Αποτύπωμα των «κορωνοπάρτι», η εκτίναξη ιικού φορτίου; Εκτιμήσεις & στοιχεία που τρομάζουν

Τον έντονο ποβληματισμό τους, εκφράζουν οι ειδικοί για την έκρηξη που αποτυπώνεται στο ιικό φορτίο τις τελευταίες ημέρες, εκφράζοντας ξεκάθαρα φόβους, πως στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, ακριβώς πάνω στο Πάσχα δηλαδή, θα καταγραφεί ακόμα μεγαλύτερη αύξηση, η οποία σχετίζεται κατά πάσα πιθανότητα και με τον συνωστισμό στα υπαίθρια πάρτι στις πλατείες.

Ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Θωμαΐδης, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», είπε ότι η μεγάλη αύξηση στο ιικό φορτίο των λυμάτων μένει να φανεί με ποιο τρόπο θα μεταφραστεί τις επόμενες ημέρες σε κρούσματα αλλά και σε νοσηλείες. Διευκρίνισε ότι η ανάλυση δειγμάτων στα λύματα δεν είναι μαθηματικό μοντέλο, αλλά πραγματικές μετρήσεις.

Αστικά λύματα: «Καμπανάκι» για την Αττική – Κορύφωση του ιικού φορτίου | Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Σύμφωνα με τον κ. Θωμαΐδη, η συνολική εικόνα της προηγούμενης εβδομάδας αφορά δραστηριότητες που έγιναν το Σαββατοκύριακο πριν από τις 12 Απριλίου και αποτυπώθηκε στα λύματα μέσα σε μία–δύο ημέρες. Ο καθηγητής θύμισε ότι το διάστημα εκείνο άνοιξαν οι διαδημοτικές μετακινήσεις τα Σαββατοκύριακα και παρατηρήθηκε συνωστισμός στην παραλιακή και σε περιοχές του κέντρου, ενώ μετά ακολούθησαν τα κορωνοπάρτι.

Το προηγούμενο Σάββατο, 17 Απριλίου, παρατηρήθηκε το υψηλότερο ιικό φορτίο στα λύματα στο τρίτο κύμα της πανδημίας, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο οποίος προειδοποίησε ότι είναι πολύ πιθανό μια συντριπτική πλειοψηφία των φορέων να είναι ασυμπτωματικοί και να συμβάλλουν στη διασπορά.

Εκτοξεύθηκε στο 171% το ιικό φορτίο στην Αττική

Σημαντικά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν σε 3 από τις 11 περιοχές που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας του ΕΟΔΥ, και συγκεκριμένα στο Ρέθυμνο (+120%), στην Περιφέρεια Αττικής (+171%) και στον Άγιο Νικόλαο (+360%), με το ιικό φορτίο των λυμάτων στην Περιφέρεια Αττικής και στο Ρέθυμνο να επανέρχεται σε πρότερα υψηλά επίπεδα.