Βήμα-βήμα τις ζωές μας πίσω: Αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας - Πότε & πώς ανοίγουν εστίαση, σχολεία, τουρισμός

Το γεγονός πως το Πάσχα απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός νομού, κρατώντας μας όλους στον τόπο της μονίμου κατοικίας μας τις Άγιες Μέρες, δεν φαντάζει πλέον σαν κάτι ανατρεπτικό,  καθώς αμέσως μετά θα επαναλειτουργήσουν κλάδοι που παρέμεναν κλειστοί τους τελευταίους μήνες και που πραγματικά θα ζωντανέψουν την καθημερινότητα και βεβαίως την οικονομία. Τουλάχιστον για κλάδους, που έχουν πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία και τα μέτρα για την ανάσχεση της διασποράς της.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο διάγγελμά του προανήγγειλε το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, αλλά και την επιστροφή των μαθητών του Γυμνασίου και του Δημοτικού στα θρανία, στις 10 του μήνα, ακριβώς μία εβδομάδα μετά.

Μπορείτε να δείτε ξανά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στο Video:

Πυρετώδεις προετοιμασίες: Πότε και πώς ανοίγει η εστίαση

Οι λεπτομέρειες για το άνοιγμα θα δοθούν από τους αρμόδιους υπουργούς, ωστόσο ο πρωθυπουργός έδωσε τις ημερομηνίες που θα γίνει το άνοιγμα δραστηριοτήτων. Πρώτη μετά το Πάσχα θα ανοίξει η εστίαση, και έτσι μετά από έξι μήνες οι ταβέρνες, τα εστιατόρια και οι καφετέριες θα μπορέσουν να υποδεχτούν ξανά κόσμο.

Το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει στις 3 Μαΐου, αλλά κάτω από πολύ αυστηρά μέτρα. Σύμφωνα με τις εξαγγελίες Μητσοτάκη, το άνοιγμα θα αφορά μόνο τους εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις στα τραπέζια και τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ακόμη, υποχρεωτικό θα είναι το self test δύο φορές την εβδομάδα για το προσωπικό στον κλάδο.

Στις 10 Μαΐου επαναλειτουργούν τα Γυμνάσια και τα Δημοτικά Σχολεία

Ακόμη, όπως ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης, από τις 10 Μαΐου θα λειτουργούν κανονικά τα σχολεία σε όλες τις βαθμίδες.

Αυτό σημαίνει πως μετά τα Λύκεια που ήδη έχουν αρχίσει τα διά ζώσης μαθήματα, από τις 10 Μαΐου ξεκινούν την εκπαίδευσή τους Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια, όπου επίσης ισχύουν τα μέτρα που ισχύουν και στα Λύκεια, με δύο self test εβδομαδιαίως για μαθητές, εκπαιδευτικούς και διοικητικό προσωπικό όλων των σχολικών μονάδων, (με δωρεάν διάθεσή τους από τα φαρμακεία με χρήση ΑΜΚΑ).

Με την έναρξη του τουρισμού απελευθερώνονται και οι μετακινήσεις

Το τρίτο στοιχείο του «οδικού χάρτη» που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με τις μετακινήσεις.

Στις 15 Μαΐου γίνεται επισήμως η έναρξη της τουριστικής περιόδου και μαζί θα απελευθερωθούν οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές μετακινήσεις.

Παράλληλα, θα επιτραπούν και ορισμένες δραστηριότητες του πολιτισμού, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Επ’ αυτού αναμένονται οι σχετικές διευκρινήσεις εν καιρώ.

Από τις 15 Μαΐου, καταργείται λογικά και η υποχρέωση αποστολής SMS εξόδου στους πενταψήφιους 13033 και 13032.

Αλλάζει η ώρα της απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ένα ακόμη θετικό μέτρο που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός έχει να κάνει με το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας. Με το άνοιγμα της εστίασης στις 3 Μαΐου, οι μετακινήσεις επιτρέπονται ως τις 11 το βράδυ.

Από εκείνη την ώρα θα ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, διευρύνοντας κατά δύο ώρες τον ισχύοντα περιορισμό, ενώ αν τα πράγματα πάνε καλά, μπορούμε να περιμένουμε σε περαιτέρω άρση του εν λόγω μέτρου.

Ωράριο κυκλοφορίας: Τι θα ισχύσει τη Μεγάλη Εβδομάδα – Τι αλλάζει γενικά

Βάσει των χθεσινών ανακοινώσεων, κατ’ εξαίρεση θα αλλάξει το χρονικό «παράθυρο» μετακινήσεων τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά:

Από τη Μεγάλη Δευτέρα έως το Μεγάλο Σάββατο στις 22:00

Την Κυριακή του Πάσχα στις 21:00

Από τη Δευτέρα του Πάσχα (3 Μαΐου) από τις 23:00

Επομένως από τις 3 Μαΐου, Δευτέρα του Πάσχα, το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας θα αφορά το διάστημα από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 τα ξημερώματα.

Υπομονή με ένα prive, αλλά ασφαλές Πάσχα, για ένα ελεύθερο καλοκαίρι

Ο πρωθυπουργός στο διάγγελμά του τόνισε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή το Πάσχα και γι’ αυτό αποφασίστηκε να μην επιτραπούν ούτε φέτος, οι μετακινήσεις εκτός Νομού.

Σημείωσε δε, πως έχει σημασία να τηρηθούν πιστά τα μέτρα ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να απολαύσουν ένα ελεύθερο καλοκαίρι στις διακοπές τους.

Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ακόμη και στα λεγόμενα κορωνοπάρτι, τα οποία τελευταία αναστατώνουν γειτονιές της Αθήνας, επισημαίνοντας πως πια είναι καιρός όσοι συμμετέχουν σε αυτά να σταματήσουν να σκέφτονται αλόγιστα και ότι όσοι έχουν κουραστεί, μπορούν και πρέπει πλέον να κάνουν ακόμα λίγες μόνο ημέρες υπομονή.