Προειδοποίηση Τσιόδρα: «Μέτρα μέχρι να ολοκληρωθούν οι εμβολιασμοί»-Τι ανέφερε για το εμβόλιο της AstraZeneca

O καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας σε διάλεξη του στην Ακαδημία Αθηνών, με θέμα «Πανδημία SARS-COV-2: Η επιστήμη συνοδοιπόρος με την αβεβαιότητα στην αναζήτηση της αλήθειας», η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τις ηλικίες 20-50 ετών.

Αρχικά, ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε ότι «ο κορωνοϊός το τελευταίο διάστημα προσβάλλει τις ηλικίες 20 έως 50 ετών», υπογραμμίζοντας ότι «θα συνεχίσουμε να έχουμε μέτρα μέχρι να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα του εμβολιασμού».

Ο καθηγητής παρουσίασε έναν πίνακα «θερμοκρασίας» αναφέροντας ότι απεικονίζει το πώς ανοίγει η ψαλίδα που δείχνει πως η επιδημία προσβάλει αυτές τις ηλικίες. «Το κόκκινο απλώνεται και προσβάλει αυτό τον πληθυσμό», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι αυτό το μοτίβο παρατηρείται στις ΗΠΑ καθώς και σε μεγάλο μέρος του κόσμου.

kampanaki-tsiodra-prosochi-gia-ilikies-20-50-eton-metra-mechri-na-oloklirothei-o-emvoliasmos0

Μιλώντας για τα εμβόλια ξεκαθάρισε πως «δεν φέρουν τον ιό, αλλά διδάσκουν την άμυνα μας πως θα τον σκοτώσει», σημειώνοντας ότι «τα εμβόλια βοηθούν στη μείωση των περιστατικών και θανάτων που αποδίδονται στον κορωνοϊό».

Παράλληλα, είπε ότι όποιος νοσήσει από κορωνοϊό έχει πιθανότητα 1/64 να πάθει θρόμβωση, ενώ εάν κάποιος έχει κάνει το εμβόλιο της AstraZeneca έχει πιθανότητα θρόμβωσης 1/100.000.

Παρουσιάζοντας τον παρακάτω πίνακα, ανέφερε ότι τα περιστατικά θρομβώσεων που φέρονται να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca αφορούν σε 1 άτομο ανά 100.000, «στο χειρότερο σενάριο».

kampanaki-tsiodra-prosochi-gia-ilikies-20-50-eton-metra-mechri-na-oloklirothei-o-emvoliasmos2

Όσον αφορά τις θεραπευτικές επιλογές, είπε ότι δυστυχώς ακόμα «δεν έχουμε αντιικό φάρμακο που θα χορηγούνταν στην αρχή της νόσου». «Ακόμα, ένα χρόνο μετά, ερευνούμε ποια φάρμακα βοηθούν», τόνισε.

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε μάλιστα και στο παράδειγμα του Ισραήλ: «Περισσότερα από 5 εκατ. άνθρωποι έχουν λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου κι αυτό οδήγησε σε μείωση των κρουσμάτων και των θανάτων». Και πρόσθεσε: «Τα εμβόλια είναι η ορατή λύση για τον περιορισμό της νόσου. Μετά το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η δεύτερη χώρα που έχει προχωρήσει στους εμβολιασμούς».

«Όσο περισσότεροι εμβολιασμοί τόσο καλύτερα», προσέθεσε.

kampanaki-tsiodra-prosochi-gia-ilikies-20-50-eton-metra-mechri-na-oloklirothei-o-emvoliasmos4

Σε σχέση με τα μέτρα περιορισμού, επεσήμανε ότι «το lockdown είναι σφυριά στο κεφάλι», σημειώνοντας όλες τις συνέπειες σε όλους του τομείς, κοινωνικούς, οικονομικούς, πνευματικούς.

Κατά τον ίδιο, «το τρίτο κύμα της πανδημίας είναι εδώ και χτυπά περισσότερο την Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική». «Το μέλλον εξαρτάται τον εμβολιασμό», τόνισε, συμπληρώνοντας ότι «η ανοσία θα επιτευχθεί σε ποσοστό 45% έως 85% σε μια κοινωνία που δεν εμβολιάζονται τα παιδιά».