Πάσχα στην πόλη: Ανοιχτές εκκλησίες για Επιτάφιο & Ανάσταση - Νωρίτερα το «Χριστός Ανέστη»

Μετά την συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τα πράγματα δείχνουν πως οι πιστοί φέτος θα μπορούν να κάνουν Ανάσταση στους ναούς, ωστόσο όχι εντός αυτών, αλλά στους εξωτερικούς χώρους.

Σε ό,τι αφορά το πού θα περάσουν οι περισσότεροι την μεγάλη γιορτή, όλα δείχνουν ότι το Πάσχα και μείνουμε στις πόλεις και εν πάση περιπτώσει στους τόπους μόνιμης κατοικίας μας.

Η λύση αυτή είναι μία συμφωνία η οποία βρίσκει σύμφωνη και την Εκκλησία, όπως τόνισε ο Ιερώνυμος μετά την συνάντησή του με τον πρωθυπουργό. Είναι μία λύση που θα βοηθήσει να μην ταραχτούν επιπλέον τα πράγματα, καθώς οι πολίτες έχουν κουραστεί από αυτό το παρατεταμένο lockdown.

«Βρήκαμε μια λύση, να κάνουμε έναν συμψηφισμό ώστε να μην ταράξουμε τα πράγματα. Με μέτρα και περισσότερη ελευθερία, αλλά δεν πιστεύω ότι θα έχουμε τη δυνατότητα να πάμε στα χωριά μας» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος. «Το θέμα δεν είναι μόνον ότι θέλουμε να πάμε και δεν μας αφήνουν, αλλά κάποιοι φοβούνται (σ.σ.: για τη μετάδοση του ιού), κυρίως στα νησιά. Ας κάνουμε υπομονή, πιστεύω ο Μάιος θα είναι καλύτερος» πρόσθεσε.

Πώς θα λειτουργήσουν οι ναοί για τον Επιτάφιο και την Ανάσταση

Από την συνάντηση δεν πάρθηκαν αποφάσεις, ωστόσο όπως προκύπτει όλα δείχνουν ότι θα επιτραπούν όλες οι θρησκευτικές τελετές (Επιτάφιος, Ανάσταση) αλλά σε εξωτερικούς χώρους, με υγειονομικούς όρους και τήρηση όλων των μέτρων.

Ο επιτάφιος θα γίνει με την περιφορά γύρω από τον ναό. Στους ναούς επιτρέπεται 1 πιστός ανά 25 τμ και με όριο 20 πιστούς. Υποχρεωτική είναι η χρήση μάσκας, ενώ θα γίνονται και self test σε ιερείς και ψάλτες. Η εκκλησία ζήτησε να ανέβει το όριο του κόσμου εντός των ναών σε έναν ανά 15τμ. και στους 100 συνολικά, ενώ ζήτησε να γίνεται υπαίθρια ακολουθία για την Ανάσταση, αλλά και για τις υπόλοιπες ημέρες.

Ζήτησαν επίσης να «χαλαρώσει» το μέτρο απαγόρευσης κυκλοφορίας τη Μεγάλη Πέμπτη, τη Μεγάλη Παρασκευή και το Μέγα Σάββατο, καθώς οι συγκεκριμένες ακολουθίες έχουν μεγαλύτερη διάρκεια και ολοκληρώνονται κατά τις 23.00 ή και μετά τα μεσάνυχτα.

Τι ακριβώς προβλέπει η ΚΥΑ για τους ναούς

Εν τω μεταξύ, δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα «ΈκτακταΔΙΣ μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας». Η εν λόγω ΚΥΑ, που αφορά όλους τους τομείς και δραστηριότητες, αφορά το διάστημα από τη Δευτέρα, 19 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00 έως και τη Mεγάλη Δευτέρα, 26 Απριλίου 2021 και ώρα 6:00.

Στην ΚΥΑ επισημαίνεται ότι «εξαιρετικώς την Τετάρτη 21 Απριλίου 2021, την Παρασκευή, 23 Απριλίου 2021, το Σάββατο 24 Απριλίου και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021, σε όλους ανεξαιρέτως τους χώρους θρησκευτικής λατρείας (κάθε είδους και κάθε νομικού, κανονικού και εν γένει θρησκευτικού καθεστώτος ναών και παρεκκλησίων, ευκτηρίων οίκων, τεμενών, συναγωγών κ.λπ) κάθε δόγματος και θρησκείας τηρείται η αναλογία ενός (1) ατόμου ανά 25 τ.μ. με ανώτατο όριο τα είκοσι (20) άτομα».

Ίσως φέτος πούμε «Χριστός Ανέστη» πριν από τις 12 τα μεσάνυχτα

Ένα ακόμη σενάριο το οποίο έχει τεθεί προς συζήτηση, είναι να γίνει το «Χριστός Ανέστη» πριν τα μεσάνυχτα. Όπως συμβαίνει σε πολλά χωριά της Ελλάδος, λόγω της πανδημίας και των μέτρων, υπάρχει σαν σκέψη να γίνει η Ανάσταση πριν τα μεσάνυχτα, ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια απόφαση σχετικά με αυτό.

Δεν δείχνουν πάντως θετικοί και οι ιερείς σχετικά με αυτό το σενάριο, όπως δείχνει η δήλωση του Μητροπολίτη Δημητριάδος Ιγνάτιου. «Η Ανάσταση θα γίνει την ώρα που ξέρουμε. Η περιφορά του Επιταφιού δεν μπορεί να γίνει με τον τρόπο που γινόταν. Αυτό που μπορεί να γίνει μια σύντομη περιφορά γύρω από το ναό. Θα αξιοποιηθούν όλοι οι εξωτερικοί χώροι.

Μπορούμε να περιφέρουμε μόνο το Σώμα του Επιταφιού. Αλλά πρέπει να ρυθμιστεί το ωράριο. Κατανοούμε πλήρως το πρόβλημα. Αν υπάρχει συνεργασία με την Επιτροπή θα γιορτάσουμε Πάσχα αληθινό χωρίς να βλάψουμε κανέναν» υπογράμμισε μιλώντας στο Mega.

Εκπρόσωπος ΔΙΣ: Να προστατεύσουμε την υγεία των ανθρώπων

Για το κρίσιμο ζήτημα συνέρχεται σε συνεδρίαση στις 9:00 η Διαρκής Ιερά Σύνοδος. Πάντως, θετικός στο σενάριο να γίνει πιο πριν η λειτουργία της Ανάστασης και η περιφορά του επιταφίου να πραγματοποιηθεί μόνο στο προαύλιο των ναών εμφανίστηκε ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως Αθηναγόρας.

Μιλώντας στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο κ. Αθηναγόρας τόνισε ότι «πρέπει μαζί με το χριστιανικό αίσθημα και τη θρησκευτική μας παράδοση να προστατεύσουμε και την υγεία των ανθρώπων. […] Δεν θα βγούμε ξαφνικά να λέμε “Χριστός Ανέστη” στις 12 τα μεσάνυχτα, αν δεν μετατεθεί η απαγόρευση».

Ο εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, τονίζοντας ότι μιλά ως μητροπολίτης Ιλίου και όχι εκπροσωπώντας όλη τη Σύνοδο, υποστήριξε ότι Εκκλησία και Πολιτεία «πρέπει να βρούμε ένα συγκερασμό, μια μέση λύση που να ικανοποιεί όλους», προσθέτοντας ότι «η περιφορά του επιταφίου θα γίνει γύρω από την εκκλησία μόνο».

Οι φόβοι των ειδικών για διασπορά σε χωριά και νησιά

Η αναφορά Ιερωνύμου στους φόβους να μεταδοθεί ο ιός στα χωριά και ιδίως στα νησιά αποτυπώνει ανάγλυφα και την ανησυχία των ειδικών για περαιτέρω διασπορά της νόσου.

Επιπλέον, οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται αρνητικοί στο να επιτραπούν οι μετακινήσεις, αφού το επιδημιολογικό φορτίο εξαιτίας του κορωνοϊού παραμένει ιδιαίτερα υψηλό, ενώ εκτιμούν πως η πίεση που συνεχίζει να δέχεται το ΕΣΥ θα διαρκέσει τουλάχιστον και το επόμενο 15νθήμερο.

Ακόμη, διατυπώνονται έντονοι φόβοι πως μία μαζική έξοδος των Αθηναίων στα χωριά, όχι μόνο θα επιβαρύνει τις περιοχές που οι εκδρομείς μετά από μακράν περίοδο πίεσης μάλιστα, θα καταλύσουν, αλλά θα προκαλέσει και «κλατάρισμα» στα τοπικά νοσοκομεία, τα οποία και δεν διαθέτουν καν, τις υποδομές του λεκανοπεδίου.