότητα, πρέπει να το κάνουμε αύριο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, προσθέτοντας ότι στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας εξετάζονται τα πλάνα «απελευθέρωσης» όσων πολιτών έχουν εμβολιαστεί.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ αναφέρθηκε και στις μεταλλάξεις του κορωνοϊού που εμφανίζονται στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι η ιχνηλάτηση των κρουσμάτων συνεχίζεται κανονικά.

«Οι μεταλλάξεις πάντα γίνονται και πάντα μας ανησυχούν»

Τέλος, ο κ. Αρκουμανέας υπογράμμισε ότι τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας, ο εμβολιασμός και τα self tests αλλάζουν τις αποφάσεις και τις «ελευθερίες» που δίνονται στους πολίτες. «Είναι κέρδος τα self tests και έχουμε δημιουργήσει μια αίσθηση ασφάλειας στους πολίτες, με καλά για τη δημόσια υγεία αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Αρκουμανέας.