Έκκληση Κοντοζαμάνη στους ιδιώτες γιατρούς της Μακεδονίας να συνδράμουν το ΕΣΥ

«Θα ήθελα να κάνω και πάλι έκκληση προς τους ιδιώτες γιατρούς και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και ευρύτερα στη Μακεδονία, να συνεργαστούν με το Ε.Σ.Υ.. Αυτή τη στιγμή όλη η χώρα είναι μια Υγειονομική Περιφέρεια, ένα Σύστημα Υγείας: ο δημόσιος τομέας, ο ιδιωτικός τομέας και οι Ένοπλες Δυνάμεις με τις υγειονομικές τους δομές». Αυτό τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης που προήδρευσε νωρίτερα σήμερα σε σύσκεψη με τους Διοικητές των Νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

«Όπως βλέπετε, στην Αττική έχουμε ενώσει δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτό το σφοδρό κύμα. Λέω σφοδρό, διότι γνωρίζουμε όλοι πως λόγω της βρετανικής μετάλλαξης αντιμετωπίζουμε αυτή την κατάσταση». επεσήμανε.

Αναφερόμενος στην αύξηση των κρουσμάτων στην πόλη αλλα και στο βαρύ ιικό φορτιο είπε: « Η Θεσσαλονίκη έχει την εμπειρία του περασμένου Νοεμβρίου που το Σύστημα ξεπέρασε και τα όρια του. Μετά τα Νοέμβριο είχαμε επεξεργαστεί σχέδια τα οποία και τα εφαρμόζουμε στην Αττική όπου υπάρχει μεγάλη πίεση και βεβαίως θα τα υλοποιήσουμε και εδώ και ήδη ξεκινάμε».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως θα ενισχυθούν οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. « Ήδη υπάρχουν 18 επιπλέον κλίνες που ετοιμάζονται σε μια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο “Παπανικολάου”, υπάρχουν και άλλες κλίνες από δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο “Γεννηματάς” και στον “Άγιο Δημήτριο”». Παράλληλα διέψευσε πως νοσηλέυονται ασθενείς εκτός εντατικής στην πόλη, αλλα επιβεβαίωσε και πάλι ότι αυτό ισχυει για την Αθήνα.

«Στην Αθήνα έχουμε πει υπάρχουν διασωληνωμένοι ασθενείς, έχουμε μια αναμονή η οποία είναι διαχειρίσιμη. Σε σύντομο χρονικό διάστημα οι αναμονές τακτοποιούνται. Σε κάθε περίπτωση, όμως, όλοι οι ασθενείς λαμβάνουν την απαραίτητη αναπνευστική υποστήριξη που χρειάζονται» τόνισε..

Σε ερώτηση για την δυσπιστία των πολιτών απέναντι στο εμβόλιο της AstraZeneca ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: « Ακολουθούμε σε κάθε περίπτωση τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων που έχει χορηγήσει την άδεια όχι μόνο στην AstraZeneca, αλλά και σε όλα τα εμβόλια. Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια τα οποία γίνονται είναι εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και τα όποια περιστατικά έχουν συμβεί, πρέπει πρώτα να τα συσχετίσουμε με το εμβόλιο και αναλόγως να πάρουμε τις αποφάσεις. Τα δεδομένα τα οποία έχουμε στη διάθεση μας και φαίνεται και από της εξέλιξη του εμβολιασμού σε παγκόσμιο επίπεδο είναι τα προβλεπόμενα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Είναι πολύ σημαντικό να μην ακυρώνει κάποιος συμπολίτης μας τον εμβολιασμό, γιατί και πάει πίσω το εμβολιαστικό πρόγραμμα και βεβαίως αυτό θα έχει επίπτωση στην πανδημία.

Είναι πολύ σημαντικά επίσης τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας. Συμπολίτες μας άνω των 80 ετών που έχουν αποβιώσει από κορωνοϊό, στο 90% και πλέον δεν είχαν εμβολιαστεί. Όπως είπα, το πιο κρίσιμο όπλο στη διάθεση μας είναι ο εμβολιασμός του πληθυσμού και πρέπει όλοι να εμβολιαστούμε».

Σχετικά με το άνοιγμα των μετακινήσεων το Πάσχα, ειπε πως όλα θα καθοριστούν από την πορεία της πανδημίας ενώ για την επαναλειτουργία των σχολείων και του λιανεμπορίου στην Θεσσαλονίκη παρέπεμψε στις εισηγήσεις των ειδικών