Πέφτει ο δείκτης θετικότητας μετά τα «μαύρα ρεκόρ»: Στη «μέγκενη» τα νοσοκομεία - Τι δείχνουν τα λύματα
Οι νεκροί του κορωνοϊού στην Ελλάδα δυστυχώς ξεπέρασαν πλέον τους 9.000, ενώ σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθαν χθες Τρίτη 13 Απριλίου, οι διασωληνωμένοι με κορωνοϊό στη χώρα μας, καθώς για πρώτη φορά ξεπέρασαν τους 800, καθώς 82 ακόμη διασωληνώθηκαν χθες.
Νέο αρνητικό ρεκόρ για το 2021 είχαμε χθες και όσον αφορά στον αριθμό των νεκρών της νόσου, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χθες 93 θανάτους.
Υπενθυμίζεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 4.033 κρούσματα, αριθμός από τους μεγαλύτερους που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία καταγράφεται πλέον πτώση στον δείκτη θετικότητας.
Πτωτικές τάσεις στον δείκτη θετικότητας
Εδώ και έξι ημέρες ο δείκτης θετικότητας δείχνει πτωτικές τάσεις. Είναι ενδεικτικό ότι στις 6 Απριλίου, με 4.309 κρούσματα, ο δείκτης θετικότητας ήταν στο 5,73% με διενέργεια 75.182 τεστ, ενώ χθες με 4.033 κρούσματα και με διενέργεια πάνω από 76.000 τεστ η θετικότητα έπεσε στο 5,30%.
Οι ειδικοί δίνουν πλέον ιδιαίτερη βαρύτητα στον δείκτη θετικότητας, περισσότερο από όσο στον αριθμό των κρουσμάτων. Υπενθυμίζεται ότι το 4% είναι το όριο συναγερμού, κατά το ECDC, για να βάψει μια περιοχή «κόκκινη».
Σταθερά πάντως, άνω του 5,5% ο δείκτης μεταδοτικότητας στην Ελλάδα – Ανησυχία από τον διπλασιασμό των θανάτων
Ωστόσο, ο ίδιος ο αριθμός των κρουσμάτων δεν «τρομάζει» τους ειδικούς.
Όπως σημείωσε ένας απ’ αυτούς δεν πρόκειται για αύξηση ωστόσο, εξηγώντας πως: «Είναι απλά μαθηματικά. Όταν έχεις 40.000 τεστ με 6% δείκτη θετικότητας προκύπτουν 2.400 κρούσματα. Όταν έχει 70.000 τεστ με 6% δείκτη θετικότητας αντιστοίχως προκύπτουν 4.200. Άρα, τα κρούσματα είναι τα ίδια. Δυστυχώς, η εικόνα δεν έχει αλλάξει.
Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται σταθερά από 6% έως 8% και χθες έπεσε στο 5,5. Ωστόσο απέχει ακόμα από το όριο ασφαλείας, που είναι το 4. Αυτό που κοιτάμε είναι τις διασωληνώσεις που αυξάνουν και τους θανάτους που επίσης χθες κόντεψαν να φτάσουν τους 100».
Κατακόρυφη αύξηση ιικού φορτίου λυμάτων στη Κρήτη – Η κατάσταση γενικά
Σε ό,τι αφορά το ιικό φορτίο στα λύματα, αυτό έδειξε αύξηση στην Κρήτη και ιδιαίτερα στο Ηράκλειο, που έφτασε κοντά στα 100 νέα κρούσματα χθες Τρίτη 13 Απριλίου, αλλά και σημαντική αύξηση στην Ξάνθη.
Σύμφωνα με τα δεδομένα του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σταθερό κρίνεται ουσιαστικά το επίπεδο του ιικού φορτίου στην Πάτρα, τη Θεσσαλονίκη και τον Βόλο, ενώ πτώση εμφανίζει η Αθήνα.
Πιο συγκεκριμένα, οι αυξητικές τάσεις κυμαίνονται από +50% στα Χανιά μέχρι +196% στην Ξάνθη, ενώ οριακές θεωρούνται οι αυξήσεις του ιικού φορτίου στα λύματα, όπως διαπιστώθηκαν στην Αλεξανδρούπολη (+20%) και στη Λάρισα (+21%)
Στην Περιφέρεια Αττικής η μείωση του ιικού φορτίου υπολογίζεται στο -33%, ενώ στον Άγιο Νικόλαο σε -37%. Τέλος, παρατηρείται πως το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Πάτρας (+7%), της Θεσσαλονίκης (-5%) και του Βόλου (-7%) παραμένει ουσιαστικά σταθερό.
Στα ύψη τα κρούσματα κορωνοϊού στην Αττική
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ χθες, η Αττική εξακολουθεί να καταγράφει σχεδόν τα μισά από τα κρούσματα κορωνοϊού που εντοπίστηκαν χθες. Συνολικά καταγράφηκαν 1.812 κρούσματα, εκ των οποίων τα 559 αφορούν το κέντρο και 287 τον Πειραιά. Πάνω από 200 κρούσματα κατέγραψαν και τα δυτικά προάστια με τον βόρειο τομέα Αθηνών.
Στη Θεσσαλονίκη ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εκτοξεύεται σήμερα σε 554, αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην Κοζάνη με 112 νέα περιστατικά κορωνοϊού, ενώ 139 νέα κρούσματα καταγράφονται στη Λάρισα, 95 στην Αχαΐα και 93 στο Ηράκλειο Κρήτης.