Στα μαγαζιά με SMS: Τι δεν πρέπει να ξεχνάμε όταν χρησιμοποιούμε το 13032

«Μπορούμε να στέλνουμε μόνο ένα ημερήσιο μήνυμα και στέλνουμε μόνο το ονοματεπώνυμο μας. Σε 2ο μήνυμα θα γυρίζει αρνητική απάντηση», διευκρίνισε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Πέμπτης.

Ο κ. Σταμπουλίδης περιέγραψε έτσι τον απλό τρόπο χρήσης του SMS, στον ειδικό πενταψήφιο για την αγορά και επισήμανε ην ανάγκη τήρησης των μέτρων ανάσχεσης της διασπορά του κορωνοϊού και από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου, οπότε και τίθεται σε εφαρμογή το ενεργοποιημένο ήδη από καιρό SMS στο 13032, που δημιουργήθηκε ειδικά για την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου.

Στα μαγαζιά κοντινά ή σε άλλους δήμους μόνο με ραντεβού και για τρεις ώρες

«Για ψώνια επιτρέπονται διαδημοτικές μετακινήσεις τις καθημερινές, πάντοτε με κλείσιμο ραντεβού τηλεφωνικά ή διαδικτυακά». Ανέφερε όμως τι δεν πρέπει να ξεχνάμε να παίρνουμε στα ραντεβού. «Χρειάζεται ταυτότητα, ή διαβατήριο» δήλωσε.

«Στην επιλογή του click away πληρώνουμε μόνο με κάρτα, όχι με μετρητά» πρόσθεσε.

Το τρίωρο που έχει ο καταναλωτής για τις αγορές του, ισχύει μία φορά την ημέρα, (σε περίπτωση αποστολής δεύτερου SMS στο 13032, λαμβάνετε αρνητική απάντηση) και ο χρόνος ξεκινάει να μετράει από την ώρα που στέλνετε το SMS.

Ποια καταστήματα του λιανεμπορίου δεν ανοίγουν τη Δευτέρα 5 Απριλίου

Καθώς τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν επιτρέπουν να ανοίξουν οριζόντια όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου, το «λουκέτο» λόγω της πανδημίας θα παραμείνει κλειδωμένο στα shops in shops, (κατάστημα εντός καταστήματος), τα outlets, τα εμπορικά κέντρα καθώς και τα εκπτωτικά χωριά.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα Πέμπτη 1η Απριλίου, το πρωί και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου Παναγιώτης Σταμπουλίδης μιλώντας στον ΣΚΑΪ:  «Δεν λειτουργούν τα shops in shops, outlets, τα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά χωριά», επανέλαβε.

Έλεγχοι και πρόστιμα

Ο Γ.Γ. Εμπορίου δήλωσε ακόμα πως από την 1ην Ιουλίου 2020 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν 8.000.696 έλεγχοι και έχουν επιβληθεί πάνω από 60 εκατομμύρια πρόστιμα. «Ο στόχος δεν είναι οικονομικός, είναι προς συμμόρφωση, προς παρότρυνση να τηρηθούν τα μέτρα», εξήγησε.

Όπως επισήμανε όποτε λειτούργησαν εν μέσω πανδημίας, «οι επιχειρήσεις επέδειξαν πειθαρχία στην τήρηση των κανόνων, γι’ αυτό και δεν είχαμε συνωστισμούς μέσα στα καταστήματα».

Ερωτηθείς για τα self test και εάν θα γίνουν υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου απάντησε ότι υπάρχουν σχετικές εισηγήσεις των ειδικών και πως τις επόμενες ημέρες, ίσως και σήμερα, θα αποτυπωθεί με ποιον τρόπο θα αξιοποιούν οι επιχειρήσεις τη δυνατότητα αυτή.