Ξεκινούν οι εμβολιασμοί για ασθενείς, εκπαιδευτικούς και τους άνω των 50 ετών

Την προσεχή Παρασκευή 16 Απριλίου και έως την Δευτέρα 19/4 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τους πολίτες με υποκείμενα νοσήματα αυξημένου κινδύνου της ομάδας Β, ηλικίας 18-59 ετών. Το άνοιγμα θα γίνει σταδιακά ανάλογα με τα νοσήματα.

Ακολουθεί το άνοιγμα της πλατφόρμας για τους εκπαιδευτικούς και τα άτομα ηλικίας 55-59 ετών, ενώ το Σάββατο 24/4 ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού για τις ηλικίες 50-54 ετών.
Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, προσθέτοντας ότι την Τετάρτη (14/4) παραλαμβάνουμε στην Ευρώπη 33.600 δόσεις του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson και οι εμβολιασμοί με αυτό το σκεύασμα ξεκινούν την Δευτέρα 19 Απριλίου.

Τον Ιούνιο ξεκινάει ο εμβολιασμός για τους υγιείς σαραντάρηδες

Στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.212.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19

Στην Ελλάδα έως σήμερα έχουν χορηγηθεί 2.212.000 δόσεις εμβολίου κατά της Covid-19, σημειώνοντας ότι με μια δόση έχουν εμβολιαστεί 1.428.000 άνθρωποι (14% εμβολιαστική κάλυψη).

Από την πλευρά της η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις θρομβώσεων και θρομβοπενίας που έχουν συσχετισθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca: «Παρατηρούμε προσεκτικά όλα τα τρέχοντα δεδομένα», είπε, σημειώνοντας ότι είναι «πολύ σπάνιες οι περιπτώσεις θρομβώσεων μετά από εμβολιασμό».

Η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση με προηγούμενο ιστορικό θρόμβωσης, καθώς και με άλλους προδιαθεσικούς παράγοντες. Πρόκειται για μία περίπτωση ανά 100.000. Το ενθαρρυντικό είναι ότι δεν υπάρχουν αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων με την δεύτερη δόση του εμβολίου.
«Είναι πολύ σπάνιες οι ενδεχόμενες ανεπιθύμητες συνέπειες του εμβολίου της ΑstraZeneca», τόνισε και πρόσθεσε πως «η πιθανότητα παγκοσμίως να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία προς 100.000 δόσεις εμβολίου, ενώ η πιθανότητα θανάτου αντιστοιχεί σε 2 στο εκατομμύριο».

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας

Πάνω από 380.000 δόσεις AstraZeneca έχουν γίνει στη χώρα μας και μόνο μία περίπτωση έχει αναφερθεί στον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων και στον Ευερωπαικό Οργανισμό, σημείωσε η κ. Θεοδωρίδου.

«Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε για συστάσεις εμβολιασμού» προς τα παιδιά», απάντησε σε σχετική ερώτηση ενώ επανέλαβε την απόφαση της Επιτροπής Εμβολιασμών για χορήγηση του εμβολίου σε άτομα άνω των 30 ετών.
Η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος όσοι κάνουν το εμβόλιο έναντι του κορονοιού να παίρνουν αντιπηκτική αγωγή ή να κάνουν εξετάσεις αίματος.