Η πορεία των εμβολιασμών - Τα νέα εμβολιαστικά κέντρα σε Ελληνικό & Περιστέρι

Από  σήμερα 1η Απριλίου στο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο εμβολιασμών κατά της covid-19  εντάσσονται δύο νέα mega εμβολιαστικά κέντρα στην Αττική και ξεκινάει μία νέα φάση στη διενέργεια των εμβολιασμών με την ενεργοποίηση σχεδόν του συνόλου των εμβολιαστικών κέντρων που φτάνουν τα 1.042 και στελεχώνονται από 3.500 υγειονομικούς.

Τα δύο mega κέντρα που θα λειτουργήσουν στο Στάδιο της Ξιφασκίας στο Ελληνικό και στο Κλειστό Γυμναστήριο του Περιστερίου, έρχονται να προστεθούν στα άλλα δύο που ξεκίνησαν την λειτουργία τους στις 15 Φεβρουαρίου, στο εκθεσιακό κέντρο Helexpo στο Μαρούσι και στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη.

Σε πρώτο στάδιο το mega εμβολιαστικό κέντρο στο Ελληνικό θα ξεκινήσει τη λειτουργία του με 48 εμβολιαστικές γραμμές, ενώ η συνολική δυναμική του θα φθάσει τις 96 γραμμές.

Πόσα εμβόλια έχουν γίνει έως τώρα στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής έχουν γίνει 1.691.000 εμβόλια (1.088.000 για την πρώτη δόση, 602.000 για την δεύτερη δόση) και τον Απρίλιο, όπως τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας, αναμένεται να γίνουν 1,5 εκατ. ακόμη εμβολιασμοί, με το πρόγραμμα «Ελευθερία» να ανεβάζει στροφές από αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με τον υπουργό, η προσέλευση στα ραντεβού για εμβολιασμό είναι 97%, κάτι που δείχνει πως ο κόσμος έχει αποβάλει τις επιφυλάξεις του για τα εμβόλια.

Πόσα εμβόλια θα παραλάβει η Ελλάδα: Το χρονοδιάγραμμα των παραδόσεων

Όπως βεβαίωσε πριν από μία εβδομάδα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους, το επόμενο διάστημα η χώρα μας αναμένεται να λάβει σημαντικά μεγάλο αριθμό εμβολίων.

Σύμφωνα με το σχεδιάγραμμα, η Pfizer θα παραδώσει 1.100.000 δόσεις, η AstraZeneca 450.000 δόσεις, η Moderna 100.000 δόσεις, ενώ η Johnson & Johnson το επόμενο τρίμηνο θα παραδώσει 1,2 εκατ. δόσεις (70.000 τον Απρίλιο, 300.000 το Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο). Να τονιστεί πως η Γερμανία στα μέσα Απριλίου θα παραλάβει τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson.

Αύριο Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα για τις ηλικίες 65-69

Την ίδια στιγμή, η πλατφόρμα για κλείσιμο ενός ραντεβού για εμβολιασμό συνεχίζεται. Αύριο αναμένεται να ανοίξει η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 65-69. Οπως τόνισε ο παθολόγος, λοιμωξιολόγος, και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Αθανάσιος Σκουτέλης, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι υπόλοιπες ομάδες υψηλού κινδύνου και ακολούθως θα αρχίσει το πρόγραμμα να κατεβαίνει τις ηλικιακές ομάδες. Ο κ. Σκουτέλης χαρακτήρισε το πρόγραμμα του εμβολιασμού ως ένα από τα «λίγα που τα πηγαίνουν καλά με την πανδημία».

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ξεκινά και ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών με αδιάθετα εμβόλια

Την Παρασκευή επίσης θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία ειδοποίησης των εκπαιδευτικών, μέσω της Ομάδας Συντονισμού Εμβολιασμών, για την αναπλήρωση αδιάθετων δόσεων εμβολίων στα αντίστοιχα εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό ορίζει σχετική εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, η οποία καθορίζει λεπτομέρειες για τον τρόπο κατάρτισης του ενιαίου τελικού καταλόγου εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (δημοσίων και ιδιωτικών σχολείων) και μελών Ειδικού Εκπαιδευτικού και Ειδικού Βοηθητικού Προσωπικού (ΕΕΠ-ΕΒΠ).

Ο κατάλογος θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα και θα καταρτιστεί με κριτήριο την ημερομηνία γέννησης, κατά φθίνουσα σειρά ηλικίας (σε περίπτωση ίδιας ηλικίας γέννησης η ταξινόμηση θα γίνεται αλφαβητικά).

Σημειώνεται, ότι το ποσοστό των εκπαιδευτικών που έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν εθελοντικά με τις δόσεις που περισσεύουν από τον προγραμματισμό είναι της τάξης του 30%, σύμφωνα με όσα ανέφερε, η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ.