Ώρα αποφάσεων στην Ελλάδα για το AstraZeneca - Σπάνια παρενέργεια οι θρόμβοι κρίνει ο ΕΜΑ

Έως αύριο Παρασκευή, ανακοινώνεται η γραμμή που θα ακολουθήσει η χώρα μας σχετικά με τον εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca, όπως δήλωσε ο λοιμωξιολόγος Αθανάσιος Σκουτέλης.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έκανε λόγο για πιθανή συσχέτιση των περιστατικών που προκάλεσαν ανησυχία με το εμβόλιο της AstraZeneca και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα περίεργο σύνδρομο, που εμφανίζεται κυρίως στις γυναίκες κάτω των 60 ετών.

Όπως είπε ο κ. Σκουτέλης μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Καλημέρα Ελλάδα» , είναι λογικό να υπάρχουν διαφορετικές αποφάσεις για το εμβόλιο της AstrZeneca μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καθώς είναι διαφορετικά τόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα, όσο και οι ανάγκες κάθε χώρας.

Συμπλήρωσε δε με έμφαση, ότι σε κάθε περίπτωση, τα οφέλη από τον εμβολιασμό, υπερτερούν κατά χιλιάδες φορές από τους κινδύνους των πιθανών παρενεργειών.

Η AstraZeneca άλλαξε όνομα στο εμβόλιο-Αναφέρει και τις θρομβώσεις στις παρενέργειες | Η Εφημερίδα των Συντακτών

Ο ΕΜΑ έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις θρομβοεμβολών σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου οι οποίες χορηγήθηκαν στον ΕΟΧ

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων έχει λάβει αναφορές για 169 περιπτώσεις σπάνιων θρομβοεμβολών σε ανθρώπους στους οποίους χορηγήθηκε το σκεύασμα της AstraZeneca για την Covid-19, ανέφερε σήμερα η υπηρεσία αυτή, επαναλαμβάνοντας ωστόσο ότι τα οφέλη από τους εμβολιασμούς υπερτερούν του κινδύνου.

Μέχρι τις 4 Απριλίου είχαν αναφερθεί 169 περιπτώσεις θρόμβωσης εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου (CVST), σε σύνολο 34 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου που χορηγήθηκαν στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (περιλαμβάνει τις χώρες της ΕΕ, καθώς επίσης και τη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν), ανέφερε η Σαμπίνε Στράους, η επικεφαλής της επιτροπής ασφαλείας του ΕΜΑ.

Η εκτελεστική διευθύντρια του Οργανισμού Έμερ Κουκ υπογράμμισε ωστόσο ότι ο κίνδυνος θανάτου από την Covid-19 είναι «πολύ μεγαλύτερος» από τον κίνδυνο θανάτου από σπάνιες παρενέργειες. «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε τα εμβόλια που έχουμε για να προσπαθήσουμε να νικήσουμε αυτήν την πανδημία», είπε.

Η Στράους επισήμανε επίσης ότι οι παρενέργειες δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο, δεδομένου ότι τα εμβόλια διανέμονται σε μεγάλη κλίμακα. «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να παρέχουμε όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, τόσο για τα οφέλη όσο και για τους κινδύνους», σημείωσε.