Άνοιγμα σχολείων: 408 καθηγητές-μαθητές θετικοί στον κορωνοϊό μέχρι τώρα μέσω των self tests

Μία μόλις ημέρα πριν από την επιστροφή των μαθητών στα λύκεια της χώρας, και από τις 8 το πρωί έως τώρα το 0,27% έχει αγγίξει η θετικότητα στα self test μαθητών, εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Παιδείας, από τα self test έχουν διαγνωστεί, από το πρωί, θετικοί 236 μαθητές και 172 εκπαιδευτικοί-άτομα του βοηθητικού προσωπικού. Οι 408 χαρακτηρίζονται δυνητικά νοσούντες και θα πραγματοποιήσουν μοριακό τεστ. Παράλληλα, τα ίδια στοιχεία δείχνουν ότι 98.965 μαθητές δήλωσαν αρνητικό self test, ενώ 50.887 ήταν τα αρνητικά εκπαιδευτικού και λοιπού προσωπικού.

Υπενθυμίζεται ότι ΚΥΑ που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, στο ΦΕΚ (1440/B’/10.04.2021), ορίζει ότι τα τεστ θα πρέπει να διενεργούνται δύο φορές την εβδομάδα και πιο συγκεκριμένα την προηγούμενη ημέρα της Δευτέρας και Πέμπτης, κάθε σχολικής εβδομάδας και πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Ο έλεγχος θα πρέπει να πραγματοποιείται δηλαδή κάθε Κυριακή και Τετάρτη, καθώς συνιστάται η πραγματοποίησή του να γίνεται έως και είκοσι τέσσερις (24) ώρες πριν από την προσέλευση στο σχολείο

Σημειώνεται ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος, αναφέρθηκε σήμερα στην εξέλιξη του self testing από μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενόψει του ανοίγματος των Λυκείων από αύριο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, η κυβέρνηση παρακολουθεί διαρκώς τη δήλωση των αποτελεσμάτων των self test, στα οποία έχουν ξεκινήσει ήδη να υποβάλλονται οι μαθητές και καθηγητές.

«Μέχρι τις 12.30 το μεσημέρι της Κυριακής, 35 μαθητές και καθηγητές έχουν βρεθεί θετικοί» επεσήμανε ο κ. Σκέρτσος, προσθέτοντας ότι αν δεν υπήρχε η αυτή η μέθοδος, τότε η διασπορά στα σχολεία, από την πρώτη μέρα της επαναλειτουργίας τους, θα ήταν δεδομένη. Γνωστοποίησε ακόμη ότι από την Πέμπτη μέχρι το Σάββατο είχαν διατεθεί περίπου 380.000- 400.000 self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Self tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και Δημόσιο

Ο κ. Σκέρτσος σημείωσε παράλληλα ότι στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας, Πέμπτη ή Παρασκευή, η κυβέρνηση πρόκειται να ανακοινώσει την επέκταση του μέτρου των self tests σε λιανεμπόριο, εστίαση, μεταφορές και σε κάποιες λειτουργίες του Δημοσίου.

Αναφορικά με την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, σχολίασε ότι υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχειά εδώ και μερικές μέρες, με την αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου στην κοινότητα και τη σταδιακή αποκλιμάκωση στις εισαγωγές, προειδοποιώντας παρ΄όλα αυτά, ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας λειτουργεί στα όρια του.

Ο κ. Σκέρτσος διαβεβαίωσε, τέλος, ότι από τα μέσα Μαΐου, λόγω των εμβολιασμών και του κάλου καιρού, θα πάμε σε ένα οργανωμένο και οριστικό άνοιγμα δραστηριοτήτων.