Υπό σκέψη ακόμα το «Πάσχα στο χωριό» - Τι λένε κυβέρνηση & ειδικοί

Υπό σκέψη παραμένει το πώς και για αρκετούς το πού θα γιορτάσουμε το φετινό Πάσχα, στις 2 Μαΐου, ακριβώς δηλαδή σε έναν μήνα από σήμερα. Γρίφος παραμένει εν ολίγοις, εν μέσω του σφοδρού τρίτου κύματος πανδημίας, το εάν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό, ώστε να μπορέσουν να γιορτάσουν οι Έλληνες τη μεγάλη εορτή της Ορθοδοξίας, στους τόπους καταγωγής τους, τα χωριά, ή έστω τα τυχόν εξοχικά τους σπίτια.

Φυσικά, το καλό σενάριο για την κυβέρνηση θα ήταν να επιτραπούν οι μετακινήσεις το Πάσχα, ύστερα από ένα χρόνο με lockdown-ακορντεόν και με την κοινωνία κουρασμένη αλλά και διψασμένη για ανάσες ελευθερίας, ενώ και μια έστω μικρή διαφυγή από την καθημερινότητα της καραντίνας θα αποτελούσε αναβάθμιση της ποιότητας ζωής.

Είναι το 2ο Πάσχα υπό περιορισμούς, αλλά κρίνει το πώς θα είναι το Καλοκαίρι

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το δεύτερο Πάσχα που ενδέχεται να ζητηθεί από τους πολίτες να παραμείνουν εντός των τειχών, και η τρίτη μεγάλη γιορτή, αφού και την περίοδο των Χριστουγέννων ήταν σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης των μετακινήσεων από νομό σε νομό.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη για το τι θα γίνει το Πάσχα και δεν υπάρχουν ειλημμένες αποφάσεις -και δεν θα μπορούσαν να ληφθούν τόσο νωρίς- το αποδεικνύουν και τα λεγόμενα κυβερνητικών στελεχών αλλά και επιδημιολόγων. «Τον τελευταίο λόγο τον έχει η πορεία της πανδημίας», είναι το σταθερό μήνυμα που εκπέμπουν, ελπίζοντας, φυσικά, σε αποκλιμάκωση.

Τι επισημαίνουν για το Πάσχα του 2021 οι ειδικοί

Ο καθηγητής και μέλος της Επιτροπής Αλκιβιάδης Βατόπουλος τόνισε χθες, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι η μετακίνηση εκτός νομού είναι πλέον στο τραπέζι.

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, προβλέποντας ότι με τις αλλαγές στα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και την έναρξη του συστηματικού self testing θα αυξηθούν τα κρούσματα το επόμενο διάστημα και μέχρι τις 20 Απριλίου, τόνισε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι «ουσιαστικά, θα πρέπει να επιλέξουμε μεταξύ Πάσχα και καλοκαιριού», όπως είπε.

Τι απάντησαν  ο Άκης Σκέρτσος και ο Νίκος Χαρδαλιάς για το Πάσχα

«Οι ”ανάσες ελευθερίας” έχουν τη σημασία να τονώσουν τη γενική συμμόρφωση στα μέτρα και δεν είναι χαλάρωση, καθώς έχουμε ακόμη αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και μεγάλη πληρότητα στις ΜΕΘ», επισήμανε μιλώντας σήμερα στον ΑΝΤ1 ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Άκης Σκέρτσος, ερωτηθείς εάν θα υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις το Πάσχα.

Ερώτηση για το αν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό θα μπουν στο τραπέζι των συζητήσεων, ενόψει και του Πάσχα, δέχθηκε στην ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο ίδιος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες με ημερομηνίες. «Το τι θα γίνει έπειτα από κάμποσες εβδομάδες, θα το ξαναπώ, είναι μία μάχη που δίνεται καθημερινά, μέρα με τη μέρα σταθμίζουμε τα επιδημιολογικά και όχι μόνο δεδομένα και από κει και πέρα, με βάση τις εισηγήσεις των επιδημιολόγων, παίρνουμε τις αποφάσεις για το επόμενο βήμα», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.