«Υπερόπλο» το εμβόλιο: Να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί απρόσκοπτα, εκτιμούν οι ειδικοί

Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχιστούν απρόσκοπτα, επισημαίνουν οι λοιμωξιολόγοι, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα Τετάρτη 14 Απριλίου, για τις επανεκκινήσεις την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ τότε αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου, ώστε να εξετάσουν και να λάβουν τις αποφάσεις τους για το Πάσχα, έχοντας στη διάθεσή τους τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα.

Αναφορικά με τη χρήση των self test οι ειδικοί κρίνουν πως  το 0,2% ποσοστό θετικών που βρέθηκαν την περασμένη Δευτέρα με το άνοιγμα των Λυκείων είναι πολύ χαμηλό ποσοστό.

«Ta self test αποτελούν χρήσιμο εργαλείο για την παρακολούθηση της επιδημίας. Είναι όμως βοηθητικό εργαλείο. Το βασικό «όπλο» είναι τα εμβόλια», υπογραμμίζουν.

Υπενθυμίζεται πως σήμερα Τετάρτη 14 Απριλίου 2021,  η Ελλάδα παραλαμβάνει τις πρώτες 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson.

«Οι εμβολιασμοί πρέπει να συνεχίσουν με γρήγορους ρυθμούς. Δυστυχώς, ο ιός δεν μπορεί να περιμένει. Τα περιστατικά θρομβώσεων που σχετίζονται με τον εμβολιασμό είναι σπάνια σε σχέση με τις θρομβώσεις που προκαλεί ο ίδιος ο ιός.

Τα «ύποπτα» συμπτώματα

Όσοι εμβολιάζονται θα πρέπει να έχουν στο νου τους αν αισθανθούν πόνο στο κεφάλι, στην κοιλιά ή στο θώρακα που επιμένει εντός 20ημερου από τον εμβολιασμό να απευθυνθούν στο γιατρό τους.

Επίσης μια απλή γενική αίματος με την παρουσία χαμηλών αιμοπεταλίων θα μπορούσε να κινήσει τις υποψίες.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο ασθενής μπορεί να σωθεί αν αναζητήσει εγκαίρως ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καταλήγει ο ειδικός.

Τον επιδημιολογικό χάρτη, εκτιμά σήμερα η επιτροπή ειδικών

Πάντως σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν σχετικές αποφάσεις από τους ειδικούς.

Η «μικρή» επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξετάζει τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα επιτρέψουν σε πρώτη φάση το άνοιγμα των πολυκαταστημάτων, φροντιστηρίων, κέντρων αισθητικής αλλά και το ενδεχόμενο λειτουργίας του λιανεμπορίου χωρίς ραντεβού.

Και αυτό, την ώρα που τα κρούσματα που καταγράφηκαν χθες ήταν πάνω από τις 4.000 και σημειώθηκε νέο ρεκόρ διασηλωνωμένων, με τον αριθμό να φτάνει τους 802.

«Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», για τους Λοιμωξιολόγους

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται οι λοιμωξιολόγοι να εξετάσουν και να λάβουν τις αποφάσεις τους για το Πάσχα έχοντας στη διάθεσή τους τα πλέον πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα.

Μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας επισημαίνουν πως «όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά και καλό θα ήταν να μη βιάζονται κάποιοι να μιλούν για έξοδο στα χωριά», καθώς η επιδημία συνεχίζει να δείχνει τα «δόντια» της με τον δείκτη θετικότητας να κινείται σε υψηλά επίπεδα από 5,5 έως 8%.

Οι ειδικοί, που συνεδριάζουν σήμερα για να εκτιμήσουν τον επιδημιολογικό χάρτη της χώρας, δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας μετά και το χθεσινό αρνητικό ρεκόρ που κατέγραψαν οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ και οι θάνατοι από τον κορωνοϊό, που έφτασαν χθες τους 92.