Κοντά στο... εξοχικό η Β' δόση του εμβολίου: Τι εξετάζει η Επιτροπή Εμβολιασμών

Μιλώντας στην ΕΡΤ και στην εκπομπή «Από τις Έξι», σήμερα Μεγάλη Τρίτη 27 Απριλίου, ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, αποκάλυψε πως ενόψει καλοκαιριού η Επιτροπή Εμβολιασμών προτίθεται να εξετάσει το ενδεχόμενο, να μπορεί να χορηγείται η δεύτερη δόση του εμβολίου σε τόπο διαφορετικό,  από τον τόπο της μονίμου κατοικίας του.

Και αυτό εκτιμώντας πως το καλοκαίρι δεν θα διαταραχθεί έτσι η διαδικασία των εμβολιασμών, για εκείνους που πιθανών περνούν ίσως το καλοκαίρι σε τόπους καταγωγής, ή εξοχικά.

Κάτι τέτοιο άλλωστε που παλαιότερα αφορούσε μόνο σε συνταξιούχους, πλέον καθώς έχει μπει στη ζωή μας η τηλεργασία, μπορεί να γίνει από μεγάλο ποσοστό και του ενεργού εργασιακά πληθυσμού.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος,  τόνισε επίσης πως με τον εμβολιασμό θα επιστρέψουμε πιο γρήγορα στην κανονικότητα, απευθύνοντας έκκληση προς τους πολίτες.

Αναφερόμενος στο εμβόλιο της AstraZeneca, βεβαίωσε πως είναι διαθέσιμο και μπορεί να γίνει άμεσα στους νέους ενώ σχολίασε και τη σύσταση που υπάρχει προς τις εγκύους σε σχέση με το εμβόλιο αυτό προτάσσοντας ότι τηρείται στάση αναμονής. «Δόθηκε διότι απλά χρειάζεται χρόνος για να συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία από τις μελέτες».

«Ο εμβολιασμός μας, είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση»

Σχετικά με το ενδεχόμενο να τους δοθεί η δυνατότητα επιλογής εμβολίου μέσα από την πλατφόρμα σημείωσε πως οι απαραίτητες διευκρινίσεις γενικά για το θέμα θα δοθούν αρμοδίως μέσα στις επόμενες μέρες.

Παράλληλα επισήμανε στην ΕΡΤ πως η πλειονότητα των ανθρώπων που χρειάζονται εισαγωγή στο νοσοκομείο είναι άνω των 65 και από αυτούς το 85% ήταν ανεμβολίαστοι ενώ είχαν τη δυνατότητα.

«Όταν το κράτος δίνει σε κάποιον τη δυνατότητα να εμβολιαστεί, το καλύτερο εμβόλιο είναι το γρηγορότερο εμβόλιο, για να επανέλθουμε όλοι γρήγορα σε μια κανονικότητα», σημείωσε προτάσσοντας πως αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να βγούμε από την κρίση.