Τι προτείνει η Ιερά Σύνοδος για τη λειτουργία των ναών το Πάσχα

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με επιστολή της προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, πρότεινε πραγματοποίηση της λειτουργίας της Ανάστασης στους προαύλιους χώρους των Εκκλησιών και αύξηση του αριθμού των πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο στους ναούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, προτείνει να ισχύσει η αναλογία μέσα στους ναούς, ένα άτομο ανά 15 τ.μ, από 20 που εφαρμόζεται σήμερα, και μέγιστος αριθμός πιστών τα 100 άτομα στους μεγάλους ναούς με τήρηση των απαραίτητων μέτρων προστασίας, όπως η υποχρεωτική χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και όλα τα υπόλοιπα υγειονομικά μέτρα που προβλέπει η νομοθεσία.

Παράλληλα, στην επιστολή της η Ιερά Σύνοδος εισηγείται οι λειτουργίες να γίνονται στους εξωτερικούς χώρους με χρήση μεγαφώνων, με τη λιτανεία των Επιταφίων να προτείνεται η πραγματοποίησή τους εντός των ιερών ναών ή στον αύλειο χώρο για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Αναμένεται να μην υπάρξει αλλαγή ως προς την τέλεση περισσότερων Θείων λειτουργιών, ώστε να εκκλησιαστούν περισσότεροι πιστοί, ενώ ιερείς και ιεροψάλτες θα κάνουν υποχρεωτικό διαγνωστικό test covid ανά εβδομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, για το θέμα αναμένεται να υπάρξουν περαιτέρω εξελίξεις εντός Απριλίου, οπότε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα συνεδριάσει και πάλι πριν την Κυριακή των Βαΐων.