200 χρόνια από την Επανάσταση: Το διήμερο πρόγραμμα - Οι υψηλοί προσκεκλημένοι

Η μεγάλη επέτειος των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα εορταστεί με λαμπρότητα παρά τις ιδιαίτερες συνθήκες που δημιουργεί η πανδημία.

Οι εντατικές προετοιμασίες σε όλα τα επίπεδα, τόσο των εκδηλώσεων, όσο και ως προς τα υγειονομικά μέτρα που πρέπει να τηρηθούν λόγω της πανδημίας βρίσκεται εδώ και καιρό σε πλήρη εξέλιξη.

Ο στόχος άλλωστε είναι υψηλός, να προβληθεί η Ελλάδα ως μία χώρα που είναι υπερήφανη για την ιστορία της και διαθέτει ισχυρές συμμαχίες, εξ ου και ο σχεδιασμός για τους υψηλούς προσκεκλημένους που θα παραστούν στις εκδηλώσεις, με την επιλογή τους να είναι ισχυρά συμβολική. Πρόκειται για πρόσωπα που προέρχονται από χώρες που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην έκβαση του αγώνα για την ανεξαρτησία της Ελλάδας.

Πονοκέφαλος" στο Μπάκιγχαμ: Άνδρας υποστηρίζει ότι είναι γιος του πρίγκιπα Καρόλου και της Καμίλα - ΦΩΤΟ

Οι υψηλοί προσκεκλημένοι που θα είναι παρόντες

Έτσι, στην Αθήνα αναμένεται να παραστούν εκπρόσωποι από την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσία και τη Γαλλία και συγκεκριμένα ο πρίγκιπας Κάρολος, διάδοχος του βρετανικού θρόνου, με τη σύζυγό του Καμίλα, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Μιχαήλ Μισούστιν με τη σύζυγό του, Βλαντλένα, αλλά και η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί, καθώς το ταξίδι του προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της συζύγου του ακυρώθηκε μετά την επιβολή lockdown στο Παρίσι και άλλες 16 περιοχές της Γαλλίας.

Στις εκδηλώσεις θα παραβρεθεί και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΣΤΟΝ ΔΟΣΙΛΟΓΟ ΑΝΘΕΛΛΗΝΑ ΠΟΥ ΚΑΤΕΒΑΣΕ ΑΠΟ ΤΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ ΤΟΝ ΠΙΝΑΚΑ "Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ"

Διήμερες εκδηλώσεις στις 24 και 25 Μαρτίου, για την μεγάλη επέτειο

Οι παραπάνω υψηλοί προσκεκλημένοι θα παραστούν σε εκδηλώσεις το διήμερο 24 με 25 Μαρτίου μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η επίσκεψη στο νέο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης και η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα.

Θεόδωρος Βρυζάκης: «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» | monemvasianews.gr

Η ξενάγηση στην ριζικά ανακαινισμένη Εθνική Πινακοθήκη

Ειδικότερα, η επίσκεψη στην Εθνική Πινακοθήκη, η οποία θα ανοίξει το επόμενο διάστημα τις πόρτες της για το κοινό, θα γίνει την Τετάρτη 24 Μαρτίου.

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θα παρουσιάσει το νέο κτίριο και κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αναμένεται να δοθεί έμφαση σε πίνακες ζωγραφικής με θέμα της Επανάσταση του 1821.

Σε περίοπτη θέση θα βρίσκονται οι πίνακες του Θεόδωρου Βρυζάκη «Η Ελλάς ευγνωμονούσα» και «Ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ευλογεί την σημαία της επανάστασης».

Το βράδυ της ίδιας ημέρας θα παρατεθεί στο Προεδρικό Μέγαρο επίσημο δείπνο στους υψηλούς προσκεκλημένους.

200 χρόνια από την Επανάσταση: Εορτασμοί με υψηλούς προσκεκλημένους, το πρόγραμμα 24 και 25 Μαρτίου – Επίκαιρο

Η μεγάλη παρέλαση της 25ης Μαρτίου

Ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η στρατιωτική παρέλαση, χωρίς θεατές και μόνο με την παρουσία των επίσημων προσκεκλημένων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, οι εικόνες που θα παρακολουθήσουμε σε ζωντανή μετάδοση, μέσω της ΕΡΤ, που θα καλύψει το γεγονός με εκφωνητές τον δημοσιογράφο και παρουσιαστή Νίκο Αλιάγα και την αρχισμηνία Σοφία Κορμά αναμένεται να είναι μεγαλειώδεις.

Στη μεγάλη παρέλαση θα συμμετέχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα από το σύνολο των Ενόπλων Δυνάμεων, όπως και δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Παράλληλα, αναμένεται να παρελάσουν και ιππείς κρατώντας ιστορικές σημαίες από τους Αγώνες του Έθνους, ενώ μπάντες θα παιανίζουν τους εθνικούς ύμνους των 4 χωρών.

https://www.iefimerida.gr/sites/default/files/styles/medium_article_image/public/2021-03/25imartiou-boyli-simaies.jpg.webp?itok=u0gqYouv

 

Ειδικότερα το πρόγραμμα την ημέρα της εμβληματικής επετείου της Ελλάδας

Το πρωί της 25ης Μαρτίου θα τελεστεί η Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία περιορισμένου αριθμού μελών της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση των εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Αμέσως μετά θα ξεκινήσει η στρατιωτική παρέλαση στην οποία θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος.

Γαλλικά Rafale και Ισραηλινά F-16I μαζί στους ουρανούς [pic] | OnAlert

Για πρώτη φορά συμμαχικά F-16 και Rafale στην στρατιωτική παρέλαση

Για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος και τμήματα από συμμαχικές χώρες.

Μαζί με τα ελληνικά αεροσκάφη θα πετάξουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και Rafale της γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας.

«Προκειμένου να προστατευθεί η δημόσια υγεία, η παρέλαση θα γίνει χωρίς την παρουσία κόσμου.

Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό -όπως φυσικά και κάθε πολίτης, που το επιθυμεί- θα έχουν την ευκαιρία να την παρακολουθήσουν από την ΕΡΤ.

Η μετάδοση θα εμπλουτίζεται με πλάνα από τη σύγχρονη πόλη και τα ιστορικά της μνημεία και όλα μαζί θα εκπέμπουν την εικόνα της σύγχρονης Ελλάδας που πορεύεται με εθνική αυτοπεποίθηση και ισχυρές συμμαχίες. Μιας χώρας ελκυστικής και εξωστρεφούς, που είναι περήφανη για την Ιστορία της και χτίζει το μέλλον με αισιοδοξία», όπως τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτέλεια Πελώνη.