Πώς θα γίνει το άνοιγμα του τουρισμού - Αρχές Μαΐου η απελευθέρωση στις μετακινήσεις

Στον τρόπο με τον οποίο στοχεύει η κυβέρνηση να γίνει το άνοιγμα του τουρισμού, αλλά και στο τι πρέπει να περιμένουμε για το Πάσχα, αναφέρθηκε σήμερα Τρίτη 6 Απριλίου ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος.

«Υπάρχει μια βαθμιαία αύξηση των εμβολιασμών στην Ελλάδα, και στην Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον Απρίλιο θα έχουμε τους διπλάσιους εμβολιασμούς στην Ελλάδα. Στο τέλος Μαΐου θα ανοίξει η πλατφόρμα για εμβολιασμούς στο γενικό πληθυσμό κάτω των 60 ετών. Σύμφωνα με το σχέδιο «Ελευθερία» τα πολύ μικρά νησιά έχουν εμβολιαστεί πλήρως.

Αυτό δε σημαίνει ωστόσο πως είναι covid free νησιά. Από τη στιγμή που θα ολοκληρώσουμε τον εμβολιασμό στις ομάδες υψηλού κινδύνου, θα ανοίξει ο εμβολιασμός για τον γενικό πληθυσμό και θα δοθεί μια προτεραιότητα σε όσους ασχολούνται με τον τουρισμό», εξήγησε ο κ. Σκέρτσος αναφορικά με το άνοιγμα του τουρισμού.

Σχεδιασμός να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό αρχές Μαΐου -Νωρίς να μιλήσουμε για το Πάσχα

«Ο σχεδιασμός είναι αρχές Μαΐου να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Για το Πάσχα όμως δεν μπορώ να σας πω ακόμα, είναι νωρίς. Ας περάσουν πρώτα αυτές οι εβδομάδες», σημείωσε ο ίδιος κλείνοντας.

Σημειώνεται ότι σε ερωτήσεις για το Πάσχα απάντησαν σήμερα και ειδικοί. Ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος καθηγητής μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής των ειδικών για το Πάσχα τόνισε ότι η απάντηση στο ερώτημα «αν θα πάμε στο χωριό» εξαρτάται με το που βρίσκεται το χωριό. «Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε».

Τι λένε οι ειδικοί για το Πάσχα

Από την πλευρά του ο καθηγητής Ιατρικής του πανεπιστημίου της Γενεύης Μανώλης Δερμιτζάκης που έθεσε ως προτεραιότητα σήμερα να βγει ο κόσμος σε εξωτερικούς χώρους είπε ότι: ««Αν μπορούμε να κρατήσουμε το μήνυμα, πιστεύω ότι θα μπορέσουμε το Πάσχα να πάμε στα χωριά μας. Είδα χτες ότι σε κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της Αθήνας γίνονταν rapid tests και δημιουργήθηκε συνωστισμός. Είναι λάθος μήνυμα αυτό. Έχουμε μπερδέψει τον κόσμο στο τι προσπαθούμε να πετύχουμε».

Πιο απαισιόδοξος ωστόσο εμφανίστηκε ο ιατρός και ερευνητής στις Ηνωμένες Πολιτείες, Γιώργος Παυλάκης ο οποίος σε τηλεοπτική του συνέντευξη σήμερα το πρωί τόνισε κατηγορηματικά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε μια από τις χειρότερες στιγμές της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς «είμαστε στη κορύφωση τους επιδημιολογικού κύματος».

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 υπογράμμισε δε ότι έχει επικρατήσει πανικός που οδηγεί σε λανθασμένες αποφάσεις, όπως αυτή να ανοίξουμε δραστηριότητες σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο. Επιδοκίμασε δε, την εισήγηση της επιτροπής να μην ανοίξει το λιανεμπόριο σε περιοχές με μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, όπως η Θεσσαλονίκη, η Αχαΐα και η Κοζάνη.

Προειδοποίησε μάλιστα, πως αν τώρα προχωρήσουμε σε χαλάρωση των μέτρων, την εβδομάδα των Παθών θα έχουμε την κορύφωση των θανάτων, καθώς τα κρούσματα θα αυξάνονται συνεχώς.