Εμβολιασμό των παραγόντων του Τουρισμού από τον Απρίλιο ζητούν οι ειδικοί

Συζητείται η ένταξη των εργαζομένων στην ακτοπλοΐα, στις ευπαθείς ομάδες, για επιτάχυνση των εμβολιασμών τους.

Ο στοχευμένος εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τα κρούσματα, αλλά και να υποβοηθήσει την επανεκκίνηση και την ομαλή λειτουργία δραστηριοτήτων, όπως δείχνουν σχετικές έρευνες.

Στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Μέγαρο Μαξίμου από εκθέσεις ειδικών δείχνουν ότι μετά τις ευπαθείς ομάδες ο στοχευμένος εμβολιασμός, ανεξαρτήτως ηλικίας, επαγγελματικών ομάδων που κινδυνεύουν περισσότερο λόγω της φύσης της δουλειάς τους να μολυνθούν από τον SARS-COV-2, θα μπορούσε να μειώσει σε σημαντικό βαθμό, έως και κατά 70.000, τα ενεργά κρούσματα μέχρι το τέλος Ιουνίου.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με το «πράσινο» πιστοποιητικό εμβολιασμού που υιοθέτησε η Κομισιόν μετά από πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και τη νέα στρατηγική για τα τεστ στον πληθυσμό.

Η προτεραιοποίηση στους εμβολιασμούς αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή, σύμφωνα με όλα τα στοιχεία, μέσα στον Απρίλιο, όπως επισημαίνει στο σχετικό ρεπορτάζ του, για το iefimerida.gr, η Ειρήνη Χατζόγλου.

Στελέχη του υπουργείου Τουρισμού επισημαίνουν πως η Ελλάδα πρέπει να είναι ασφαλής για τους πολίτες της αλλά για τους ταξιδιώτες ενόψει της έναρξης της καλοκαιρινής σεζόν που έχει οριστεί επισήμως, ότι ξεκινά στις 15 Μαΐου.

Τακτικά Rapid Tests και Self Tests για τους εργαζόμενους του Τουρισμού που δεν θα προλάβουν να εμβολιαστούν

Η εξέλιξη αυτή βεβαίως αναμένεται να καταστεί εφικτή από τη διενέργεια 3 εκατομμυρίων εμβολιασμών, που έχει θέσει ως στόχο η κυβέρνηση, μέσα στον Απρίλιο και αντίστοιχα τον Μάιο.

Έως ότου βεβαίως ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός εξετάζεται η διενέργεια rapid tests και self tests (σε ατομικό επίπεδο αλλά και παροχής τους από την επιχείρηση), σε εβδομαδιαία βάση στους εργαζόμενους στον τομέα του τουρισμού, οι οποίοι δεν έχουν εμβολιαστεί.

Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο επιτάχυνσης των εμβολιασμών και στους κατοίκους των νησιών, που αναμένεται να δεχτούν και τον μεγαλύτερο όγκο των τουριστών.

Σε μια προσπάθεια μάλιστα να αποφευχθεί «αναζωπύρωση» των κρουσμάτων το καλοκαίρι, εάν οι τουριστικές ροές δεν ελεγχθούν σωστά, παρόλο που οι καιρικές συνθήκες δεν ευνοούν κάτι τέτοιο, έχει προταθεί το άνοιγμα των συνόρων να συνοδεύεται με τον εργαστηριακό έλεγχο των ταξιδιωτών τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την αναχώρηση με δυνατότητα επανάληψης του ελέγχου εντός επτά ημερών από την άφιξη στην Ελλάδα.

Ένταξη εμβολιασμών εργαζομένων στην ακτοπλοΐα, στις ευπαθείς ομάδες

Καίριας σημασίας είναι και ο εμβολιασμός των ναυτικών της ακτοπλοΐας και του θαλάσσιου τουρισμού, καθώς έρχονται σε επαφή με μεγάλη μερίδα ανθρώπων, ενώ ταυτόχρονα εξετάζονται μέτρα που θα πρέπει να ισχύουν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ή της θαλάσσιας μετακίνησης.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, που επικαλείται το iefimerida.gr, βλέπει θετικά την ένταξη των ναυτικών στις ομάδες υψηλού κινδύνου, κίνηση για την οποία πιέζουν από καιρό οι οργανισμοί ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και οι ενώσεις των ναυτεργατών.

Ο δείκτης θνητότητας παραμένει σταθερός, παρά την αύξηση των κρουσμάτων

Τέλος, παρά τη δυσχερή επιδημιολογική εικόνα της χώρας αυτή την περίοδο, τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων ευελπιστούν ότι σύντομα θα αρχίσει η πτώση των κρουσμάτων.

Μάλιστα, υπάρχουν επιστήμονες που υποστηρίζουν ότι ο νεότερος ιός, δηλαδή η βρετανική μετάλλαξη, είναι λιγότερο επιθετικός, καταλήγοντας σε αυτό το επικαιροποιημένο συμπέρασμα, δεδομένου ότι ο δείκτης θνητότητας, παρά την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων, παραμένει σταθερός.