Πάσχα στην πόλη ή το χωριό;-Οι προβληματισμοί και τα διλήμματα των ειδικών

Τις επιφυλάξεις τους εκφράζουν οι εδικοί σε σχέση με το να δοθεί το «πράσινο φως» για εορτασμό του Πάσχα μακριά από την πόλη, δεδομένου ότι οι μολύνσεις από κορωνοϊό παραμένουν σε ιδιαιτέρως υψηλά επίπεδα, η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας δεν υποχωρεί, και τα κορωνο-πάρτι έχουν τον τελευταίο καιρό την τιμητική τους, στοιχεία τα οποία δεν αφήνουν και πολλά περιθώρια για περαιτέρω χαλάρωση.

Ειδικότερα, ο φόβος των ειδικών είναι ότι αν υπάρξει μετακίνηση εκτός νομού είναι πολύ πιθανό να υπάρξει διασπορά και σε περιοχές όπου σήμερα το ιικό φορτίο είναι χαμηλό. Όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά, ένα Πάσχα χωρίς περιορισμούς μπορεί να οδηγήσει σε νέα αύξηση κρουσμάτων και συνεπώς έκρηξη σε εισαγωγές και διασωληνωμένους.

Σε κάθε περίπτωση, το πιθανότερο είναι η επιτροπή να εξετάσει όλα τα δεδομένα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, και θα εισηγηθεί αναλόγως.

Σε αυτό που συμφωνούν όλοι πάντως είναι το ότι ότι πρόκειται για μια δύσκολη προς επίλυση εξίσωση, καθώς η κατάσταση στα νοσοκομεία δεν αφήνει περιθώρια για βιαστικές κινήσεις λίγο πριν από το άνοιγμα του τουρισμού.

Πότε θα γίνουν οι ανακοινώσεις

Επισημαίνεται ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν αυτή την εβδομάδα, ενδεχομένως την ερχόμενη Παρασκευή. Παρ’ όλα αυτά, επιδημιολόγοι και λοιμωξιολόγοι αρνούνται να προχωρήσουν σε ετεροχρονισμένες εκτιμήσεις που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε εσφαλμένες αποφάσεις, διατυπώνοντας ισχυρές «δεύτερες σκέψεις» για το Πάσχα στο χωριό.

«Πονοκέφαλο» προκαλούν τα κορωνο-πάρτι

Παράλληλα, ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στην καθυστέρηση της λήψης των αποφάσεων για άνοιγμα των μετακινήσεων εκτός νομού παίζουν και τα κορωνο-παρτι που αυξάνονται συνεχώς.

Το πρώτο καμπανάκι χτύπησαν τα πάρτι στην πλατεία Βαρνάβα στο Παγκράτι. Ενόψει αυτού,  από τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής, αστυνομικοί της νεοσύστατης ομάδας ΟΔΟΣ, έχουν παραταχθεί περιμετρικά της πλατείας, απαγορεύοντας την παραμονή των πολιτών πάνω σε αυτή.

Στην συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται ομάδες ΟΠΚΕ, και των ΜΑΤ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, πρόθεση της ΕΛΑΣ, είναι η παραμονή καθ’ όλη τη διάρκεια του επόμενου τριημέρου, αστυνομικών δυνάμεων πάνω στην πλατεία.

Ο κόσμος βέβαια δεν πτοήθηκε από το κλείσιμο της πλατείας Βαρνάβα και μεταφέρθηκε στην πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Κυψέλη όπου την Παρασκευή είχαν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άτομα όπου χόρευαν, τραγουδούσαν και έπιναν υπό τους ήχους μουσικής που έπαιζε DJ.

Ανησυχίες για νέα αναζωπύρωση της πανδημίας

Όπως αναφέρει το «ΒΗΜΑ», η ανησυχία πηγάζει από τα προγνωστικά μοντέλα, που δείχνουν ότι κάθε βεβιασμένο εορταστικό άνοιγμα θα πυροδοτήσει νέα κρούσματα και αναζωπυρώσεις. Παράλληλα, μια «κόκκινη» Ελλάδα θα απέτρεπε τους τουρίστες να κλείσουν αεροπορικό εισιτήριο με προορισμό την Ελλάδα, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στη βαριά βιομηχανία της χώρας μας.

Την ίδια ώρα, ο αυξανόμενος αριθμός θανάτων και διασωληνωμένων ασθενών λειτουργεί σαν μια «σκοτεινή και βαριά σκιά» που απλώνεται στην επικράτεια, μετριάζοντας αφενός την εορταστική διάθεση και αφετέρου τις αισιόδοξες εκτιμήσεις για άρση του απαγορευτικού μετακίνησης από νομό σε νομό.