Προς άνοιγμα σχολείων & διαδημοτικών από τις 5 Απριλίου, τείνουν οι ειδικοί

Το  άνοιγμα των σχολείων, πιθανότατα και του λιανεμπορίου, αλλά και την απελευθέρωση των διαδημοτικών μετακινήσεων από τις 5 Απριλίου εξέτασε στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε δε,  πρόταση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, αναφορικά με το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων ζητώντας να γίνει αυτό στις 5 Απριλίου. Οι οριστικές αποφάσεις για σχολεία και διαδημοτικές την επόμενη Παρασκευή και βάσει των επιδημιολογικών στοιχείων της επόμενης εβδομάδας.

Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία, αφορά σε καθηγητές και μαθητές με διενέργεια rapid test κάθε εβδομάδα, ενώ ως πρόταση βασίζεται σε τεχνική που ακολουθούν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και αυτή ήταν η βάση συζήτησης για την επιτροπή. Πλέον, το υπουργείο περιμένει τις σχετικές εισηγήσεις της επιτροπής λοιμωξιολόγων και αυτό αναμένεται να γίνει την επόμενη εβδομάδα, όχι σήμερα.

Η σημερινή συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων ολοκληρώθηκε χωρίς να ληφθούν αποφάσεις για περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι επιστήμονες θεωρούν «κλειδί» για το άνοιγμα τη διενέργεια μαζικών self test, προκειμένου να δώσουν το «Ok» για τις δύο συγκεκριμένες κινήσεις χαλάρωσης των μέτρων, ώστε να φτάσουμε σε γενική επανεκκίνηση, το αργότερο έως το Καλοκαίρι.

Παράλληλα, προτείνεται πλέον και η ανάπτυξη ειδικών γραμμών εμβολιασμού, όπως αποκαλούνται, με προτεραιότητα κατά σειρά τους εργαζόμενους στον τουρισμό από τον Απρίλιο και κατόπιν για τους εργαζόμενους στα καταλύματα, στην εστίαση, στο λιανικό εμπόριο, στην εκπαίδευση, στις μεταφορές και στην παροχή υπηρεσιών.

Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου από εκθέσεις ειδικών δείχνουν ότι, μετά τις ευπαθείς ομάδες, ο στοχευμένος εμβολιασμός, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγελματικών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της φύσης της δουλειάς τους να μολυνθούν από τον SARS-COV-2, θα μπορούσε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό, έως και 70.000, τα ενεργά κρούσματα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με το πράσινο πιστοποιητικό εμβολιασμού που υιοθέτησε η Κομισιόν μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά και τη νέα στρατηγική για τα τεστ στον πληθυσμό.

Η προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, μέσα στον Απρίλιο.

Στελέχη του υπουργείου Τουρισμού κάνουν ξεκάθαρο ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής για τους πολίτες της αλλά και για τους ταξιδιώτες ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν, που έχει οριστεί επισήμως ότι ξεκινά στις 15 Μαΐου.

Μαζί τους συστρατεύονται και μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που επισημαίνουν πως «πρέπει να εμβολιαστούν όλοι στον τουρισμό. Δεν μπορεί να ζητάμε πιστοποιητικά εμβολιασμού από τους τουρίστες και εμείς (σ.σ.: εννοώντας όλους όσοι εργάζονται στον τουρισμό), να είμαστε ανεμβολίαστοι».