Μ. Θεοδωρίδου: Τα ποσοστά εμβολιασμού δεν επιτρέπουν να κάνει όλη η οικογένεια Πάσχα στο χωριό

 

Τα ποσοστά εμβολιασμού που θα έχουμε μέχρι το τέλος Απριλίου δεν μας επιτρέπουν να πάμε όλοι μαζί στο χωριό το Πάσχα.

Αυτό απάντησε σε σχετική ερώτηση η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών καθηγήτρια Μαρία Θεοδωρίδου κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας, ενώ ο ειδικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους είπε ότι το 10% του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση, ενώ 565.000 πολίτες έχουν κάνει και τις δύο δόσεις.

Eιδική αναφορά στο εμβόλιο της Astrazeneca έκανε για ακόμη μία φορά η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι τα οφέλη του είναι πολύ περισσότερα και υπερπηδούν τους όποιους σπάνιους κινδύνους από παρενέργειες.

“Είναι ένα εμβόλιο που οι αναφορές για τα περιστατικά θρομβώσεων κλονίζουν την εμπιστοσύνη. Ο Ευρωπαικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει δηλώσει ότι τα πλεονεκτήματα υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες”, είπε προσθέτοντας ότι καταγράφηκαν 28 περιπτώσεις τέτοιου τύπου παρενεργειών σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων.
«Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια αλλά κα θεραπευτική αντιμετώπιση».

Η εταιρεία AstraZeneca έχει προσθέσει στο φύλλο οδηγιών νέες επισημάνσεις στους γιατρούς ως προς το εμβόλιο.

Η κα. Θεοδωρίδου είπε ότι το σύνδρομο των θρομβοπενικών στοιχείων εκδηλώνεται περίπου 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, διευκρίνισε η ίδια.

Ελπίζουμε ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δώσουν τις σωστές απαντήσεις που περιμένουμε όλοι για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Υπερβολικός ο φόβος για τις παρενέργειες

Σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει υπερβολικό φόβο για το θέμα των παρενεργειών, ενώ και οι γιατροί έχουν επίσης μια διστακτικότητα. Αυτός ο συνδυασμός οδηγει στην ακύρωση των ραντεβού για τον εμβολιασμό, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι μόνη περίπτωση για να μην γίνει εμβολιασμός αποτελεί αν έχει υπάρξει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό”.