Τέλος τα SMS εξόδου, με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου - Όλες οι αλλαγές

Με την απελευθέρωση συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών δραστηριοτήτων, αμέσως μετά το Πάσχα, ένα ερώτημα που παραμένει, είναι πότε θα φύγει από τη ζωή μας η υποχρέωση αποστολής SMS στους πενταψηφίους 13033 και 13032 για οποιαδήποτε εκτός οικίας δραστηριότητα, ή ακόμα και για τις αγορές μας. Πρόκειται άλλωστε για ένα μέτρο, που δεν ίσχυσε στο πλαίσιο του locdown σε καμία άλλη χώρα πλην της Ελλάδας.

Τρία είναι τα βασικά ορόσημα στη διαδικασία της σταδιακής επαναφοράς στην κανονικότητα στο διάγγελμα του πρωθυπουργού.

Η επαναλειτουργία της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους στις 3 Μαΐου, η επιστροφή των μαθητών των Δημοτικών και των Γυμνασίων στα σχολεία με αυτοδιαγνωστικούς ελέγχους στις 10 Μαΐου και το άνοιγμα του τουρισμού, η απελευθέρωση των υπερτοπικών μετακινήσεων και η επαναφορά δραστηριοτήτων του πολιτισμού στις 15 Μαΐου.

Με τα καφέ και τα εστιατόρια να ανοίγουν λοιπόν τις πόρτες τους στις 3 του επόμενου μήνα, το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα είναι απαραίτητη η αποστολή κάποιου SMS.

Όπως αποκάλυψε σήμερα Πέμπτη 22 Απριλίου, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1, δεν έχει τεθεί θέμα SMS για την εστίαση και αυτό είναι κάτι που θα διευκρινιστεί τις επόμενες μέρες.

Ο ίδιος θεωρεί λογικό πως δεν θα χρειάζεται η αποστολή SMS για να πάει κάποιος σε ένα μαγαζί, ενώ ανάλογη ήταν και η προσέγγισή του για τις διαδημοτικές μετακινήσεις για την εστίαση.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι την Τρίτη ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Γιώργος Γεωργαντάς, είχε τονίσει σχετικά: «Όταν ανοίξει η εστίαση, άμα επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις, θεωρώ ότι πλέον θα εκλείπουν και οι λόγοι (σ.σ.: για SMS). Νομίζω ότι ο καθοριστικός μήνας για όλα αυτά θα είναι ο Μάιος».

Με βάση τις δηλώσεις των αρμοδίων, η επαναλειτουργία της εστίασης θα σημάνει και το τέλος του 13033, ωστόσο σαφείς απαντήσεις αναμένονται στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, όταν θα εξειδικευτούν τα μέτρα για την επανεκκίνηση του κλάδου που ανήκει σε εκείνους οι οποίοι έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία.

Σημειώνεται, τέλος, ότι ανεξάρτητα από τα SMS, ο περιορισμός κυκλοφορίας θα παραμείνει και από τις 3 Μαΐου θα ισχύει από τις 23:00.

Αναμένεται πως η υποχρέωση αποστολής SMS σταματάει από τις 3 Μαΐου και καταργείται εντελώς από τις 15 του ίδιου μήνα με το άνοιγμα του τουρισμού.